zondag 12 augustus 2018

CampingLife My ASS!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Deze is voor iedereen die passie heeft en die voor passie gaat. In het donker kan ik jou niet zien maar ik weet dat jij daar staat. En ik hef het glas op jouw gezondheid want jij staat niet alleen.
Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen....'
Uut "Iedereen is van de wereld' van The Scene

Net terug uit Duitsland. Gisteravond passeerden wij de spreekwoordelijke grens. Vodafone DE werd NL.
Campinglife is weer onze eigen springbox geworden aan de Van Kouwenborchstraat 43 in goddeloos Hardenberg. Nou ja, als ik enkele plaatselijke Gods fanataci mag geloven. Met de koopzondagen graaft de stad van de kracht van gewoon doen haar eigen graf en is Hardenberg het nieuwe Sodom en Gomorra aan het worden....
Wordt vervolgd denk ik dan maar.....Kieken of Han Peekel het dan aan elkaar kan praten, het houdt in ieder geval de gemoederen bezig. Zo ook het campingleven....
Niet meer met vier man op een rij je behoefte doen terwijl drie andere vroege gasten het glazuur van de urinoirs proberen te zeiken. Niet meer met een witte closetrol onder je rechterarm de halve camping over stiefelen, ...Kiek 'm gaan, buurman moet poepen....,maar ontspannen zittend in alle rust en eenvoud, alleen jij in een verder nog slapend huis. Even snel door de berichten scrollen, het wereldnieuws met goed werkende Wi-Fi tot je laten komen.  Same Shit, Another Day, niet veel gemist. Ajax stelde mij weer teleur...Van die dingen duzz. The Needle returns to the start of the song and we all sings like before.
Volop genoten. Van bijna veertig graden tot windkracht 10 en flink wat regen. Stormbanden over onze voortent en 's nachts maar schietgebedjes prevelen richting de hemel waar volgens Moos God ergens moet Huizen. U was er niet bij, de basis van elk geloof. Het was trouwens Wilsum. Mooi dat zo'n jochie van vijf heel zijn hebben en houen toevertrouwd aan hogere machten. Wat het ook was, onze tent bleef wel staan terwijl op een ander veld voortenten de lucht invlogen en honderden meters verderop hun eindbestemming vonden. Een bewijs dat bidden helpt...? Of gewoon geluk gehad. Zeg het maar....De tijd zal het leren. Als het mijn tijd daar is kan ik jullie daar over berichten, waarvan Akte! Wel gemerkt wat de opwarming van de aarde en de veranderde weersomstandigheden met je gemoed kunnen doen....
Maar wij waren wel welkom in Wilsum (Dld), op de Wilsumer Berge hadden wij onze vuurdoop. Voor het eerst 10 opeenvolgende nachten wonen op een grote camping. Wij houden en na deze vakantie nog meer van kleinschalige kneuterige campings. Mooie plekkies in vergeten gebieden. Een camping bij een boerderij of gewoon zomaar in een groen weiland. Met vergezichten van hier tot Tokio...en 's morgens zelf je eitjes bij de trots broedende kip vandaan halen. Bedankt Kip! Van die dingen. Geen massa's mensen met allerlei kleuren aan Croc's, ja er kunnen ook paarse sokken in een groene Croc. Zelf gezien, zoals ook dat 's morgens vrouwen van dik over de vijftig niet de behoefte voelen om een BH of iets van een stormband aan te trekken. Neuh, complete vrijheid op de camping. Niks hoeft, alles mag... laat alles maar vrolijk hangen....Nog niks mis met mijn ogen, Neuh....op zulke momenten wenste je het vurig van wel. Laat daar geen misverstand over bestaan....maar het type Miss was er niet bij. Gestopt met de Prednison maar dikke pret had ik op zulke momenten niet...hahaha...
Maar leuke vakantie gehad. Je moet iets proberen om het aan den lijve te ondervinden....Massatoerisme is dus niets voor ons. Moos en Mouna hebben onwijs genoten. Moos had vriendjes bij de vleet, wat legt hij makkelijk contact. Hij praatte Duits alsof hij Heintje Davids zelf was....maar schakelde net zo makkelijk weer over in het Nederlands. Dex was de laatste dagen zijn grote kleine moat. Leuk ventje, ze deelden dezelfde passies. Lekker gek doen! Mouna stapte permantig eigenhandig naar de zandbak...en haar Hallooooooooooooooo schalde over de hele camping. Heerlijk. 's Avonds als de kids op bed lagen kwam bij ons Krombacher en een Prosecco op tafel. Genoten wij van de verworven vrijheden door slapende kinderen en niemand die ons ken(de).
