zondag 19 november 2023

#Kick Out!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden,

'Maar kijk eens aan, zoals de dingen gaan.
Kom naar buiten, zie me nu. Voor het eerst weer zonder plu.
En toch, het regent mooie zinnen.
Die door de zon en zin al bijna kunnen staan.
Een zin als 'morgen wordt fantastisch' is niet alleen een fijne belofte.
Maar ook een antwoord op de schoften.
Bij wie de woorden niet voor liefde staan, maar heb geduld. 
Ik heb de beste en ze komen eraan.
Fraai, ja de beste, maar het zijn fraaie omdat ze over de liefde gaan.
Halve zinnen, ik kan beginnen.
Twee halve zinnen zijn er één.'
Uut 'Twee Halve Zinnen (Zijn er één) van Acda en de Munnik.

Moi, ben ik weer. 
Kick is het zesde studioalbum van INXS, je weet wel die band uit Australië rond zanger Michael Hutchence. Het kwam uit in 1987. Ooit gekregen van mien breur op Vinyl. Draaide 'm helemaal grijs.
Met hits als New Sensation, Devil Inside, Need You Tonight, Mystify en natuurlijk Never Tear Us Apart. 'We could live for a thousand years but if I hurt you I'd make wine from your tears...
I told you that we could fly, Cause we all have wings but some of us don't know why. I was standing, you were there. Two worlds collided and they could never, never tear us apart....'
En dan kwam die saxofoon solo binnen. Geweldig! Down Under. Kippenvel! Kon je me oprapen. 
Was een kuiken van zeventien, Nederland moest nog Europees kampioen worden!
Deze LP maakte bijzonder veel indruk op me. Niet alleen door de muziek maar ook qua teksten. 
Dacht dat ik de wereld begon te begrijpen. Schreeuwde soms de tekst letterlijk in het bos als ik liep met Mandie, onze herdershond. Het zendingsbossie tegenover mien stamkroeg! Toen je nog een walkman had, cassettebandje erin, oranje koptelefoon op, groot snoer er aan en lopen totdat de zon weer opkwam. Nog denkend dat de wereld ophield bij de N36. Het was slechts een kruising.
Wat een ontwetenheid destijds maar verlang er zo weer naar toe. Dat het leven zo verrekte simpel was! Kon zijn. 
Je deed een plas, 1x op een dag een poep, je trok de broek op en dat was het dan wel weer....Moe had stamppot op het menu staan met worst en je keek uit naar het volgende weekend. Weer naar Flash, zou zij er weer zijn? 
Werd gisteren weer zo simpel in mijn hoofd. Leren wij het dan nooit om, voor jaargang nr. 10 op rij, een kinderfeestje te verpesten. Blijkbaar niet! Rupsjes nooit genoeg! Altijd meer willen.
Kick Out die hele bende. Hebben die knuppels van KOZP (Kick Out Zwarte Piet) nog steeds zin om weer te beginnen. Werd zo verdrietig van een berichtje gisteren op het AD (Algemeen Dagblad).
Las het gisteren tig keer. Maar snapte het (wederom) niet! Kan ook aan mij liggen. Te nuchter voor!
Demonstratierecht gaat bóven plezier van Sinterklaas! 
Die voorman van KOZP, Jerry Afriyie, vond namelijk dat de gemeente van het Zuid-Hollandse De Lier en de politie het demonstratierecht van KOZP niet heeft kunnen beschermen. 
De Sinterklaasintocht had volgens hem af moeten worden geblazen vanwege het feit dat er zwarte pieten rondliepen. Hij vertelde ook nog dat het niet in onze grondwet staat dat Sinterklaas gevierd moet worden. WTF? Dat Nederland Europees kampioen werd in '88 stond ook niet in onze grondwet! Zet 'm alsjeblieft in de grondverf, kun je 'm vervolgens in alle kleuren van de regenboog schilderen...
Nee, jullie demonstratie had moeten worden afgeblazen om erger te voorkomen! 
Zo'n beetje heel Nederland is al afgestapt van het zwart schminken van onze pieten. Roetveeg pieten zijn inmiddels de trend onder druk van en/of het feit dat je anders die lui van KOZP op je kinderfeestje kunt verwachten en die vervolgens die boel gigantisch komen verstoren. Met goedgelovige kinderen als grote verliezers. Je kunt er alles van vinden. De kinderen herkennen zo wel heel makkelijk hun lieve vader, oom, opa of die buurman op de hoek. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Weg valt het geloof. Herkenning alom. Mouna gelooft er nog heilig in. Vanmorgen samen de trap afgestiefeld. Zijn ze langs geweest? 
Kadootjes in haar laars. Voor mij een fles wijn. Geen bier, Papa? Kent Sinterklaas jou niet, sta je niet in het boek van de Hoofdpiet. Even tot hier! Wat zou Moos hebben? Nog even wachten, hij slaapt nog!
Gisteren met pepernoten de landelijke intocht samen gezien. Sint die even de weg kwijt was. Hallooooootjes. Nou, dag hoor. Hoe Mouna het allemaal beleefd. Onbetaalbaar. Die oogjes, al die vraagjes.....Prachtig! Ondertussen boerenkool eten, ditmaal zonder worst!
Enter, een dorp dertig kilometer verderop, heeft de intocht voor volgende week al afgelast. 
Bang voor KOZP, ze moesten van hen een convenant ondertekenen want anders kwamen ze alsnog langs. Is dat geen chantage? Is KOZP nu ineens de overheid geworden? Het wakende oog? Nederland op zijn smalst. Wat wilt ze dan? De laatste zwarte piet het land uitschoppen. Kick Out!
Het punt is toch inmiddels wel gemaakt.! Het is toch bezopen voor woorden dat er over wordt gerept dat een Sinterklaas intocht veilig is verlopen met slechts 9 aanhoudingen mede dankzij de hulp van de ME. Omgekeerde wereld! De wereld loopt op z'n einde zou die ouwe van mij zeggen.
Dat er schilden en wapenstokken moet worden gebruikt om actievoerders in het gareel te houden. 
Dat had ik, zo lopend in het zendingsbossie, rond 1987 niet voor mogelijk kunnen houden. 
Als ik haar pijn zou doen zou ik wijn van haar tranen maken, dat zong Micheal toch! Witte of Rode?
Hoe moeilijk kon het zijn. Dacht altijd, als de liefde maar blijft winnen komt alles goed!
Allemaal van die halve zinnen, samen maken ze één. Hoorde het gisteren Thomas en Paul zingen op radio 2 toen ik behoorlijk snel terugkachelde van Rijssen naar Hardenberg via Mariënberg om maar op tijd voor het grote Sinterklaasfeest op de Markt te kunnen zijn! Trouwens, als ik Acda en de Munnik hoor moet ik ook altijd aan haar denken, steeds weer, steeds vaker! Maar dat terzijde. Tuurlijk, het regende geen zonnestralen maar wij hadden wel zin om even lekker, zonder gestoord te worden door moeilijke mensen, uit ons dak te kunnen gaan. Misschien was de Hardenbergse Sint bang voor het feit dat die lui van KOZP tevens hier zouden aanmeren in de haven want hij was behoorlijk op tied. Minimaal een kwartier te vroeg. 
De show was al aan de gang. Ach, Mouna deed niet moeilijk. Op de schouders van Papa kon ze Sint en al die rare pieten wel goed zien! Het was pikkedonker, kon niet goed zien of het roetvegen waren of toch wat extra zwarte schmink op de blozende wangen van de pieten die ons pepernoten kwamen brengen. Hallo Moos. Moos deed net alsof hij deze zwarte Piet niet herkende, speelde het spelletje maar mee, het was de papa van hè, Papa. Mouna had gelukkig niks door....Die kijkt sowieso niet naar kleur! Zijn kinderen van zes helemaal niet mee bezig, alleen volwassenen.
