zondag 12 juni 2022

#Random Live Outdoor!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

't Waas zondag in 't zuiden.
Niks an de hand, en wat d'r gebeurt 't keumt merge pas in de krant.
En de zon op de roete reep alles nar boete ik denk: 'ik blief binnen verhaale verzinne vandaag'
En ik huurde de minse op stroat, veul gelach en geproat en hiel in de verte 'n tent woar muziek oet kwaam. En de klok tikte door, sloog elk oor ik wil wat beginne, ik mot wat verzinne vandaag. 
En ik leep wat verdwaald op en neer. Wuurd 't koffie of beer, banaan of 'n ei of pak ik 't allebei. Of ierst nog wat sparen, honger bewaren ierst mar wat water, de rest keumt later vandaag. 
Zondag in 't zuiden zoeals zondaage goan: te muuj um te kieke, te muuj um nog op te stoan. En de reagen di won 't gevecht met de zon. De reagen di kwaam en schreef zien verhaal op de raam. En ik zaag grazige weie umgeave dor lucht, umgeave dor wolke die deinden op elke zucht. 
En engelen zongen 't geluk oet 'r longen d'n hemel op aarde di zich openbaarde vur meej. Ay Yaaaaaaay, Zondag ging vurbeej.'
Uut 'Zondag in 't Zuiden' van Rowwen Hèze!

Moi, ben ik weer. 
Als er daadwerkelijk een hemel bestaat waren wij gisteren misschien wel in het voorportaal d'r van.
Zocht naar ene Petrus, zocht naar de ingang van de hemelpoort maar door de drukte zag ik nog niet eens het einde van de tunnel, laat staan een helder licht!
Het moest nog zondag worden maar toch dacht ik gisteren (zaterdag) aan een zondag in 't zuiden.
Soms heb je van die momenten, overvallen je ineens, ben je blij dat je een zonnebril op hebt en kun je ff mooi die emoties laten varen. Ach, de Vecht was sowieso niet ver weg. De tranen vonden vanzelf haar weg. De Loozensche linie begon notabene achter de wal en 't hoge gras waar wij gisteren stonden te genieten van Random Live Outdoor.
Gewoon buiten op de locatie van Expedition Outdoor, zeg maar de Zwieseborg!
Ik reken het goed!
De vier heren van Random Five dachten in al haar wijsheid dat het wel een leuk idee zou zijn om precies midden tussen Gramsbergen en Hardenberg een kek festivalletje te organiseren. 
Wat koude biertjes, wat happerij, wat gezelligheid en gewoon donders goeie muziek. Joah, mag wel zo.
Tuurlijk, het weer werkte uitstekend mee. Wie weet zat boven Ludwig wel aan de spreekwoordelijke knoppen te draaien. Tanken is sowieso vandaag de dag te duur dus hij hef tied zat om wat anders te doen...
Snap 'm helemaal dat hij zijn oude kameraden even wat rode diesel in de motoren gunde. 
Wat een prachtige mooie dag! Die begon ook al zo mooi. Even struinen door de Drentse bossen. Op zoek naar het juiste gevoel. Ondertussen Daniël lezen en dat de gitaar zijn grote liefde is en altijd zal blijven. Niks geen Phantarei voor Lohues. Gelukkig wel. Soms moet je ver het bos in om het goede hout te vinden. Ach, ik zie wel waar het schip strandt. Zondag gaat hoe dan ook voorbij. Kan mij om van alles druk gaan maken maar meestal giet het toch weer anders dan dat je van te voren had gedacht!
's Middags mooi op fietsje naar de Zwieseborg via de Gramsbergerweg. Gezellig met leuke lui, donders trappen want ik had de accu leeg terwijl die anderen 'm mooi vol hadden. De Groot verkocht geen accu's bij zijn voormalige Gasoline Station. Ach, zonder klotsende oksels kwamen wij fris en monter aan bij de Hardenbergerweg(!) nummer 27 in downtown Loozen. We waren mooi op tied. Klokslag vier uur trapten de heren van Random Five af. Ze hadden de boel goed voor elkaar. Parkeerregelaars en fietsenwijzeraars, zet oen fietse daar maar neer. Ok, meneer! Goedgemutste klaar-overs lieten ons de weg oversteken naar het festivalterrein. Je werd netjes aangesproken met meneer, dag meneer Dorgelo. Woon ie nog altied in Mariënberg? Al tien joar niet meer....Nou, na wat heen- en weer geproat was Taxi Geert tevens gearriveerd, kusje Geert?, en waren wij compleet en kon het feest wat ons betreft beginnen. 
Het was gezellig, machtig gezellig. Wat biertjes, mooi dom ouwehoeren en gewoon lekkere muziek. 
Muziek uut lang vervlogen tijden en soms muziek wat dichterbij huus. Annie uut de Bochte bijvoorbeeld, heerlijk om die eens hier te heuren in plaats van op de Zwarte Cross. 
Zoals gezegd trapten de heren van Random Five haar eigen festival af. Na precies een kwartier nam Jhonny and the Rockers het stokje over. Ook geweldig. Lekker ruig, hoe die meid Jeruzalem van Anouk zong. Lekker hoor, je zou er maar mee getrouwd zijn! Maar we stonden niet op het Malieveld maar gewoon tussen Hardenberg en Gramsbergen. Ook prima, wat ik oe brom!
De Bunzings uit Daarle/Den Ham waren band nummer drie met een drummert uut Gramsbergen en waar de Pa d'r van het maar niks vond. Geintje natuurlijk maar een kleinigheid hou je altijd. 
Vier enthousiaste kerels die gewoon super begonnen met Lodi van CCR. Wij kennen 'm vooral in de uitvoering van The Brandos maar deze was ook een lekkere hoor. Zie de Maneschijn door de bomen, ach daar moest ik weer aan denken toen ik hoorde dat ze ondermeer uit Daarle kwamen. Net zoals ik gisteren aan zondag moest denken terwijl het nog zaterdag was. Denk dat Henk mij nu al niet meer volgt..haha. De Bunzings speelden ook 15 minuten en Wieke Rocks was de laatste van de vier bands die haar nummers ten gehore bracht. Die begonnen lekker met een ouwetje van Fleetwood Mac. Mooie zangeres ook, had iets mystieks,  mysterieus....Of het feit dat ze gewoon uit Friesland kwamen, dat kan natuurlijk ook. 
Het principe bijna uitgelegd. Vier podia stonden opgesteld. Je had het Noorden, het Westen, het Oosten en het Zuiden. Misschien dat ik daarom wel aan zondag dacht. Maar welke band nou waar stond moet je mij niet vragen. Halverwege Random Outdoor Live! was ik de weg al volledig kwiet. 
Niet door het gerstenat hoor maar gewoon door het domme ouwehoeren. Je blies in oude vriendschappen nieuw leven. Kwam aan de praat met het nichtje van GerritJan, ze heette niet Gea maar Anitaaaaaaaaaaaa. Feliciteerde Dick nog efkes met Kloosterhaar. Benny bleek toch echt wel Bert te zijn. Henk was nou met Wim ipv met Jan. Zag een mooie Bakker langslopen, had ook nog eens leuke praat en je snapt soms dingen niet. Nog altijd vrijgezel?? Ga weg joh. Zo'n leuke meid...Veel ouwe koeien trokken wij derhalve uit de sloot. Nu mag het nog of niet dan? Door al dat stikstofgedoe mag dat misschien ook niet meer. Wij zijn echt de weg kwiet in Nederland. Weet niet of ik iedereen kan of mag geloven maar blijkbaar is alleen in Nederland het echt een groot probleem. Ach, dood gaan wij allemaal een keer. Dat weet je als je geboren bent, nou ja - dat weet je niet als je uit je moeder komt - maar gaandeweg je leven vordert weet je dat je ooit terug wordt gegeven aan moeder natuur. Of je gaat gekist de grond in of je laat je cremeren, je kunt je tegenwoordig ook laten bevriezen maar dat mag straks ook niet meer gezien de opwarming van de aarde. Sorry, loop weer helemaal leeg. Zo voel ik mij ook een beetje. Maar leegte kan straks ook weer gevuld zijn. Bakkie yoghurt met lijnzaad. Koppie thee stiet al koud te worden. Kan ook allebei. 
