zondag 16 oktober 2022

#Rosemary's Sons, Potverdikkemei!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Looking at a thousand stars and not one was falling down.
I'm running on empty baby, still trying to figure it out.
All I needed was a little reflection on what's going through my mind.
Guess I wasn't lucky enough to find another tramp like me. 
Well you know that I needed change, I needed to break somehow.
Instead of giving it, you ripped it out. 
Here I am do you understand goodbye?
I'm turning my back on you again, bye bye...
I never understood but I needed you somehow.
I faded, I faded the wrong way around'
Uut 'Wrong Way Around' van Rosemary's Sons (wereldband)

Moi ben ik weer. 
Praatte weer eens over vroeger, over eerder. Toen de gulden nog van hout was.
Die tijd...haha
Zat naast Harry, hij een palmke uit een blikkie, ik aan een mooie tripel uut een flesje maar wel in een glas. Speciaalbier zet je niet rechtstreeks aan de lippen zoals je dat wel met een fijne koude pretkegel doet! Wat ik oe brom! Weet niet veel maar dat nog wel...
Gesprek ging over Ommen, specifiek over café de Herberg. Over de beide Hansen, over de muziekavonden van weleer, steevast iedere laatste vrijdag van de maand. Dat waren nog eens tijden. Maar ook over muziek. Vooral over dat laatste trokken wij een arsenaal aan (jeugd)herinneringen uit de inmiddels vergeelde doos. Oorzaak: Hans van Lingen heeft de oude Chinees omgetoverd tot een ware poptempel. 
Herberg Music Hall (HMH). Waar je vroeger Babi Pangang en Nasi bestelde staan nu de lekkerste en leukste bandjes uit Nederland en ver daarbuiten te spelen. Niks geen sambal meer bij.
Op het podium van de HMH gebeurt het tegenwoordig, althans dat heb ik mij laten vertellen. 
Als een soort van heuse herintreder moet ik het nog gaan ontdekken, ik voorzie geen problemen. Muziek, bandjes, gezelligheid en wat pretkegels. Dan heb je mij al gauw mee, de trein stopt nog altijd op het perron in het altijd bruisende Vechtstadje. 
Wij hadden het over uitgaan in Ommen rondom de vorige eeuw. Dat wij altijd eerst bij Flater zaten en vrijdags maar vooral zaterdags steeds dieper het Ommer nachtleven indoken naarmate de avond vorderde. De rockbandjes bij de Tronk, over de vrouw van Tom. Hoe heette dat keldertje ook al weer? Breakaway heet nu anders. Jan Ester, Bote, Hans die nu in de hemel is. Dat de drummert van Racoon nog op het biljart van de Herberg heeft gespeeld. Beetje dat werk dus, putten uit je hersenloze brein. Een favoriet onderwerp van mij. Mijmeren over the good old days toen je nog alleen viel over een steen in het donker op de markt en vervolgens Taxi Steen je weer veilig thuisbracht. Dat dus. Dat Racoon wel doorgebroken is en die wereldband uit Breda, Rosemary's Sons dus (helaas) niet! 
Robert en ik waren er gek van. Van wie? Rosemary's Sons! Van wie? Vergeten muzikale helden uit een ander leven. Zo om de twee, drie maanden heb ik er wel met iemand over. Zo eeuwig zonde dat ze nooit het podium hebben gekregen die ze, in onze ogen, wel hadden verdiend. Potverdikkemei!
Ze begonnen in 1998 als een stel jeugdvrienden met dezelfde muzikale voorkeuren. Vanaf ongeveer 2000 kwamen The Sons bij ons op de radar. Stiekum, misschien ook wel een beetje, dat op hun single 'Shine' Ilse Delange tevens meezong. Toen al een soort van crush op haar hè. Maar het album 'All in Hand' uit 2001 was geweldig. Lekkere muziek, lekker bandje. Gasten die wel een potje konden breken. Zanger met een geweldige doorleefde stem. We zagen ze voor het eerst live in Vroomshoop, of all places!! Bosrock, op de parkeerplaats van de Boys en Sportlust. Ditmaal geen voetbal op de Bosrand. Bijna niemand die ze kende. Was het 2005? Volgens mij wel. Ze hadden net hun 3e album uit. 'St. Eleanor's Park'. 
Ging los op 'Honesty at the Door', 'Wrong Way Around' en Shine, maar Ilse was er niet.
Een kleinigheid hou je altijd. Als ik mijn ogen dicht deed misschien...
Ze waren wereldberoemd in de Johan Clemmestraat in downtown Mariënberg maar landelijk wilde het niet echt vlotten. Vechten tegen de grote bierkaai. Waarom brak Racoon wel door en zij niet? 
Waarom breken duizenden talentvolle bandjes niet door en net die ene wel....? Waarom Krezip wel en bijvoorbeeld 16Down ook niet echt! Ook zo'n wereldband uit die tijd, net als Sjako of Johan!
