zondag 31 maart 2019

De (Water)Toren van Moos en Lutten!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Woar de suukerbieten gruien op de zwarte neije grond. Woar de lange rechte wegen tot an de horizon. Mij ja altied weer dat brengen wat ik närgens anders vinden kan.
Op 't platteland. As allennig hier, allennig hier. Op 't platteland.
Woar de leeuwerikkies dansen hoog in de zomerlucht. Woar ik in de gruune wiekswal zachies schrei of diepe zucht. Gien mense wet dit plekkie woar dat zo prachtig kan. 
Allennig hier, allennig hier op 't platteland.'
Uut Op 't Platteland van Daniël Lohues.

Hoorde vanmorgen naast het ademhalen van San en de kinderen alleen maar de vogels fluiten.
Een overdachtegaal was nog niet wakker, had de slaap nog niet uit zijn ogen gewreven. Vast vergeten dat de tijd een uur was verzet. Een toevallige passerende parkela maakte 'm wakker. Kom op joh, het is tijd om uit te vliegen vanaf airport Lutten!
Met gezwinde spoed zette hij koers naar de koperen ploert die langzaam aan het ontwaken was. Tevens uit zijn slaap wakker gekust, half gapend nog liet hij vervolgens zijn stralen rustig schijnen. Het is hier halverwege Lutten en Dedemsvaart niets anders als bij jullie daar. De zon giet elke avond zinloos onder omdat hij de volgende dag toch weer op moet. Vrij vertaald naar Finkers, Herman Finkers uut Almelo. Ik geloof uut zijn EHBO periode, toch ieders lust en leven. Hier is niet veel te doen. Je haalt zo af en toe een spinnetje weg en wipt 'm over de sloot het weiland van de nieuwe buurman in. Veule wille, als je weer wat hebt te zeggen - de Proatkoele is niet ver hier, de verbouwing is bijna klaar. Vrijdagmiddag zaten wij op de veranda voor ons tijdelijke huisje. Volop in de zwangerschap, nog een kleine acht maanden. Het uitgraven is reeds begonnen en de fundering wordt komende week gestort! Onderweg naar later ondertussen vertoevend in een mooi landelijk gelegen huisje onder hoogspanningkabels en vlakbij de watertoren van Lutten.
De absolute blikvanger op dit mooie stukje platteland. Nooit gedacht nog eens een te huizen in Lutten, waar ik eerder allen maar kwam voor een potje voetbal en later voor een goed stukje muziek!
Nooit echt iets verloren hier maar toch blij dat San dit plekje heeft gevonden. Het geeft rust. Wij, alleen samen met ons vieren. Niet gedacht dat ik het zo belangrijk vond en vind. Toch iets gevonden in Lutten waarvan ik niet had gedacht er naar op zoek te zijn. Zo zie je maar weer.
Lohues hef weer geliek: Woar libelles over 't water van de oale wieke scheern. Woar ik zoveul van mezölf en mien komaf kun leern. Woar ik hiel dichtbij de reden van mien leben kommen kan.
Dat kan allennig hier, allennig hier op het platteland. Maar ja, Hardenberg is ook gewoon platteland hoor.. Kan het allang stadsrechten hebben maar zo'n beetje driekwart praat daar gewoon dialect en doet zich niet groter voor dan ze zijn. Neuh, Mainbarg, Diepenveen, Ommen, Hardenberg en Lutten het is allemaal achter de Iessel. Misschien een eind weg voor jullie, misschien zeggen jullie wel jij woont hier een eind vandaan. Insgelijks, jullie ook als je het ziet vanaf onze kant. Gelukkig is hier acher de IJssel een ei geen lege dop!
Lohues ziet het altijd weer goed! Kunnen ze in Den Haag nog iets van leren. Daar hebben winnaars een plan en verliezers alleen maar weer excuses. Altijd anderen hebben het weer gedaan, maar in eigen spiegels kijken ho maar....De rekening krijgen ze nu betaald. Benieuwd hoe deze nieuwe wind gaat waaien, volgens velen gaat die enorm stinken. Nou, zijn jullie de luchtjes op het platteland niet gewend. Hier stonk het gisteren nog, een uur in de wind. Gelukkig is die vannacht een uur naar voren verzet, weet je dat over een uur het alsnog gaat stinken!