Maar het was bijzonder genieten op de Loozensche vierkante meters. 
Oh, zie net dat ik het principe van het festival nog niet goed genoeg heb uitgelegd. Dwaalde weer eens ernstig af. Sorry, niets is een mens vreemd. Ben teveel van de hak op de tak. Nou elke bandje speelde dus 15 minuten, dik kwartier. Ze speelden ieders vier sets van 15 minuten, dus allemaal een dik uur. Dat was dikke prima in orde. Wij stonden mooi middenin te kieken en vooral te luusteren naar een puik stukkie muziek. Vergeten parels en echte rockklassiekers. Alles kwam voorbij. Echte dikke krenten in de pap heur. Je kon mooi met de bands meedraaien, als je dat wilde natuurlijk, we gingen van links naar rechts. Het leek wel of je op het drielandenpunt stond. Zo ben je in Duitsland, zo weer in België en tenslotte veilig terug in je eigen kikkerlandje. 
Maar in Loozen gingen ze nog een stapje verder, VierBandjespunt!
Zo hoorde je Random Five, stapje verder luisterde je naar Jhonny and the Rockers, weer een kwartslag draaien en stonden de Bunzings voor je te spelen en als wij ons omdraaiden keek je recht in de mooie kijkers van de zangers van Wieke Rocks. Soms heb je geluk hè, meestal botte pech!
Alle bandjes waren uit de kunst maar ik genoot echt van de Bunzings. Hoe ze aan die naam komen is mij vooralsnog een raadsel. Later hoorde ik dat ze ook veel liedjes spelen in het dialect, denk dat daar de oorzaak ligt van hun bandnaam. Lekker boeiend. Het klonk gewoon lekker. Vier jongens met een goede kop op hun robuuste lichamen en gaan met die banaan. Maar nu doe ik die andere bandjes te kort, kan gewoon niet kiezen sorry, ben altijd al lang van stof. Jhonny and the Rockers, gewoon dikke mik. Stekkers in die gitaren en los met die hap. Wieke Rocks, idem dito, ze hadden 's avonds nog een optreden maar ze liepen 's middags gewoon al een marathon. Wat een strot zeg. 
En dan Random Five zelf. Ik hoor ze ook altijd graag. Lekkere muziek. Of het nou R.E.M., U2 of John Hiatt is of iets anders uit het grote muziekboek. Het was grandioos. Super idee!
Goed veur mekare. Want genoeg bier gehad, nog ff een hamburger geproefd, ook niks mis mee. 
De eerste editie was er eentje voor de boeken, om in te lijsten. Daar zit muziek in, dit mag niet bij één keer blijven. Potverdikkemei!
Denk dat die zeshonderd andere bezoekers daar net zo over denken. Geen geouwehoer, geen moeilijk gedoe. Gewoon gitaren en zo inpluggen en spelen, tap laten stromen en Ludwig boven aan die knoppen.
En toch, toch dacht ik aan van alles. Dacht aan haar, dacht nog verder en kon mijzelf wel voor de kop slaan. Het is alles of niets, waarom toch altijd? Denk eens na joh. Dacht aan mijn kinderen. Die waren nu echt in het zuiden. Dacht ik daarom aan de zondag in 't zuiden? Weet ik veel, zet dat denkapparaat eens uut en spring gewoon in het diepe. Voor mijn part in de Vecht!
Muziek roept allerlei herinneringen op. Goede, mooie maar ook mindere en slechte. Gisteren riepen ze negen van de tien keer alleen maar mooie herinneringen op. Creating Memories. 
Je moet het zelf doen, je moet ze zelf opslaan. Een ander doet het niet voor jou. Ook al duurt iets moois misschien maar 3 weken, geniet gewoon van het moment. Keek eens naar boven. 
Zag witte wolken die de lucht blauw kleurden. Keek nog eens naar boven, de wolk leek op iets....
Weet nu nog steeds niet wat, maar het leek er verdacht veel op. Kan ook op zo'n dag wat minder drinken, dan wist ik vandaag - zondag dus - waar het gisteren op leek. 
Nou, het leek op een prachtige mooie dag! Morgen zien wij wel weer. 
Je moet niet bange weze zingt Daniël net, en hoe de wind soms stiet. Angst is maar voor even en spiet (spijt) is voor altied. Kerel, Kerel wat heb ie toch vaak geliek.
Maar fietsen tussen Gramsbergen en Hardenberg is ook niet verkeerd heur als je maar tijdig genoeg ergens halverwege afslaat naar de Zwieseborg. Volgend jaar maar gewoon weer? Weer de tweede zaterdag in juni? Noteer 'm vast in mien agenda want Random Outdoor Live! heeft haar waarde al bewezen mede dankzij De Bunzings, Jhonny and the Rockers, Wiecke Rocks en natuurlijk de heren van Random Five. Tik 'm aan ouwe. Dat afpilsen bij Sevens en later nog efkes thuus laat ook haar sporen na. Ach, het is nog lang zondag. Misschien wel zondag in 't zuiden. Weet jij veel. 
Fijne zondag. Joah, mag wel zo...4 opmerkingen:

 1. Dit omvat alles. Wat was het genieten! Lekker down to earth.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi Alfred! Precies zoals het was, fijn je weer even gesproken te hebben #genietvanhetleven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Daniéla,
   Dankjewel, vond het ook leuk om jou weer even gesproken te hebben. Altied gezellig, genieten van het leven....Zo is het maar net. Kallum an.

   Verwijderen