Je had je toch niet kunnen voorstellen dat hier in Hardenberg ook die lui van KOZP op de barricaden hadden gestaan. Kick Out!
En dat er honderden agenten opgetrommeld hadden moeten worden om de Markt schoon te vegen voor misschien die ene Piet die nog iets teveel zwart gekleurd was in de ogen van KOZP.
Tuurlijk, demonstreren is een grondrecht! Maar kom op, het is een kinderfeestje! Hou de kerk eens in het 't midden. 
Slechts nog een paar procenten houden hun pieten zwart, laat ze toch! De angst re(a)geert en groeit!
We hebben allemaal vleugels maar sommigen van ons stijgen nooit op! Met pek en veren besmeurd.
Het wordt er allemaal niet gezelliger op. Op Twitter (X) vechten voor- en tegenstanders elkaar de tent uit. Elk jaar weer dezelfde discussie, hetzelfde liedje, wij komen er niet meer uit! De naald van de pick-up gaat terug naar het begin van het liedje en we draaien het plaatje bijkans grijs, elk jaar weer!
KOZP stopt niet! Ze gaan door totdat de laatste zwarte piet onder de grond ligt en het kinderfeestje werkelijk doodgeslagen is. Dan pas is hun missie geslaagd. Einde oefening. Het plezier gaat er zo wel een beetje van af. Wat ik oe brom!
Daarom gisteren maar die plaat uit 1987 opgezet. Kick van INXS toen de wereld nog mooi was!
Ach, even later lag ik met Mouna op de luie stoel. Ze mocht de eerste helft zien van Nederland-Ierland. 
Het voetbal was niet wat haar interesseerde, maar ze pakte de schapendeken en ging lekker knus op mij liggen. Allemaal kleine verhaaltjes vertellen. Over turnen, over Sinterklaas, over wat ze had gezien!
Moos zat aan tafel. Heeft Snapchat ontdekt, mocht van Mama en tegen Mama vertelde hij dat hij het mocht van mij (Papa). Slimme duikelaar. Heeft het voor elkaar. Snap er geen bal van, de hele klas heeft het. Iets met foto's, nieuwerwetse poeziëalbum?
Het overtuigde mij. Ben niet zo moeilijk al is de kast beneden een chaos. Daar is wel vaker noodzakelijk kwaad uitgekropen maar zo'n troep had ik nog niet eerder gezien. Jemig. Ben soms iets te goed van vertrouwen. Controleren zou beter zijn. Deed de deuren maar dicht! Iets voor later! 
Wil niet de brompapa zijn. Wil helemaal niet brommen of grommen. Wil gewoon dat het vaker 1987 zou kunnen zijn in mijn hoofd en in dit verdere leven! 
Weer wandelen in het zendingsbossie met een hond, met de kinderen en misschien wel met jou? 
Sowieso onder een schapendeken. Ze liggen nu samen op de bank! Kadootjes zijn uitgepakt!
Moos speelt het spelletje weer perfect mee. Het wordt steeds leuker met ze als ik de kast maar dicht houdt. Het snijdt niet altijd....Wat een troep op deze wereld!
Fijne zondag. Joah, mag wel zo...3 opmerkingen:

 1. Was weer een juweeltje Alfred. Genoten van je epistel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het compliment, Lampie!
   Zaterdag nog op de Boshoek voor de kanaalderby?

   Verwijderen
 2. Een aantrekkelijk affiche op de Boshoek, zonder meer, maar ik zit hoogstwaarschijnlijk op Clingellanden in de Sluus. DESZ tegen FC Ommen. Wens jullie vanzelfsprekend alle succes in Banthum!
  Tip: volgend jaar zomer Pink Floyd Project en Dirty Daddies in Bostheater Ommen - zie website.

  BeantwoordenVerwijderen