Een gewaarschuwd mens telt voor twee maar die regel kennen ze in Den Haag ook niet. Denken dat de wereld ophoudt na de Randstad. Wederom een misvatting. Accepteer eens je verlies, kijk waar je nu de winst kunt behalen. Sla de handen ineen, zet de schouders eronder. Re(a)geren is tevens vooruitzien.
De laatste jaren zijn jullie van die regelrechte Stevie Wonders gebleken, de toon die de muziek maakte maar jullie hoorde de klok luiden maar wisten absoluut niet waar de klingel hing. Fraaie melodietjes maar veel uit dezelfde al uitgerangeerde hitfabriekje! Jullie leken wel die drie aapjes....
Kom eens kieken hier op 't platteland. Een biertje is hier achter het huus, nou ja bij ons dan veur het huus, zo ontkurkt. Droge worst er bij, geen betonpoaltje in de buurt en wat blokjes kaas van 't Kaaskeldertje!
Gewoon ergens rechtsaf na de watertoren van Lutten. Leek Moos ook wel wat om daar te wonen. Hadden we daar niet kunnen wonen maar ja hadden wij niet zo megagave tuin gehad. Had je niet kunnen spelen met Siem en allerlei insecten kunnen vangen voor je insectenhotel. Moos maar niet verteld dat je daar prachtig kunt wonen met weidse vergezichten.
We zijn gesetteld in ons tijdelijk huisje. Vorige week inpandig geraakt. Nog wat hobbels te nemen. Blijkbaar lopen hier de draden en golven wat anders. Kon vorige week het wedstrijdverslag niet verzenden, gelukkig bleek de WIFI een dag later wel te doen. Ach, luxe-problemen en dat zijn geen problemen hè.
Nederland-Duitsland kijken op de duitse RTL. Voorlopig kunnen wij de hele wereld ontvangen behalve Nederlandse zenders, daar wordt ook aan gewerkt. Komt goed! Duits commentaar ga je halverwege de wedstrijd toch aan ergeren hoor. Waar is Herman Kuiphof als je 'm nodig hebt, zijn we er toch weer ingetuind. Ik liep er 's avonds nog ff een rondje in om alle adre...euh  adre nou ja op alle spanningen kwijt te raken. Rustig even kuieren in een geleende tuin.
Ging een gesprek aan met een boom die niks terug zei, vast een Duitse eik. Hoorde mij niet. De (water)toren van Lutten stak fier boven de bomen uit. Een kenmerkend ijkpunt hier in Lutten.
Supermooie verjaardag gehad van Moos. Zes lentes jong alweer. Wat gaat ie hard. Afgelopen vrijdag het allereerste kinderfeestje. Wat een openbaring. Zes van die stuiterjochies op twee vierkante meters....
Maar het GigaKonijenhol was een feestje op zich. Een absolute aanrader. Op het platteland van Beerze hebben ze het uitstekend voor elkaar. Bultje was er ook en een superenthousiaste Sanne die de aftrap gaf en een kleine vijf uur later waren wij blij, San incluis, dat het biertje en wijntje mooi op temperatuur was hier net even verder dan de watertoren.
De eerste week van onze negen maanden bouwzwangerschap is voorbij gevlogen.....
Hier in Lutten vlakbij de watertoren van Lutten. Gelukkig kan ik het schip niet over de kop zien gaan.
In Lutten vond ik, hoe gek het ook klinkt, toch wat ik na vier maanden Mariënberg nog steeds niet had kunnen vinden. Het lag niet aan Mainbarg of aan wie dan ook.
Maar ik besef dat de peilers onder mijn vredige bestaan luisteren naar de namen van mensen waar ik nu mee aan tafel zit. Gewoon op 't Platteland, gewoon rechtsaf bij de watertoren.
Onderweg naar later. Joah, mag wel zo.
Fijne zondag!Geen opmerkingen:

Een reactie posten