zondag 13 januari 2019

Koude Rillingen....!!!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Wo sind diese Tage. An denen wir glaubten. Wir hätten nichts zu verlieren, Wir machen alte Kisten auf. Holen unsere Geschichten raus. Ein grosser, staubiger Haufen Altpapier. Wir hören Musik von früher. Schauen uns verblasste Fotos an. Erinnern uns, was mal gewesen war. Und immer wieder Sind es dieselben Lieder. Die sich anfühlen Als würde die Zeit stillstehen. Denn es geht nie vorüuber, Dieses alte Fieber. Das immer dann hochkommt Wenn wir zusammen sind.'
Uut 'Altes Fieber' van Die Toten Hosen

De beste wensen. Ik wens jullie nog een gelukkig maar vooral gezond 2019 toe!
Tevens bedankt voor alle felicitaties aan mijn adres voor het feit dat ik onlangs, 1 januari jongstleden, mocht verjaren. 47 jaar oud, voor de 46e keer in successie werd dit geconsumeerd met de befaamde uiensoep met spekkies en strooikaas en zo....
Leefde van de week een beetje in een ondergrondse tunnel. Was inpanding op de jaarlijkse PSI-Messe in Düsseldorf. Kreeg derhalve weinig mee van het wereldnieuws om mij heen uut Nederland. De TV in Hotel Auszeit bracht mij alleen maar legio Duitse zenders, bovendien was ik niet fit dus lag ik er 's avonds na een lange beursdag lekker vroeg in. Op het ARD, ZDF, Pro Sieben, RTL, WDR, Sat. Eins und so weiter, und so weiter werd er natuurlijk met geen woord gerept over bijvoorbeeld de Nashville verklaring of over het feit dat onze Minister-President persoonlijk de raddraaiers- en oproerkraaiers in elkaar wilden slaan.
Misplaatste spierballentaal, volgens mij komen er weer verkiezingen aan. Ruikt deze en gene onraad in de tent en gaat de grootste regeringspartij ineens sjorren aan het reeds gesloten klimaataccoord. Gemaakte afspraken worden schaamteloos getreden met grote zevenmijlslaarzen en zo komt ondermeer de VVD wel meer verkiezingsbeloftes niet na. Ach, niets is een politieke partij vreemd. Steeds weer hetzelfde liedje, weer dezelfde griep die de kop opsteekt als de bevolking in Nederland denkt weer enige invloed te kunnen uitoefenen op de achterkamertjespolitiek in leugenachtig Den Haag. De één heeft nog een grotere neus dan de andere. Pinokkio zou er langzamerhand stinkend jaloers op worden.....
Dat nieuws miste ik eigenlijk niet, ben al jaren geleden gestopt met het volgen van de politieke beslommeringen. Ze zoeken het maar uit...
Belandde vrijdagavond in een documentaire van Louis Theroux van de VPRO. Al zappend zagen wij dat er niet veel op de Nederlandse buis was te vinden. Zenders zat, wat dat betreft deden wij niet veel onder voor onze Oosterburen. Mocht al vele documentaires zien van deze Theroux. Die van vrijdagavond kende ik nog niet. Ik hou wel van zijn benadering. Lekker rauw en meestal op het en soms over het randje. Hij was terug bij de Westboro Baptist Church (WBC) in Amerika. Daar was hij tevens geweest in 2007 en deze aflevering stamde uit 2011. Hij was benieuwd hoe het nu verging met deze Most Hated Family of America.
Ik schrok, wij schrokken hoe deze kerk (sekte) omging met het woord van God. Hoe zij het evangelie denken te moeten verkondigen. Werd er bang van.
De WBC is een controversieel Amerikaanse kerkgenootschap in Topeka (Kansas). De WBC werd opgericht in 1955 door Fred Phelps. Deze 'gelovigen' komen vooral in het nieuws omdat men de gewoonte heeft om na rampen, ongelukken, moorden of aanslagen demonstraties te houden bij begrafenissen van slachtoffers, waarin het overlijden van de betrokkene wordt bejubeld. De teller staat ondertussen op meer dan 60.000 (!) van deze demonstraties. Zo vinden ze homoseksualiteit een uiterste vorm van belediging van God. Via bijbelteksten proberen ze dit te boekstaven. Nederland is ook doomed omdat wij homohuwelijken toestaan. Wij kunnen elk moment de wraak van God verwachten. God Hates Fags, ze haten joden en ze haten rooms-katholieken. Ze denken bijvoorbeeld dat Anders Breivik door God is gezonden om Noorwegen te straffen voor het feit dat het land homohuwelijken en adopties door homokoppels toestaat. Bloedige aanslagen op scholen in Amerika vinden ze van hetzelfde laken een pak.
Gelukkig stapten de laatste jaren vele mensen uit de kerk en kregen hun common sense terug. Theroux volgde enkele van deze afvalligen, maar de documentaire maakte grote indruk op ons. Dat er mensen zo kunnen leven en denken....Beangstigd, anno 2019! Dit is geen leven en laten leven meer...Hoe kinderen van amper zes jaar oud werden geïndoctrineerd door hun ouders, hoe ze praatten over homo's en joden. Niet te filmen....
Maar de Nashville verklaring van deze week leerde ons dat er in het nuchtere Nederland ook tal van die godsdienstfanatici rondhuppelen. Tuurlijk weet ik wel waar ondermeer de SGP voor staat. Helemaal prima, maar als je zo deze week met harde feiten op je verkouden neus wordt gedrukt ga je toch twijfelen. Het boezemt mij angst in. De zogenaamde bible belts lijken steeds groter te worden, wat er zondag vanaf die kansels wordt gepredikt lusten de honden geen brood meer van. Jezus zei ooit toch, laat alle kinderen tot mij komen. Iedereen is welkom. Althans zo heb ik het altijd ervaren. Of je dom of slim was, knap of lelijk, oud of jong, homo of lekker achter de wijfjes aan, iedereen was welkom. Als je anders bleek te zijn vonden ze niet erg, we waren allemaal kinderen van dezelfde God! Zelfs toen ik een afvallige werd, bleef ik nog steeds de liefde voelen van mijn familie en zo. Ben gedoopt en wat ik ook doe, ik blijf welkom bij Jezus. Al geloof ik al lang niet meer in de bijbel....Toch kijk ik met een warm gevoel terug op de tijd dat ik nog wel in de kerk en op de zondagsschool was te vinden.
Maar de Nashville verklaring gooit ons lichtjaren terug in de tijd. Zeker als ik zo'n documentaire zie van Theroux afgelopen vrijdagavond en nu ik zo de laatste dagen een beetje aan het googlen ben geweest.
Dan heb ik respect voor bijvoorbeeld Gert-Jan Segers, voorman van de Christenunie die gelukkig de verklaring niet had ondertekend. Hij is van mening dat het gesprek over geloof en homoseksualiteit niet is gediend met deze verklaring. Niet iedereen van zijn achterban zal blij zijn met de woorden van Segers.
Echt niet! Hij steekt zijn nek uit om de discussie verder op gang te helpen en te houden. Hulde! Hij zegt: Jezus' eerste boodschap voor deze wereld is niet een lijst met do's en don'ts, maar een hartelijke uitnodiging die duidelijk maakt dat iedereen welkom is bij Hem. Hij hoopt, ondanks wie je ook bent, dat de christenen in deze samenleving niet allereerst met een opgeheven vinger laten zien, maar vooral een luisterend oor en een helpende hand laat zien.
Ach ja, mensen kunnen het zo mooi verpesten voor de rest. We nemen ondertussen afscheid van de toekomst. Alles wordt extremer.....Terug naar af.
Vind het stuitend om te lezen op Facebook dat een jonge vader zich genoodzaakt voelt om zich te moeten verdedigen voor zijn daden aan de Goegemeente! Wie zijn wij om over hem te oordelen? Iedereen is toch welkom, natuurlijk zal hij alles niet goed hebben gedaan maar wij wel dan.....?
Het getuigt niet echt van Naastenliefde....Achterklap, roddelen tot je een ons weegt maar vervolgens hem niet vragen hoe het nu echt met hem gaat. Elk verhaal heeft toch meerdere kanten.
Ach, soms is een paar dagen weg zijn van het dagelijkse nieuws helemaal niet erg!
Ik kreeg er koude rillingen van en dat kwam niet alleen door de griep die de kop opstak.
Altijd weer hetzelfde liedje.
Fijne zondag! Joah, mag wel zo......

2 opmerkingen:

  1. Jouw woorden zorgen toch voor een goed begin van de zondag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel herkenbaar dit allemaal, God is goed maar het grondpersoneel gaat nogal eens de mist in. Laat je vooral niet weerhouden om in God en Jezus te geloven zou mijn advies zijn.

    Weet je wat ik zo mooi vind? Dat er ondanks alles steeds weer mensen opstaan die onrecht worden aangedaan maar kiezen voor de minst gemakkelijke weg. Arjan van Essen is zo'n persoon. Werd ontslagen op een Reformatorische school omdat hij theatervoorstellingen geeft met zijn levensverhaal.
    Hij spreekt binnenkort in Enschede.


    BeantwoordenVerwijderen