zondag 19 februari 2017

Platteland

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Waor de suukerbieten gruien op de zwarte neije grond. Waor de lange rechte wegen tot an de horizon. Mij ja altied weer dat brengen wat ik närgens vinden kan. Op ‘t platteland. Gien mense wet dit plekkie waor dat zo prachtig kan. Allennig hier, Allennig hier op ‘t platteland. Ik gao nooit meer weg hier. ‘k gao hier nooit meer vort. Ik gao nooit meer weg hier. geleuf niet dat dat wordt. Nooit meer weg hier. Waor libelles over ‘t water van de aole wieke scheern. Waor ik zoveul van mezölf en mien komaf kun leern. Waor ik hiel dichtbij de reden van mien leben kommen kan. Dat kan allennig hier, allennig hier op het platteland.'
Uut 'Plattteland' van Daniël Lohues

Waarom rijden wij soms uren in de auto om het verderop te zoeken...?
Elke weg voor ons huis kan ons naar Rome leiden maar wat is er in hemelsnaam mis met Beerze, Den Ham, Marle, Hankate, Hellendoorn, Luttenberg, Raalte, Schoonheeten, Markelo, Holten en bijvoorbeeld Goor.
Dichterbij kunnen wij het toch ook wel verdienen...? En wat is het verrekte mooi zo dicht bij Mariënberg en Hardenberg. Is dat misschien één van de redenen dat ik niet langer dan een uur met onze sleurhut achter de Touran wil toeren? Het bracht ons al naar verduveld mooie plekkies op ondermeer Erica, de Achterhoek en de Rietkraag. Als je het soms wat dichter bij je zelf zoekt raak ie de weg ook niet kwiet! Kan ook zijn dat ik onze caravan een behoorlijke bumperklever vind en dat ik na twee keer een half uur dat opdringerige gedoe zat ben....Dat kan het ook zijn.
Moest er weh veur het werk maar zat te genieten in de auto. Radio 2 and a walk in the park, Memory Lane.
Begon meteen al op de Beerzerhaar. Sommige sloten ken ik behoorlijk goed dacht ik nog....Via de Beerzerhooiweg begon dat terugkieken steeds verder. Kwam langs de Oudelaarsweg. Tja, dat klopt helaas en de achteruitkiekspiegel bevestigde het helder. Er bint er al teveel weg van die eigenzinnige Oudelaars. Zou niet moeten mogen. Goddeloos 'n Ham doemde op, reed langs een huis waar ik een goed gesprek had. Kreeg destijds onderhoud aan mien eigenwijze TomTom. Ben die kerl dankbaar. Zag rechts van mij de Berghoeve Brouwerij liggen....Daar blijven ze maar lekkere biertjes brouwen. Bezocht mooie bedrijven in het Oosten waar ze verderop in het Westen nog puntjes aan kunnen zuigen. Mooi volk, waar je goede gesprekken mee voert. Niet alleen over de handel maar ook over wat joe bezighoudt zo op een dag als afgelopen woensdag. Waar de één net een maand op deze aardkloot wat roundbazuint en luiers volpruttelt is een ander hardvochtig bezig om magere Hein maar buiten te houden. De ene Jan vertelde mooi over de andere Jan...Ik hoop uit de grond van mien hart dat ze allebei over twintig joar die anekdotes over elkaar kunnen blijven verhalen. Dat zou een passend geschenk zijn. Reed verder via Marle waar ooit een pizza Calzone een boek definitief sloot. Achter die tent ging ik nog wel eens onder een bal door maar wonnen wij wel. De Lantaarn, dat licht bleef gek genoeg altijd branden in Hellendoorn. Zag er mooie concerten, de laatste was er eentje van Racoon als ik mij niet vergis. Even verderop kwam hemelvaartsdag gewoon buurten in miene kop. Nu een weiland maar jarenlang voor ons een walhalla. Een dag lang bevond ik mij daar als God in Frankrijk. Niks moest, alles mocht. Pa die een koppel dronken druppies 's avonds weer kwam ophalen en daarna chinezen in Ommen. Een ronde tafelconferentie maar dan met rondslingerde nasi en bami. Het was elk jaar weer een avontuur op zich daar in Hellendoorn. En zo kwam ik langs veel meer van die gehuchtjes, dorpjes en plekkies die ergens in mijn hersenloze brein een feest der herkenning opriepen.
Reed aan de voet van de Holterberg het voormalige OAD-kantoor voorbij waar ene Bennie Keilholz zichzelf altijd te snel af was totdat iemand hem echt de pas afsneed. Nu huist er een bedrijf waarvan ik de naam alweer vergeten ben. Niet belangrijk, er waaide een andere wind, iets met gevoel en zo. Later stonden de bussen, die je overal zag, in Goor. Ook daar tufte ik een uurtje later met gepaste eerbied langs. Nam mijn denkbeeldige pet af. Overijssel, Twenterand, Salland, Vechtdal, de Sallandse Heuvelrug... 
Hoe een dagje klanten bezoeken je uiteindelijk terug laat brengen naar het Platteland, Back Home. Thuiskomen....
Via het mooiste van alles, Mariënberg duzz, arriveerde ik met een kop vol verhalen weer bij het thuisfront.
Waar ik nu al een paar dagen de kop leeg en vrij kan maken......en sommige van die dingen schrijf ik op maar meer dan de helft blijft gewoon tussen deze vier muren. 
Want elke weg komt uiteindelijk uut bij ons huus!
Dat kan allennig maar hier. Joah, mag wel zo......


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten