zondag 19 november 2017

De Slag Om Dokkum!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Wir fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn. Vor uns liegt ein weites Tal. Die Sonne scheint mit Glitzerstrahl. Die Fahrbahn ist ein graues Band. Weisse Streifen, gruener Rand. Jetzt schalten wir ja das Radio an. Aus dem Lautsprecher klingt es dann: Wir fah'rn auf der Autobahn'
Uut 'Autobahn' van Kraftwerk.

Bonifatius wist het al langer. Met die Friezen valt absoluut niet te spotten!
Hij dacht eventjes een klusje te klaren wat in al zijn wijsheid was besloten in bisdom Utrecht opgedragen door de Paus uut Rome. Heel ver weg van Dokkum!  
Bonifatius (hij die het goede doet) was een bisschop. Als hoogbejaarde kerkelijk leider had Bonifatius nooit de hoop opgegeven om tevens de stugge Friezen in het hoge noorden tot het christendom te bekeren.
In 754 na Christus trok hij de stoute schoenen aan. Nam zijn gevolg wat bestond uit militairen en bewakers, de overlevering verteld dat vele van zijn knechten Pietus heten, mee naar Friesland. Hij doopte in de rivieren wat later model zou staan voor de Elfstedentocht vele ongelovige Friezen. Ook belegde hij een grote bijeenkomst, voorzien van commentaar door Dieuwertje Blokius, om nieuwe bekeerden het heilige vormsel toe te dienen. Dat zou in Dokkum plaatsvinden. Hij sloeg daar zijn kamp op, de NOS nodigde hij tevens uit.
Hij zou dit varkentje wel even wassen. Die nuchtere Friezen zou hij wel een lesje leren hoe ze in het wijze westen de boel regelden. Maar in plaats van zijn bekeerlingen te treffen werd Bonifatius de volgende morgen overvallen door een groep gewapende Friezen die een slachtpartij aanrichten.  
Jaren later leerden wij allemaal op school wat er in Dokkum gebeurde, dat ene Bonifatius werd vermoord omdat hij, eigenwijs als hij was, dacht de Friezen iets te moeten leren. 
Maar de geschiedenis zal na gisteren herschreven worden. Na gisteren weet iedereen wat er 2017 na Christus gebeurde. De Slag om Dokkum!
Wederom dachten ze ergens anders anders..., net als bij de Tocht der Tochten zou Dokkum het keerpunt worden.
Eindelijk zou het gezonde verstand zegevieren. Zouden wijze besluiten voor eeuwig en altijd bevroren worden. Wederom werd er ergens elders iets besloten waar de mensen in en rond Dokkum niet in gekend waren, toch enigszins anders over dachten. Wat ik je brom! Wel aan de kruidenbitter en Beerenburg maar de bovenkamer nog zo nuchter als het boerenverstand maar kon zijn!
Een kinderfeest wordt al jaren ontsierd door een eindeloze discussie die al lang de waarheid voorbij is.
De Friezen in Dokkum herschreven haar eigen geschiedenis. Het kon Friezen of Dooien, het werd zowel het eerste als het laatste.
De laatsten zullen de eersten zijn. Een minderheid die meer gehoor krijgt in het beschonken Nederland en wil bepalen hoe wij binnen de lijntjes moeten kleuren
Waar je bijna al voor racist wordt uitgemaakt als je iets hebt op te merken dat 's avonds de mensen van het AZC bijna niet ziet fietsen omdat ze geen licht voeren.
Een onderzoek van het AD wees uit dat bijna geen enkele gemeente zich wat aantrekt wat het Sinterklaas journaal en wat beterwetenden in dit rare landje als Piet 2.0 zien.
Hebben ze ooit gevraagd wat Piet er zelf van vindt?
De discussie is allang ontspoord. Het gaat niet meer over het feit wat ooit de kern van het probleem scheen te zijn.
Ik snap soms al niet hoe ik het oeroude Sinterklaasfeest uit moet leggen aan Moos. Hij ziet absoluut nog geen verschil tussen wit en zwart. Vindt zijn Papa de sterkste en liefste van de hele wereld, weet hij veel! Hij denkt nog als een kind en absoluut niet in minder of beter.
Maar een clubje volwassenen vechten elkaar de tent uit omdat zij zich als kleine kinderen gedragen!
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilde gisteren ook weer demonstreren in Dokkum. De woordvoerder van het stel, Jerry Afriyie, is zo ver gegaan dat zijn huwelijk al is geeindigd in een scheiding. Zijn vrouw trok het niet meer en gaf hem de zak. Het Sinterklaasjournaal weet van gekkigheid ook niet meer wat ze moeten doen om iedereen in het land te pleasen en dan vooral de roepende in de kleine woestijn. Nu zijn er ook witte pieten. Het ziet er toch niet uit. Die Harry Piekema leek wel of hij op de kop in de AH-vakken had gezeten met zijn roetvegen...
Maar KOZP werd op de A7 richting Dokkum tegengehouden door een andere actiegroep in de buurt van Joure, de Pro-Zwarte Piet (Project P.) stak er een stokje voor. De actie was reeds aangekondigd en de sterke arm van de wet leek het ook al te weten maar kneep in het belang van de kinderen die er nog wel heilig in geloven een oogje toe. De hoeders behoedde ons....
Ik denk dat Friesland gisteren van alle Provinci√ęs in Nederland het verstandigste was. Dat de lieve burgemeester van Dokkum het enige juiste deed. Ze had het op een akkoordje gegooid met die Johnny van Flodder, ditmaal eens niet asociaal maar uit het sociale gedachtengoed. De kinderen mochten niet weer de dupe worden van enkele getikte volwassenen. 
Maar weer het moddergooien.... Het witte geweld zou gezegevierd hebben. KOZP liet zich behoorlijk kennen. Ze hebben toch allang bereikt wat ze wilden. De discussies barsten ieder jaar weer los, het spel is op de wagen. Natuurlijk blijft niets bij het oude en moeten wij dingen aanpassen maar laten we alsjeblief de kerk wel in het midden houden....
Dokkum deed dat. De Slag om Dokkum werd glansrijk gewonnen door enkele Nuchtere Friezen die hun eigen wetten bepaalden en zich niet lieten ringeloren door de goegemeente of door de hoge heren in Den Haag!
Dokkum werd inderdaad een keerpunt, maar wel eentje waar nog lang over nagepraat zou worden. De discussies mag van mij worden gevoerd maar op de dag dat Sinterklaas uit Spanje in ons land arriveert moet alle aandacht naar hem, zijn paard en zijn gevolg uitgaan. Van tradities blijf je af.
Was het opzet....de waarheid ligt in het midden maar bereikte Dokkum gelukkig nooit. KOZP wilde vreedzaam demonstreren, notabene op een kinderfeestje!!! Geloven jullie het zelf....??
Ik hoop toch niet dat de beschaving rond deze periode ooit wordt opgegraven. hoe leg je in vredesnaam deze onzin uit. Ik miste in alle geweld Pietje Paniek.
Niet alleen Bonifatius werd in Dokkum vermoord maar gisteren helaas ook weer de onschuld!
Vroeger kreeg wie stout was de roe....nu een compleet Podium!
Fijne zondag, Joah mag wel zo....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten