zondag 8 oktober 2017

Oranje!

Hallo Lieve Vriendinnen, 

'Samen zijn we sterk. Eendracht maakt machtig. Hoe een klein land groot kan zijn. Is dat niet prachtig
Straks als het rood wit blauw. Voor ons wordt gehesen. Dan zijn wij een groot gezin. Met goud zijn wij geprezen. Nederland Oh Nederland. Jij bent een kampioen. Wij houden van Oranje. Om zijn daden en zijn doen'.

Uut 'Wij Houden van Oranje' van André Hazes

Jeanine had gewoon mijn nummer. Denk gezien de alfabetische volgorde dat ik bijna bovenaan haar lijstje stond. Maar nu die Hennis-Plasschaert de pijp aan Klaas Dijkhoff heeft gegeven ben ik er niet meer zo zeker van. Jeanine wist dat ze mij kon bellen als mijn land daarom vroeg. Buitengewoon dienstplichtig maar strijdbaar voor elke vierkante meter. Je kunt bij wijze van spreken met mij het gras opvreten. Toen de dienstplicht nog bestond was ik te lang voor het leger. Welgeteld 6 centimeter komma 4. Dus niet afgekeurd, geen S5 of zo, niet principeel tegen het leger, niet het feit dat groene onderbroeken mij rode billen zouden gaan bezorgen. Neuh, niets van dat alles. Want het is crisis natuurlijk, het is oorlog wat ik je brom.
Ik ga er van uit dat Klaas mij vanmiddag nog mailt. Morgen vallen wij Zweden binnen en natuurlijk Luxemburg. De IKEA moet er ook aan geloven, elke zweeds gehaktballetje wordt door ons geconfisqueerd. Met of zonder vlees het maakt mij echt niet uit, we zetten ze allemaal op transport. Elke Volvo-rijder moet verplicht zijn paspoort inleveren. Van de Benelux halen wij alle lux(e) af. Dat zal ze leren. Potverdikkemei, waren wij eerst Blind. Halverwege zetten wij er een Advocaat op maar verliezen wij de zaak alsnog! Dat mag toch niet! Wat een wanvertoning. Niet alleen in Wit-Rusland maar ook daarvoor in Solna. Ik zeg Bertje Maalderink voor bondscoach. Zweden won Dick van Luxemburg en Advocaat kunnen wij na gisteravond ook niet meer serieus nemen. Het is een clown geworden, Dickie herinneren wij straks als die man van de verkeerde wissels en van die 8-0 wat hij maar een stomme vraag vond.
Gelukkig hoeft Johan Cruijff dit allemaal niet meer mee te maken. Soms ben je blij dat elk nadeel zijn voordeel heeft. Ik weet zeker dat hij zich zou omdraaien in zijn graf. Dickie vond wisselen voor maar zekers tijdens de wedstrijd allemaal niet zo nodig. Blijf die bal maar achteruit spelen. Notabene Cillessen was de speler met het meeste balbezit maar hij is GVD Keeper....Die moeten de bal niet aan de voeten hebben.
André zong ook al niet meer. Zelfs het mooie Oranje pakje wat Moos vol trots droeg in 2014 kan de volgende zomer in de kast blijven liggen. We hadden het al helemaal bedacht. In 2018 zou Mouna het pakkie gaan dragen. Dat mooie Oranje voetbalshirtje met nummer 14 achterop. Maar 11 waardeloze voetballers en kleedkamers vol reserves verpesten wederom een mooi voetbalfeestje. 
Waarom, Waarom....Omdat wij er geen bal meer van kunnen! Hoogmoed kwam voor de val....
Want ooit waren wij de besten. Ooit hielden wij nog van Oranje. Zeven dagen vasten voor Marco van Basten, die goal van Van Persie. Sar op de goal....
Het absolute hoogtepunt maakte ik als jochie van zestien jaar mee. Het EK van 88. Het volksparkstadion was van ons hè. Het elftal van Rinus Michels, de generaal. Het was het begin van talloze Oranjefeesten. Alle menschen werden brüder! Toen Nederland nog Holland was....
Het Nederlandse elftal speelde haar eerste interland op 30 april 1905. Een vriendschappelijk duel tegen België. Het duel der Lage Landen. Die lachen zich nu rot om die 'Ollanders'....
Mijn eerste Oranje herinnering moet ongeveer stammen uit 1978. Ik was vier en een half. Althans ik moet voor de buis hebben gezeten toen Rensenbrink op de paal schoot en wij weer geen Wereldkampioen werden. Er brak enkele jaren aan dat het niet lekker ging met ons Oranje. Pas in 1988 waren wij er bij op een eindtoernooi. De eerste echte kennismaking was voor mij een Van Dik Houtje....Meteen het hoogtepunt, meteen de hoogmis. Stil in Mij werd de eerste hit voor Buitenhuis en consorten maar ook meteen hun allergrootste hit. Voorlopig is de Europese titel van '88 mijn ultieme Oranje hoogtepunt. 
Pas in '98 kwamen de successen terug....Bergkamp, Bergkamp, Bergkamp, Bergkamp, Bergkamp....
2008 was in het begin ook nog leuk met knappe overwinningen op Italië en Frankrijk. Maar 2010 was natuurlijk helemaal te gek in Zuid-Afrika....We haalden zelfs de finale (die kwartfinale tegen Brazilië met Sneijdertje, Sneijdertje....), nu vervloeken wij die Frank Snoeks maar hij gaf ook geweldig commentaar tijdens deze historische wedstrijd. Don't shoot the messenger. 
Die kans van Arjen Robben, was dat niet een nationaal trauma. Die bal had er gewoon in gemoeten. Nog elke keer als ik die kans zie denk ik dat ie er nu wel ingaat. Iker Casillas redde met de punt van zijn lange teen. Wat als...als....Het EK in 2012 werd een regelrechte flop maar in 2014 bracht meneer van Gaal weer elan terug in het Oranje elftal. Tim Krul als Penaltykiller, wat een meesterzet van Van Gaal. 
We haalden net niet de finale, Argentinië dwarsboomde ons pas na strafschoppen.
Het verval zette zich toen in. Hiddink dacht de klus te kunnen klaren op zijn boerenfluitjes, Blind zag het ook niet zitten en Advocaat dacht: wat zij kunnen kan ik beter....Ja, het nog meer verprutsen. 
We hadden beter moeten weten. Ooit liet hij zich foppen doordat hij dacht dat een jochie van zeven jaar de bal op een dak van een flat kon schieten.
Neuh, ik hou allang niet meer van Oranje. Wel heel lang gedaan hoor....Maar gisteren mij 2 x 3 kwartier lopen ergeren. Het was gewoon lachwekkend, jammer voor Robben hoor maar hij had ook beter moeten weten. Het interview met Dickie na afloop. Dickie, Dickie, Dickie.....wat zat er in godsnaam in je thee?
Oranje is flets geworden. Het Wilhelmus zingt zelfs niet iedereen meer mee. Buma For President! Snoeks ging vrolijk mee in de tenenkrommende strijd. Buitenspel bij een ingooi....?? Ik wou dat ik gisteravond bij Jannes was in het Gelredome die komt gewoon van het platteland en verkoopt het stadion van Vites wel gewoon uit!
Misschien moeten wij het vuile werk wel gewoon laten opknappen door 11 Polen....Waarom niet!
Lekker goedkoop en die willen nog wel de schouders er onder zetten. 
Natuurlijk hebben die lieve Zweden en Luxemburgers geen schuld, die treffen geen enkele blaam.
Wel moeten ze bij Toivonen nog altijd onder de knie de enkels afbreken maar verder hoor je mij er niet over....
Want waar maken wij ons toch druk over. Er zijn belangrijke dingen in de wereld die onze aandacht vragen. 
Het ga je goed Eberhard van der Laan. Je was niet mijn burgemeester maar kloten dat jij je karwei niet mocht afmaken. Je hoopt van alles maar ik denk niet dat het goed gaat of komt met meisje Faber. Dan valt Oranje toch in het niet bij berichten als deze. Je zou maar de vriend of de ouders van dit lieve en leuke 25-jarige meisje zijn. Ik moet er niet aan denken....Mooier wordt het niet!
En op onze kneuterige manier balen wij van het feit dat Mouna volgend jaar het Oranje pakje van Moos niet kan aantrekken...Of misschien doen wij het wel gewoon voor Max, Daphne of Tom du Moulin. 
Dat kan ook, het nieuwe Oranje 2.0!
Joah, mag wel zo....Fijne Zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten