zondag 24 juli 2022

#StadHardenberg!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'If you believe in the power of magic. 
I can change your mind and if you need to believe in someone.
Turn and look behind.
When we were living in a dream world, clouds got in the way. 
We gave it up in a moment of madness and threw it all away.
Don't answer me, don't break the silence.
Don't let me win. 
Don't answer me, stay on your island. 
Don't let me in. 
Run away and hide from everyone.
Can you change the things we've said and done?
Uut Don't Answer Me van The Alan Parsons Project.

Moi, ben ik weer.
Wat is eigenlijk 'mol' in het engels?
Die vraag hield mij vannacht bezig en voornamelijk wakker.
Kon het antwoord wel zoeken op mijn telefoon maar bleef eigenwijs liggen in de twijfelaar wat voorheen stond in Enschede en nu een weg zoekt in Mariënberg. 
Sliep sinds lange tijd weer eens in mijn ouderlijk huis. De buurman van mien Moe en tegelijkertijd één van mijn beste vrienden vierde zijn 51e verjaardag, alle reden voor een feestje.
We hebben Robert flink nat gemaakt terwijl hij er zelf redelijk nuchter onder bleef. 
Zoveel heb ik tegenwoordig niet nodig.
Wat vrienden, wat gezelligheid, een paar mooie biertjes en flink wat praterij. Dan vliegt de tijd. 
Morgen alweer an die arbeit na 3 weken te hebben genoten van complete vrijheid. 
Lag de laatste dagen 's nachts wel weer wakker. Terwijl de kids waren vertrokken naar dromenland, Moos zich nog eens omdraaide in ons bed en Mouna vaak 's ochtends tussen ons in kroop maakte ik overuren in mijn hersenloze brein. 
Op zoek naar antwoorden. Antwoorden op, in mijn ogen, simpele vragen om het boek te kunnen sluiten, in ieder geval enkele hoofdstukken. Dat zou al mooi zijn. 
Maar zo makkelijk schijnt het blijkbaar niet te zijn. Mensen om mij heen zeggen dat ik verder moet, doe ik ook, maar er blijven maar dingen rondspoken in mijn hoofd. Dat houdt mij 's nachts soms en soms heel lang wakker!
Pak dan vaak de telefoon maar hoe ik ook aan het zoeken (googlen) raak ik vind nooit waar ik naar op zoek ben. Het grote waarom? en hoe, en wanneer en waarom zo en waarom niet andersom!
Je gaat dan zelf maar antwoorden invullen terwijl het misschien niet eens zo hoeft te zijn.  
Maar ja, je moet wat. Niet slapen is ook geen optie. Dan maar een leugentje om bestwil om de slaap te kunnen vatten. 
Ging terug naar Oostenrijk, waar wij vorig jaar nog onbekommerd samen vakantie vierden. 
Liep weer tegen die berg op, een gratis vakantie in mijn hoofd maar het klopte niet. Zelfs het hart bleef stil staan. Hoe ik ook mijn hersens pijnigde, het vonnis voltrok zich niet!
Het kost mij soms zoveel bloed, zweet en tranen. 
Met de kennis van nu kijk je heel anders tegen het verleden aan.
Oh, zat dat misschien zo of toch niet....??
Je maakt jezelf bijkans gek. Ik mis de laatste tijd toch veel, vanaf vanmiddag ook weer de kinderen. 
Drie weken waren ze dag en nacht bij mij. Moos en Mouna. Ik mis ze nu al, vanmiddag vertrekken ze.
Soms wil je ze graag achter het behang plakken maar als ze er vervolgens niet (meer) zijn dan wil je ze letterlijk achter het bloemetjesbehang plakken. Vasthouden en nooit meer loslaten. 
Het vervelende van het feit dat je nu definitief van tafel en bed en zoveel meer gescheiden bent. 
Niet alles is van tafel, jammer genoeg niet of beter zo...
Maar Lohues zegt net: Nooit stoppen met probeern wat ze ok beweern.
Het is wel goed Nederlands hoor alleen in een andere taal. Maar wij verstaan elkaar niet meer!
We praten maar luisteren niet, vreemden voor elkaar aan het worden! 
Dat worden wij langzaam ook in Hardenberg. Mensen praten langs elkaar heen. 
Maar de woorden van burgemeester Maarten Offinga lieten aan duidelijkheid toch niets te wensen over...?
Hij vertelde klip en klaar wat vele inwoners al langer denken. De problematiek van enkele kwaadwillende asielzoekers nemen te groteske vormen aan.
Een kleine groep verpest het ronduit voor die grote groep asielzoekers die echt onze hulp nodig heeft maar de gastvrijheid in het altijd mooie Vechtdal brokkelt zo met rasse schreden af. 
Kwestie van eigen schuld, dikke bult! Toen wij vorig jaar in al onze wijsheid besloten om het AZC tot maart 2026 open te houden lagen er al tig dikke politiedossiers onder het stof wortel te schieten. 
Het COA komt haar beloftes niet na, ze zouden het aantal asielzoekers uit veilige landen terugbrengen tot nul. En laten nou net die mensen al het overlast veroorzaken. Ze verpesten het voor de rest. Diefstallen, drugsgebruik, openbare dronkenschap en ondermeer ongewenst gedrag richting vrouwen. 
Roel Gritter (Ergee) verhaalde het 'mooi' in zijn column op Vechtdal - Hardenberg e.o., hij legt haarfijn de zere vinger op de gevoelige plek. Roel weet hoe het draait en wiebelt op het roze pluche in het mooiste gemeentehuis van Nederland, ahum? Politiek door de wol geverfd, hij schildert met zijn pen de problemen in ons mooie Vechtstadje. Hij wist ook raak te schieten rondom het gedoe in het CDA met het uitlekken van de interne memo van Piet-Cees van der Wel. Had het over Judas en over de Mol, wat trouwens Mole (Flat) in het engels is, maar dat geheel terzijde. 
Schrijnend vond ik dan ook het verhaal gisteren in de Stentor over Siska Plas. 
Deze boerendochter, geboren en getogen in Hardenberg, is een succesvol en gedreven onderneemster met haar eigen DA drogisterijen in Hardenberg en Dalfsen. Zat vol passie en energie maar door al die winkeldiefstallen, die bijna dagelijks plaatsvinden in het centrum van Hardenberg, hebben haar uiteindelijk wel op de knieën gekregen. Na zes jaar vechten tegen de bierkaai geeft zij de pijp aan Maarten (Offinga..??)
Ze stopt noodgedwongen met haar winkel in Hardenberg omdat ze weigert nog langer elke dag voor politieagentje te moeten spelen, terwijl de sterke arm maar niet voldoende optreed en zo speelt voor kansloze zalen.
Ze heeft een schadepost van € 30.000 per jaar(?!?!) omdat een kleine groep asielzoekers maar blijft stelen bij het leven. De plaatselijke politiek laat haar lokale en hardwerkende ondernemers in de kou staan en reageren pas als het kalf reeds verdronken is. Zij staat niet alleen maar ziet helaas geen andere uitweg dan haar winkel te sluiten omdat de roze politiek haar ogen, misschien wel moedwillig, sloot voor alle problemen die speelden rondom het AZC. Niet alleen gisteren of vorige week, maar al jaren. Vervolgens luisteren de voor- en tegenstanders niet meer naar elkaar en blijven maar naar elkaar wijzen totdat ze een ons wegen om je eigen gelijk te boekstaven. Daar koop je geen brood meer voor bij de bakker. Allemaal deugers daar in het gemeentehuis. Hardenberg wil graag voorop lopen maar haalt zich onnodig veel problemen op de hals en luistert niet (genoeg) meer naar haar inwoners. 
Terwijl het principe heel simpel is, je blijft gewoon van iemand andermans spullen af. Daar bestaat geen enkele discussie over maar dat wordt tegenwoordig met voeten getreden. Als je dat, ondanks alle fatsoennormen niet doet, krijg je normaal gesproken met de politie te maken en krijg je gewoon je straf behalve als je woont aan de Jachthuisweg en gewoon misbruik blijft maken van onze gastvrijheid.
Wat goed is, is goed en wat fout is, is fout en daar moet je naar handelen ongeacht wie het is!
Terwijl Hardenberg zo mooi is! 
Deze week genoten van al het moois wat Hardenberg te bieden heeft. 
Uit eten bij lokale ondernemers die de moed (gelukkig) nog niet hebben opgegeven...
Lunchen bij Den Herdenbergher stond al langer op ons wensenlijstje en maandag was het zover. 
Een echte aanrader, lekker hoor net zoals de take-away van Dos Pimientos en het het ontbijt bij de Koffiepot! Hardenberg is mooi en (h)eerlijk maar je moet het wel willen zien!
Zoals ons favoriete tentje Blij!, de vis van Theun en natuurlijk het Kaaskeldertje!
Jan Kelder bestiert al 12,5 jaar vol trots zijn mooie delicatessenzaak waar wij graag onze (oude) kaas, worst en ondermeer de aparte speciaalbiertjes halen. Jan is een mooie kerel die je de handel gunt! 
Eentje van het zuivere soort. Dit weekend vierde hij zijn koperen jubileum maar Hardenberg heeft al 12,5 jaar goud in handen met deze vrolijke en altijd goedgemutste ondernemer. 
Wat als Jan zou bezwijken net als Siska?  Zou ik dan wel in de hoogste boom klimmen? Het is maar net waar je prioriteiten liggen. Dat is namelijk het geval ook met het AZC, sommige sprekers hebben dubbele agenda's. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Die kun je gewoon in elk werelddeel vertalen...wat ik oe brom!
Maar Jan verkoopt geen heerlijke en dure geurtjes maar lekkere kaas en worst die misschien minder waarde vertegenwoordigen. Want Siska vertelde ook dat het net lijkt of ze stelen op bestelling. 
Worst, kaas en alcohol spreken misschien minder tot de verbeelding bij het dievengilde in Hardenberg.
Levert blijkbaar niet genoeg op! Siska verkoopt ook borstels en zakkammen en je mag zeker niet iedereen over één kam scheren maar binnenkort kun je die dus niet meer kopen bij de DA van Plas  tegenover slagerij Hoff. Een gemiste kans! Burgemeester Offinga neemt heldhaftig stelling maar helaas mosterd na de maaltijd voor Siska die haar biezen pakt en vertrekt naar Dalfsen die haar wel liefdevol zullen opvangen....Kom hier maar wonen. 
Zo zijn we namelijk in het mooie Vechtdal maar onze gastvrijheid kent ook zijn of haar beperkingen.
We sluiten toch niet onze ogen voor wat recht is en voor wat krom is?
En je blijft gewoon van andermans spullen af, als dat gewoon gebeurt hadden wij deze hele discussie niet hoeven te voeren. Kunnen wij elkaar worst, kaas en andere lekkere dingen voeren van al die hardwerkende ondernemers in Hardenberg die voorlopig de tent nog niet hoeven te sluiten. 
Wij doen toch niet een (Siska) plas en gaan gewoon verder met het leven hier aan de Vecht?
We zijn nu toch wel wakker geschud of blijven we maar dagdromen...??
Fijne zondag. Joah, mag wel zo....


2 opmerkingen:

  1. Heb het verhaal over Saskia Plas van de DA ook gelezen in de Stentor. Te gek voor woorden. Het is een kleine groep raddraaiers die het draagvlak voor 'de echte' asielzoekers doet wankelen. Op de spoorlijn Zwolle-Emmen was het ook vaak raak. Zwartrijden, agressie, overlast, personeel van Arriva was er ook strontzat van. Het is wat je zegt: je houdt je aan de regels en als je iets wil hebben, reken je af bij de kassa. Neem je de trein, dan koop je eerst een kaartje. Simpel.

    BeantwoordenVerwijderen