Althans niet bij het grote publiek. Ze brachten een vierde album uit. Ze stonden wel in voorprogramma's bij bands als Bon Jovi, Bryan Adams, Bush, The Cranberries, Ilse Delange en Krezip.
Lovende recensies. In 2010 leken ze wel van de aardbodem verdwenen. Ineens geen Rosemary's Sons meer. De interesse verwaterde ook. Ze bleven ergens in mijn achterkamertje wel spelen en kwamen/komen nog regelmatig langs op Spofity net als the Brandos. Gitarist Maarten van Damme ging bij Racoon spelen, ik googelde ze nog wel eens. Las ondermeer dat zanger en gitarist Martijn Hagens goed terecht was gekomen bij Vattenfall. Energie genoeg! Maar de energie voor het bandje was in 2010 blijkbaar verdwenen. Energiecrisis? Andere doelen kregen voorrang in het leven, sommigen gingen solo of andere wegen. De drummer, Bart Herber, vertelde deze zomer dat in plaats van de pauzeknop in te drukken ze onbewust op de stopknop hadden gedrukt. 
Eeuwig zonde. Daar had ik het dus over met Harry. Robert, weet je nog....Jaja Rosemary's Sons. Mien moat en ik hebben wel vaker dezelfde interesses voor bandjes. The Jayhawks, Counting Crows, Matchbox 20, Goo Goo Dolls. De één wat meer succes dan een andere....
Zo jammer dat ze niet meer bestaan, althans dat dacht ik! 
Die zondag er op. San had de kinderen net opgehaald. Toch altijd zo'n momentje. Ineens is het stil in het huis. Kan ik dan ff slecht tegen. Zat wat onderuitgezakt in de stoel. Muziek dan maar....het belangrijkste voetbal had ik al gezien. Hoefde er geen geluid bij. Drukte spotify en de JBL speaker aan.
Oh ja, Rosemary's Sons maar ff draaien. Good old times! Potverdikkemei, wat eeuwig zonde dat ze nooit echt zijn doorgebroken en al bijna 12 jaar gestopt zijn! Nam een biertje.
Zocht op nummers en zette die in mijn afspeellijst. Lette niet echt op! Toch gestopt! 
Ging zoeken op artiest. Rosemary's Sons....Huh? 'Come as the Rain' 2022, Huh? Goed kijken. Huh? 'Generation Love Song' 2022. Nieuwe nummers...?? Het zal toch niet? Kreeg vlinders in mijn buik, kon ook de bruine bonen van een dag eerder zijn geweest. Werd lichtelijk nerveus...dat wel!
Klikte Facebook aan. Ging zoeken op Rosemary's Sons. Warempel, potverdikkemei. Ze leven nog!
Niet dood, de koning is niet dood. Lang leve de Koning. Lang leve Rosemary's Sons. 
De nieuwe nummers...Ja, lekker hoor. Dat kenmerkende zanggeluid van Hagens. Wat ouder, wat grijzer aan de slapen maar je herkende 'm zo. Die energieke drummer ook en die basgitarist Ad van Halteren. Niet veel veranderd. Ik werd blij, enthousiast. Bleef luisteren. Appte Robert, hey moat....Goed nieuws! 
De hele avond kon mij de TV gestolen worden, staat er nog hoor, maar je snapt mij wel.
Nam nog een tripel en een mooi worstje van Jan. Wat oude kaas en in gedachten reisde ik terug naar Ommen, naar de Herberg, zelfs naar Vroomshoop. Bosrock. Honesty at the Door...
Tien jaar waren voorbij gevlogen. De vrienden, broeders noemen ze het, bleven elkaar wel zien. Allerlei ideeën bruisten maar door. Gelukkig, heel gelukkig, kwam dat ergens in 2019 er allemaal uit. Het moest er uit. Super toch! De Sons begonnen weer met schrijven, muziek maken. Corona gooide ff roet in het eten maar dit jaar maakten ze hun comeback op Breda Barst, nu al het leukste festival van Breda en omstreken als je het mij vraagt. Ze zijn bezig met een nieuw album: 'Take the Day, Own the Night'. Ze denken dat het begin volgend jaar uitkomt maar kan ook al eerder zijn, denken ze...Hoop ik wel. Ze gaan terug naar de sound van 'All in Hand', mijn zegen hebben jullie. Potverdikkemei! De teksten zijn doorleefder, volwassener....Ze zijn ouder. Meer meegemaakt. Snap het allemaal. Het leven laat sporen na. Vaders geworden, echtgenoten en vrienden van. Je kon mij afgelopen zondag niet blijer maken....
Muziek heelt. Muziek verbindt. Zag ze weer op Bosrock 2005, hoe Ad opging in een andere wereld tijdens Honesty....
Toen, potverdikkemei, mien Pa nog leefde. Bosrock was ergens eind van de zomer. Kerel was al goed ziek, kanker verpestte destijds zijn leven langzaam maar zeker! Heb 'm vast 's avonds verteld over Rosemary's Sons. Hij had meer met Pink Floyd's Wish You Were Here...Ik reken het goed! 
Potverdikkemei. Rosemarys bracht mij terug naar een tijd dat alles nog lekker liep, weinig tot geen zorgen! Afgelopen vrijdag was het alweer 17 jaar geleden dat mien Pa ging hemelen. In het ziekenhuis, hier iets verderop, blies hij op een vrijdagmiddag zijn laatste adem uit. Vrijdag heeft ie vast een visje gehaald bij de visboer aan de hemelpoort samen met Ome Lenard. Je moet het leven vieren. Ik vier elke veertiende oktober zijn leven. Elke dag denk ik wel aan die ouwe van mij. Vooral de laatste tijd, wat zou hij allemaal hebben gezegd. Oma, mien moe dus, vertelde het dit weekend zo mooi. Wat zou je Papa genoten hebben van Moos en Mouna. Kinderen helemaal naar zijn stiel. Ik wou zo graag dat hij nog een uurtje hier kon zijn. Praatje maken, even gek doen met Moos en Mouna. En dat Mouna zou vragen, ok jij bent dus Opa Freek. Papa heeft het zo vaak over jou. Nu weet ik waarom Papa zo graag wilde dat wij jou leerde kennen. Heb je ook van die domme opmerkingen, was Papa vroeger stout?
Toevallig, toeval bestaat niet, was ik vrijdag tevens in het ziekenhuis. Liet 3 vrouwen kijken naar mijn kleine jongen, some guys hebben altijd geluk. Not! Maar soms moet je wat als je wilt blijven plassen en andere leuke dingen er mee wilt blijven doen. Had een soort van APK-keuring, weet niet of ik door ben naar de volgende ronde? Vast wel...Knipoogde die ene nou?
14 oktober 2005 arriveerde hij met een ambulance in het ziekenhuis en verliet hij die 's middags vervolgens in een lijkenwagen van Vasse. Gelukkig wandelde ik 17 jaar wel levend hetzelfde ziekenhuis uit. Ben nog niet klaar met het leven hier. Heb het gevoel nu ik de vijftig gepasseerd dat ie van mij weer min of meer opnieuw begint. Met nieuwe en andere energie. Niet meer terugkijken, wat gebeurd is - is gebeurd. Ik ben het mijn vader verplicht, hij vertelde de avond voor zijn dood mij iets wat ik niet snel zal vergeten...Dat ik iemand vond en dat ik misschien wel kinderen zou krijgen. Nou Pa, ik heb ze gekregen. Twee zelfs, een jongen en een meisje. Mijn koningskinderen, jouw kleinkinderen. Zag vannacht een luikje opengaan in de hemel, jij stofte de wolken af zodat je beter zicht had. Jij hebt ze vast gisteren zien lopen op het strand van Juliandorp. Ze lachten, maakten plezier zag ik op de foto's.  Ze hebben beloofd om aan mij te denken. Jij had ook van ze gehouden, vast en zeker! Onvoorwaardelijk. Bewaar alleen maar goede herinneringen aan mijn vader. Ik was Up all Night maar de Sons zongen mij door de nacht heen. Ben later in slaap gevallen maar Spotify bleef op shuffle staan, wie weet houden mij beide buurvrouwen nu ook ineens van Rosemary's Sons. Stond volgens mij best wel hard. Sorry! Elk nadeel heeft zijn voordeel. 
Zou toch mooi zijn als Rosemary's Sons binnenkort nieuwe herinneringen gaan maken in Ommen. 
Misschien wel in de HMH in Ommen, waar ooit Racoon optrad en straks de heren van Rosemary's Sons. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hans, luister maar eens naar deze wereldband uit Breda. 
Waarom niet! Kom de Iessel maar over! Desnoods slapen jullie hier, toch plek zat als de kids er niet zijn alhoewel ik denk dat Moos wel graag mee wil naar jullie optreden. Heeft tevens goede verhalen te vertellen. Zou 'Perfect' zijn, neem Stéphanie dan maar mee al mag Ilse natuurlijk altijd! 
Afspraak?
Fijne zondag. Joah, mag wel zo...

2 opmerkingen:

  1. Weer met plezier je epistel gelezen. Goede muzieksmaak. Ben van een generatie eerder, maar op zo'n rustige zondag, rustige muziek uit de ouwe doos. Luister es naar America, die van A Horse With No Name, maar dan You can do magic, Ventura Highway, Riverside, Sister Golden hair, Sandman of Tin Man.
    Cuby ook prima, maar sla Somebody Will Know Someday maar over, anders geraak je in en depressie. Is wel een wereldnummer. Hou het maar bij America, easy listening voor een easy goin' sunday. Hou je haaks ouwe reus! Groet'n uut Omm'

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Willem. Ik heb drie oudere broers dus de bands/artiesten die je opnoemt komen mij niet onbekend voor in de oren. Cuby weet ik, die tip had je al eens....Lekker zwijmelnummer bij een goed glas Grand Marnier op het eind van de avond. Komt helemaal goed. Zondagavond weer zo'n muziekavond van gemaakt...Wie weet tot binnenkort in Ommen. Groet'n uut Hard'nbarg.

    BeantwoordenVerwijderen