Welkom in Utopia zingt Frank Boeijen nou net op mijn koptelefoontje....Maar wat nou als je als gezin niet welkom voelt op een gezellige camping....Dat je als ware wordt weggepest. Dat je drie weken hebt geboekt na een jaar hard werken maar na 1 week al je biezen kunt/moet pakken...??
Omdat één of meerdere kinderen in je gezin gedianogsticeerd zijn met ADHD of ASS.
ADHD kennen wij allemaal wel. Gekscherend zeggen wij wel eens Alle Dagen Heel Druk maar ASS staat voor Autisme Spectrum Stoornis. Het is een verzamelbegrip voor verschillende vormen van autisme.
Mensen (kinderen) met ASS hebben een afwijking in de bouw van hersenen waardoor zij meer moeite hebben om structuur in hun leven te brengen. Ze hebben tevens moeite met inschatten van sociale interacties.
Kinderen met ASS of ADHD kunnen soms anders reageren. En daar hebben andere kinderen en voornamelijk weer hun ouders flink wat moeite mee. Zeker op een camping. Zeker als je hard hebt gewerkt en rust wilt. Kinderen met ASS zijn anders, tonen afwijkend gedrag maar voelen zich doorgaans op een normale camping niet thuis. Ouders van kinderen met ASS lopen de hele dag het (andere) mischien niet normale gedrag van hun kinderen uit te leggen, totdat ze er moe van worden. Niet worden begrepen of gewoon niet willen worden begrepen....Met alle consenqueties en vervelende gevolgen vandien.
Eerlijk gezegd nooit bij nagedacht. Maar van de week maakte een reportage voor de Stentor grote indruk op mij. Was ff beland op een andere camping. Namelijk camping 't Reestdal in Balkbrug. Waar je gewoon jezelf mag zijn ondanks het feit dat je ASS of ADHD hebt. Iedereen is daar welkom ongeacht wie je bent of wat je doet. Het verhaal van eigenaar Jeroen Slager sprak tot de verbeelding. Hij putte uit eigen ervaring. Zijn oudste zoon heeft ADHD. Vroeger was het een hel om een geschikte camping of vakantieoord te vinden waarin zijn zoon kon gedijen...Voor 22 jaar terug kreeg hij de mogelijkheid om de enigszins verlopen camping in Balkbrug over te nemen. Al snel richtte hij zich op deze doelgroep. Op gezinnen met kinderen waarvan de kinderen ASS of ADHD hebben. Het is gewoon een normale camping maar met een plusje zoals hij hetzelf verwoordde. Ik sprak een mooi gezin uit Bedum die op andere campings letterlijk waren weggepest omwille van hun zoon en zijn niet altijd voorspelbare gedrag. Nu stonden ze voor het acht opeenvolgende jaar op 't Reestdal. Omdat hun zoon hier tot volle wasdom kwam. Zich thuis voelde, mocht zijn wie hij wilde zijn. Prachtig! Ik liep zelf ook de camping op en werd rustig van de omgeving. Het is een doodnormale camping maar wordt er niet raar opgekeken als iemand afwijkend gedrag vertoont. Steken ze energie in hun campinggasten op net een andere manier. Geven ze extra aandacht aan kinderen/ouders als de situatie daarom vraagt. Wist niet eens dat deze camping bestond en deze doelgroep bediende....
Gek genoeg deed het mij veel, even later moest ik het verhaal in maar 400 woorden proppen op zo'n manier dat het een kop en een staart had.
Het was een eye-opener. Hoe vaak heb ik niet afwijkend gedrag afgekeurd en niet even langer nagedacht dan mijn neus lang is. Misschien is het binnenkort wel onze kind of wonderfull. Je weet het niet.
Prachtig iniatief van Jeroen Slager, zijn gezin en zijn medewerkers. Ze hangen het niet aan de grote klok maar het is wel de tijd waarin wij leven. Bijna 3% van de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar heeft ASS.
Vroeger was iemand een beetje druk of een beetje anders. Tegenwoordig krijg je gauw een stempel maar die voelde ik totaal niet bij Camping 't Reestdal. Daar mag iedereen zijn zoals hij of zij wil zijn....
En ondertussen wel gewoon een normale camping waar ze gewoon op een rij samen poepen, vrije geluiden, weet niet of er wc-papier hangt, dat heb ik niet gecontroleerd maar er hing daar wel een super sfeer...Heel anders en toch weer heel gewoon. Het is maar hoe je dingen bekijkt.....Het glas halfvol of halfleeg principe
Hier gaat je buurman ook gewoon poepen. Soms is het niet verkeerd om ergens bij stil te staan ook al heb je vakantie en wil je van de wereld om je heen even niets weten. Een beetje begrip, het is niet zo moelijk!
Campinglife My ÁSS!
Fijne zondag. Joah, mag wel zo


Geen opmerkingen:

Een reactie posten