zondag 16 oktober 2016

Mies

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden,

'Meisjes. Ze zijn zo welgebouwd meneer. Toch die waar ik van hou meneer.Amelinckx meisjes, Meisjes. Ze zijn het and're soort meneer. De passionele moord meneer. Meisjes.
Meisjes zijn 't allermooist op aard. Niets dat hun schoonheid evenaart. Zeg dat Van 't Groenewoud het gezegd heeft.'
Uut 'Meisjes' van Raymond van het Groenewoud!


Wij kwamen er pas in na half acht maar in het kleine kwartiertje wat ik nog had gaf zij mij een bijzonder goed gevoel. Mies Bouwman, de grande dame van de Nederlandse Televisie. Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat ze voor het eerst op de TV was te zien. In DWDD blikte ze terug op 65 jaar televisiegeschiedenis. Nu een keer geen links geleuter of een beetje rechts ge-emmer. Nu niet zo'n klotevloggert die weer een podium (!?!) krijgt op de buis of Twan die voor de 131e keer oreert over de presidentsverkiezingen in the U naait 'm steeds of Amerika. Dat boeit nog minder dan twee keer drie is vijf.
Ik heb het een beetje gehad de laatste tijd met het programma waar ik eerder mijn avond een beetje op afstemde. DWDD moest ik eerder zien. Natuurlijk is Moos een beetje de kleine boosdoener, rond DWDD gaat hij meestal naar bed en ja...Moos is het allerbelangrijkste in ons leven. Dat staat buiten elke kijf. Waarvan akte! Maar vrijdagavond kon ik een glimlach niet onderdrukken. Mies wordt op de laatste dag van dit lopende jaar 87 jaar. Maar met haar 86 levensjaren stond ze tevens haar mannetje. Ze praatte honderduit, wist niet alles meer maar het leek wel of de tijd geen vat op haar leven had gehad. Net zoals mijn moe, die met haar 85 jaar nog still going strong is. Het waren sterke tijden zo rond de jaren dertig als ik mij niet vergis. Daar werden meisjes geboren uit gehard staal met wilskracht waar je u tegen zegt. Ik zag in Mies een beetje mijn moeder, oké trekken om haar mond maar zo af en toe haar streken nog niet verleerd. Ik keek en genoot. Heerlijke televisie op de vrijdagavond. Heb je soms nodig. Niet dat moeilijke gedoe maar leuke ouwehoererij met een dame die haar sporen heeft verdiend. Wat een warme uitstraling, zo'n oma waar je om de tafel mee gaat zitten. Thee mee gaat drinken op een druilerige herfstmiddag met zelf gebakken koekjes of caké van Oma. Zoals je eerder fietste via Rheeze naar huis. Even bij Opa en Oma....Opa die aan de Rheezerbrink stond in zijn oude kloffie met een touw om zijn middel die diende als riem. Wars van enige opsmuk. Ga maar naar binnen, jongen....Oma hef de thee al kloar....en Oma had altied verduveld lekkere caké, daar wilde je echt wel op je fietse deur het bulzand hen. Maar ik genoot maximaal in het kleine kwartiertje wat we hadden van Mies. Een beetje nostalgie, een geluid uit een andere tijd. Toen het allemaal nog vrolijk eraan toeging. Waar je U zei tegen Mies, de bakker nog huisde naast de slager en je alleen woensdagmiddag tv keek. 
Mies begon over Neuken omdat ze dat ooit moest zeggen van Jan Wolkers....haha, schitterend. Ze vond het nog steeds moeilijk. Ik vond haar zo ontwapend. Ik las later dat ze mooie woorden over had voor Floortje Dessing. Nog zo'n topwijf en dat vond Mies ook. Haar reizen naar het einde van de wereld. Wij obsorberen deze serie als een grote spons. Mooie programma's. Floortjes vreugde na haar uitverkiezing, haar vader die zijn handen kapot klapte. Via uitzending gemist kwamen de tranen, ik begin steeds meer te lijken op mien Pa. Die kon ook zo gaan huilen als er iets moois was op de TV. Ik schaamde mij niet...Geef mij in de herkansing zo'n Opa en zo'n Oma..Mies als Oma en de vader van Floortje als Opa...Niks geen Selfie, een ouderwetse zelfontspanner op zijn zilveren camera. 
Weet je wat ook zo'n fantastische vrouw is. Chantal Janszen. Die neemt alles ook niet zo serieus. Met Floortje en Chantal heeft de grande dame van de televisie waardige opvolgers. Ik genoot deze week van Mies die ik maar een stief kwartiertje meemaakte en van Chantal en Floortje in de herkansing.
Van een dramatische Mark Rutte, dat is ook een kunst dat zijn persiflage nog slechter is dan de beste man zelf. Ik vind Rutte een drama maar het typetje....maakte Rutte nog weer wat menselijker....Chantal vatte het grandioos samen. Genoeg gelachen nu....Ontwapende vrouwen, zonder enige opsmuk. Ik hou van die Meisjes...Niet van zo'n Sylvie Meis dat ze eigenlijk geen barst geeft om niet perfect te zijn....Halloooo...Ik las het nog een keer bij mijn moeder op de WC in de weekendbijlage van de Stentor. Zij stapt pas Hamburg in als ze drie uur lang onder handen is genomen door 2 stylisten, een make-up mevrouw en 3x weet ik veel....Neuh...Meisjes zijn gewoon het allermooist op aard. Geef mij Mies en Chantal en Floortje maar geef mij vooral elke dag Sanneke. San....Mijn liefje, mijn godsgeschenk uit de hemel. Soms kijk ik eens omhoog en zie ik wat vaags zitten naast the King. Soms denk ik het en soms geloof ik dat het ook echt zo is, dat San door een engel is gezonden. Want ze is hemels, bij haar voel ik mij in de zevende hemel. Daarom doet het mij zo pijn dat mijn Meisje zoveel pijn heeft nu ze ons tweede wonder draagt. Zou zo graag de handen willen uitstrekken en haar pijn willen verzachten. Ooit is er knappe kop geweest die de bevruchting en zo heeft ontwikkeld, dat zo'n zaadje geplant werd in de buik en daar een wonder kon groeien...Slim en vernuftig gedaan, kan niet anders zeggen. Dat er armpjes en beentjes bijvoorbeeld aan geknusteld werden. Maar die knappe kop ging rustig koffie drinken toen de bladzijde van het hoofdstuk calamiteiten en de geboorte werd omgeslagen. Dat hebben ze niet bijzonder goed doorontwikkeld. Wacht nog altijd op een kopie van die knappe kop die het werk van zijn vader en de zoon afmaakt. Zeg maar zo'n knappe Geest.....
Maar Meisjes......er is niets dat hun schoonheid evenaart. 

Matthijs, geef ons elke dag een soort van Mies. Flikker Twan in de jiskefet, flikker meisje Simons er ook maar bij en al die klote treitervloggers....en al die mensen waar je niet vrolijk van wordt. Geef ons Mies, geef ons Floortje, geef ons Chantal maar geef ons vooral San, lieve lieve San.....Want zij is Mies, Floortje, Chantal in één persoon. Joah, mag wel zo....Fijne zondag!
1 opmerking: