zondag 2 oktober 2016

Jobbing!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'De perspektieve veur de toekoms die zeen nul komma nul. Al höbse noa veul zjweite enne universitaire bul. Al böste ongerwiezer, bankwirker of psycholoog. De komende joare böste waarsjienlik wirkeloos. Doe mos sollicitere, sollicitere! Höbste al gesjreve? Viefensevetig breeve! Den sjrief mer opnuuj! 's Moandigs moste weer bie de sosjale deens zeen. Veur de zoveelste keer völste weer dae breef in. Zjwart wirke duiste sjtiekem, af en toe. Mer jong kiek oet want auch de kontroleur kik toe. Doe mos sollicitere, sollicitere! Höbste al gesjreve?'
Uut 'Sollicitere' van de Janse Bagge Bend

Klikt 't dan werkt het!
Dat geldt zo'n beetje voor alles in onze wereld op deze aardkloot. Voor in een relatie, met vrienden en vriendinnen, in een team of bestuur of bijvoorbeeld bij Jobbing. Klikt 't dan werkt het!
Je kunt het bijna overal toepassen. In de sport zijn er mooie voorbeelden van. Recent nog, kijk maar eens naar het Leicester City van het vorige seizoen. Een club met één van de minste begrotingen in de Premier League maar er stond wel een team met Jamie Vardy als lichtend voorbeeld en ze werden kampioen. Gary Lineker presenteerde de eerstvolgende uitzending in zijn boxershort, hij had gewed dat Leicester nooit kampioen zou worden. Hoe wrong kon je als Gary zijn....? Vardy was gedoemd om op te groeien in een achterstandswijk maar schopte het uiteindelijk tot publiekslieveling. A small line, hij kon het slechte pad opgaan net als veel van zijn vrienden, was al een paar keer aangehouden door Engelse Bobby's en was betrokken bij enkele ruzies in kroegen en werkte in een smerige fabriek om toch maar rond te komen. Hij maakte keuzes, de juiste achteraf en werd in 2016 verkozen tot beste beste voetballer van de Premier League. Klikt 't dan werkt het!
Dacht daar vannacht aan. Kon de slaap niet vatten. Moos lag half gedrapeerd bij ons in het bed. Had de koorts te pakken, tegen de 40 graden aan en met zijn eigenwijze kontje zocht hij een weg tussen ons tweeën in. Ziek maar toch op zijn manier nog goed te passe. Hij rochelde wat, vroeg om wat drinken, draaide zich om en ging weer slapen. Dromend over dingen waar wij geen weet van hebben. Waar droomt een jochie van ruim drie jaar over? Als je het weet mag je het ons vertellen.....
Maar ik krijg de laatste tijd vaak de vraag wat doet Sanneke bij Jobbing, hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Is dat ook wat voor mij, zag wat langskomen op Facebook, Twitter, Linkedin.....Veel mensen, is uit onderzoek gebleken, zitten niet op hun plek bij hun huidige werkgever. Spelen bij Top Oss, terwijl ze het liefst bij Leicester City willen spelen, als je begrijpt wat ik bedoel.
Jobbing is een vernieuwend en eigentijds online kennismakingplatform waar bedrijven, interim specialisten, werkzoekenden en studenten elkaar rechtstreeks vinden door kliks, zonder tussenkomst van derden.
Weg met de traditionele manier van werven en selectie. Die duren vaak (te) lang en leiden vaak tot teleurstellingen. Jouw persoonlijkheid en (werk)waarden zijn belangrijk, als het klikt 't dan werkt het. Beetje het moderne daten van tegenwoordig, beetje Tinderen maar dan op werkgebied en allemaal keurig tussen de lijntjes. Heb het zelf meegmaakt, jaren terug. Gestopt bij Toppoint, was een beetje aan het lantefanteren...Kon mij redden, was leuk weggegaan bij het bedrijf waar ik veel van de wereld had gezien. Schreef wat voor de krant en had niet veel nodig. Ik en mijzelf waren het snel met elkaar eens. Toen mijn situatie veranderde, een supermooie vriendin die ik tegen mijn bevallige lijf liep, al snel gevolgd door zo'n kleine spruit werd mijn lokroep om een nieuwe baan natuurlijk luider. Wat een sollicitatiebrieven heb ik geschreven. De ene nog mooier dan de andere. Destijds was ik vaak te oud met mijn amper veertig jaar, legde het soms af tegen een midden twintiger bij het 2e of derde gesprek als ik uberhaupt uitgenodigd werd. Men keek meestal naar mijn CV, tja vroeger aan studeren een broertje dood. Je kent dat wel, zou het nu anders doen. Maar ik was Jaimy Vardy al ver voor in het maken van foute keuzes. Zeg altijd gekscherend dat ik naast mijn veterstrikdiploma en Mavo D niet veel meer op mijn palmares heb staan. Wel een schat aan werkervaring maar zo'n H&R Specialist of medewerker op personeelszaken kijkt toch altijd eerst naar je CV. Nou ja, die van mij werd je niet warm of koud van. Men keek helaas niet of ik wel bij het bedrijf paste en andersom en/of mijn persoonlijkheid eigenlijk beter paste dan mijn CV, iets in die volgorde.
Destijds was Jobbing er nog niet. Neuh, toen borrelde het nog onderhuids bij Ramina. De lange mooie eigenaresse van Jobbing. Werkte ooit bij Heuver Banden en vond dat het allemaal anders kon en mocht. Zo kwam Sanneke ook bij Heuver Banden en was er een band voor het leven met onze buuv. Ramina zag het zitten in San, keek niet haar CV maar naar haar persoonlijkheid en (werk)waarden en was ervan overtuigd dat San paste bij Heuver en andersoms. Klikt 't dan werkt het. Ramina begon aan haar nieuwe klus en wist meteen, daar heb ik San bij nodig. Dat is logisch zou onze beste voetballer ooit dan weer zeggen.....
Want in het huidige systeem wordt nog teveel naar de brief en CV gekeken, op basis van kennis en ervaring en of er een match is met de functie en opdrachtprofoiel. Maar of de persoon past bij het bedrijf kijkt men niet naar....Terwijl volgens Jobbing juist bepaalt of er een klik is met een potiëntele werkgever, toekomstige functie of de opdracht goed uitgevoerd kan worden.
Want als er klik is ontdek je pas bij het eerste kennismakingsgesprek, als je uberhaupt wordt uitgenodigd. De heren en dames die er zitten worden op basis van CV en ervaring uitgenodigd.
Jobbing doet het allemaal anders. Ik ben natuurlijk (be)vooroordeeld. Heb urenlange gesprekken live meegemaakt tussen twee bevlogen Jobbers. De uberjobber, de mama van alle jobbers, en mijn eigen lieve San. Ze zitten nog in de opstartfase en gaan eind deze maand live.....
Veel bedrijven zijn razend enthousiast. San is een goed voorbeeld. Van haar eigenlijke werk, schoonheidsspecaliste, naar Jobsupporter. Geen negen tot vijf baantje. Hoe vaak liggen wij niet in bed en zie ik het beeldschermje oplichten. Is ze bezig met bedrijven zoeken en werven. Of zit ze zondags na mijn geneuzel achter de laptop wat informatie op te zoeken. Waarom? Omdat Jobbing gelooft in haar concept. Dat is zo mooi om te zien. Een team wat ergens voor staat, ze willen allemaal slagen omdat ze weten dat het werkt. Dat het traditionele solliciteren zo 2015 is. Klikt't dan werkt het. Voor mij is het allemaal goed gekomen omdat ik eigenlijk ook een werkgever vond die niet keek naar mijn CV maar wist wat ik mijn mars had. Dat ik goed met klanten kon uit België en de gunfactor heb. Althans dat maak ik mijzelf altijd maar wijs....haha
Misschien praat ik wel voor eigen parochie maar ik geloof in Ramina, San, Michelle en al die andere enthousiaste heren en dames. Hier zit muziek in. Sommige bedrijven kijken de kat (nog) uit de boom, want het is nieuw maar het levert uiteindelijk wel de beste match op. Dat is mijn overtuiging, kijk maar naar San en kijk naar mij. Je kunt cum laude zijn afgestuurd maar als je als bijv. een Salespersoon slecht luistert, moeite hebt met je gehoor zeg maar, zal de klik met jouw klanten er nooit zijn. Mensen moeten je wat gunnen. Dat is ook de Wauw-factor. Anders durven te zijn....Paden betreden die eigenlijk niet begaanbaar zijn. Het is nieuw, het is verfrissend en het is spannend. Want Jobbing is geen uitzendbureau van dertien in een dozijn. Neuh, het is anders, compleet nieuw. Maar ik wed de boxershort van Gary Lineker eronder dat Jobbing een succes wordt. Omdat je meteen zit te klikken met potiëntele werkgevers.....Het is vorm van andersom denken, een manier om je mindset her te programmeren. Net dat ene stekkertje eruit pluggen en steken in dat andere radertje in je hoofd. Want reken maar uit als je fulltime werkt. Je zit meer opgescheept in de goede zin van het woord met je collega's dan met je dierbaren.....Dan wil je toch het naar je zin hebben. Klikt 't het dan werkt het. Ben ik van overtuigd. Zeker met zulke Jobbers als bij Jobbing. Wordt 's nachts wakker geschud en moet ik weer iets lezen.....Maar ik voel de hartstocht en de passie van San, het is niet zoals die ongelofelijke Thomas....Want dit kun je zien, dit kun je voelen, dit kun je zelf ervaren....Dit is echt, dit is selectie & werving 2.0. Je moet het wel geloven....want het is waar. Nieuwsgierig geworden, kijk dan eens op www.jobbing.nl  Jobbing is gewoon het nieuwe Leicester City. Waarvan Akte!
Als je ergens in gelooft komt het goed. Zoals ik geloofde dat ik 18 kilo kon afvallen en San met mij. Die mij stimuleerde en niet keek naar mijn CV of ervaring, maar naar mijn persoonlijkheid...Nou vanmorgen gaf de weegschaal -18,4 kilo aan. In totaal nu ruim 30 kilo afgevallen....Volgens mij ben ik in twintig jaar nog nooit zo licht geweest. Weeg nou ook weer niet een veertje....Maar als je iets wilt, lukt het....Beetje het Jobbing principe. Klikt 't dan werkt het! En als iets niet klikt moet je afscheid nemen zo simpel is het niet. Het leven is te leuk en te kort om het ergens niet naar je zin te hebben. Als het nu gaat om werk, vrije tijd of wat anders....Het zijn de keuzes die je maakt in welke tak van sport dan ook...De keuzes die je maakt zullen altijd blijven staan. Soms zijn ze doordacht en soms moet je er blindelings voor gaan. Soms kies je de langste weg soms vind je `m naast de deur,soms heb je te ver gezocht maar het antwoord schijnt in al zijn kleur. Het is voor altijd blijven of voor altijd ervandoor. als kracht wint van twijfel dan volgen we het juiste spoor. Het is niet altijd raak soms zit je er goed naast, soms heb je zo goed gekozen dat het je nog steeds verbaast.
Amen, fijne zondag! Joah, mag wel zo.....

 

1 opmerking: