zondag 29 maart 2020

#BerenJacht!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden,

'To everything (turn, turn, turn)

There is a season (turn, turn, turn)
And a time to every purpose, under heaven
A time to born, a time to die. A time to plant, a time to reap
A time to kill, a time to heal. A time to laugh, a time to weep
A time to build up, a time to break down. A time to dance, a time to mourn
A time to cast away stones, a time to gather stones together
A time of love, a time of hate. A time of war, a time of peace.
A time you may....
To everything (turn, turn, turn). There is a season (turn, turn, turn)
And a time to every purpose, under heaven.'
Uut 'Turn, Turn, Turn' van The Byrds.

Moi, ben ik weer
Niet alleen een virus waait vandaag de dag zomaar over.
Maar ook leuke ideeën in deze moeilijke en hardvochtige tijd.
Kijk maar ff rond op Facebook en zo.
Leuke initiatieven schieten als paddestoelen uit de zachte grond!
Overal zie je momenteel baby- of kinderfoto's van je (digitale) vrienden opduiken.
Bij de meeste vergeelde, maar hartverwarmende kiekjes, herken je vaak meteen die kenmerkende heldere oogopslag of de nuchtere blik van de heren en dames anno nu.
Sommigen zijn later nog mooi opgedroogd, anderen waren vroeger ook al bijzonder lelijk...haha Sorry!
Een beetje op z'n Herman Finkers zeg maar....Je kent 't wel, wat een lelijk kind maar niet echt hoor.
Bloten billen gezichten, bloempottenkapsels, lang haar, leuke jurkjes, hoge sokken etc.
Soms zie je zo waar de kinderen op lijken, gelukkig bij die van mij op de moeder, echt wel!
Een beetje kleur op de wangen....
Net zoals de Berenjacht!
Het idee bestond al in enkele landen. België en Australië. Mensen zetten beren voor het raam zodat er voor de kinderen in deze rare periode een leuk buitenspel ontstaat. Beren spotten, op Berenjacht. Het oude Vossenjacht maar compleet anders....
Hoeveel Beren kun jij ontdekken in je straat, dorp of stad. 
Moos dacht eerst dat wij op koopjesjacht gingen, maar dus niet. Winkelen doen papa en mama keurig alleen, zoals het hoort. We gaan op #Berenjacht!
Zag het van de week bij enkele zgn. vrienden van mij op Facebook duzz. Snapte het eerst niet, heb ik wel eens vaker dat het kwartje wat later valt....Ligt aan mij hooor.
Maar gisteravond na het heerlijke eten van San namen wij ook eens de proef op de som.
Zag dat enkele buurvrouwen ook al een beertje voor het raam hadden staan.
Met een schriftje en pen in de andere hand genoten wij nog van de laatste zonnestralen op deze voetballoze zaterdag, de zoveelste in successie. Mis het voetbal wel een beetje, echt wel....
Mis het domme ouwehoeren langs de lijn, mis mijn cluppie....mis het roodzwarte hart al zag ik vrijdagavond nog een mooi roodzwart hart ergens op een behaarde borst getatoe.......
hoe schrijf je dat toch? Getatoeëerd, denk ik? 3x woordwaarde bij Scrabble...straks maar even checken.
Moos had er eerst nog niet zoveel zin in. Wilde op de WE in zijn zelfbenoemde ManCave, wilde YouTube kijken, wilde...., wilde van alles maar wilde vooral niet op #Berenjacht.
De nurksheid van een net zevenjarige, kont tegen de spreekwoordelijke krib. Soms prachtig om te zien, soms bijzonder irritant na ruim twee weken quarantine, na twee weken afgesneden te zijn van het sociale leven. Geen ontbijtje bij de Koffiepot meer, geen koffie bij Blij of een drankje bij de Markt meer.
Het is wennen voor iedereen. Het is anders maar toch ook weer heel bijzonder.
Want na twee weken geprobeerd te hebben voor meester Alfred te spelen is het respect voor Juf Jannie en alle juffen en meesters van deze wereld alleen maar meer gestegen. Petje af! Waarvan Akte!
Want Ja is Nee, wit wordt automatisch zwart en hij kent zijn Chromebook stukken en stukken beter dan zijn vader. Zijn vingertjes dansen over het toetsenbord, het is touchscreen hoor, Papa. Ja, Ja, Ja...
Moos gaat steeds drie stappen te snel en ik kruip er maar achteraan.
Maar na wat vijven en zessen stapten wij iets na zessen eindelijk warm ingepakt naar buiten.
Schriftje in de ene en de pen (volgens mij van Premo) in de andere hand. Hij kon direct strepen, want de buuf van twee huizen verder had een beer in de vensterbank staan. Drie huizen verderop weer kassa! En bij deze buurman had de beer zelfs een shirt van Ajax aan. Meteen voelde ik weer het gemis van de bal.
Moos kreeg er zin aan en Mouna stiefelde er vrolijk achteraan, op jacht naar meer beren. Wij maakten een kort rondje, de wind waaide namelijk stevig maar toch kwamen we al kuierend en slenterend hier langs de Vecht al aan 17 Beren. Klein, groot, bruin, mastu maar ook geel en zelfs eentje op vier hoog in de nieuwe flat. Heeft die het niet koud, Papa?
Thuis moest er gebeld worden met Oma, heb jij al een beer voor het raam staan?
Warempel, ja was het antwoord van Oma. Had ze al twee dagen, de grote beer van Mouna was nog bij haar inpandig. Gaaf zeg. Moos streepte weer in zijn schriftje, dat was Beer nummer 18. Hoppa...
Berenjacht Hardenberg is reeds een populaire groep op Facebook. In Baalder telden ze al ruim 300 beren(!!) en in het Vechtpark hier iets verderop lopen zelfs Beren los....en één schildpad.
Niet te filmen joh. Schijnt dat er 17 beren zijn te vinden in het Vechtpark. Vanmiddag dus maar even kijken als we maar op tijd weer terug zijn voor Nederland - Spanje....Toch nog voetbal vanmiddag!
Echt leuk hoor die #Berenjacht. Wij Nederlanders zijn toch bijzonder creatief. Het oude PimPamPetten komt zelfs weer op tafel, zij het in een moderne variant.
De VriMibo doen wij gewoon digitaal en lekker 's avonds om half tien met je vrienden. Allemaal aan een alcoholisch drankje, Skypen 2020, mooi dom ouwehoeren. Effe vragen hoe het met iedereen gaat.
De techniek staat voor niets deze tijd! Mooi dat het zo kan. Soepje erbij van Slagerij Hoff.
Mmm...Lekker hoor, vorige week mosterdsoep en gistermiddag onvervalste tomatensoep, natuurlijk met zelfgedraaide ballen. Mmmmmm....Daar sta ik graag even voor buiten voordat ik naar binnen mag.
Je merkt het ook in Winkelstad Hardenberg dat iedereen zich aan de regels begint te houden.
Anderhalf meter afstand houden is een verantwoord spel aan het worden. Winkelkarretjes die iedere keer worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Strepen en pijlen op de vloer bij de Kruidvat onderweg naar de luiers van Mouna....Eenrichtingsverkeer, niet achterom kijken, maar de blik gericht op de toekomst.
Niet teveel mensen naar binnen. Je moet soms zelfs even wachten. Ach, alles op het gemak.
We hebben allemaal de tijd, kijken niet meer naar de klok....Je loopt toch niet twee maanden vooruit, laat staan een uur. 
Rustig blijven voor de dag van morgen. Mensen met handschoenen aan, sommigen met een ouderwets mondkapje voor. Overal hetzelfde beeld, hetzelfde ritueel, vorm van berusting. Het is niet anders...
Lange rijen bij Theun de Jong, iedereen wilde toch gewoon zijn visje halen. Gelukkig was het mooi weer.
Links en rechts trad er wel lichtelijk irritatie op. Sommige mensen hebben ook in deze tijd het nog hartstikke druk, waar moet je toch heen, gekke vent??? Snauwen mensen af....als anderhalf meter 1,49 meter dreigt te worden. De kroegen gaan zo echt niet eerder open door al jouw gehaast.....Domme Bromsnor!
Wat ik dan niet snap is dat je hier in Hardenberg nog steeds moet betalen voor het parkeren.
De lokale ondernemers hebben ondertussen al zoveel gaten in de spreekwoordelijke sokken onder het bed liggen. De zak(k)en inmiddels leeg. Verzinnen van alles om toch maar wat omzet binnen te hengelen. Sommigen zitten al weken dicht, dan stroomt het geld echt niet meer naar binnen hoor....De vaste lasten blijven namelijk gewoon doorgaan. Wat ik oe brom!
Elke euro is er één voor deze hardwerkende ondernemers, maar blijkbaar ook voor de gemeente.
Want waarom moet je in deze Coronacrisis nog steeds betalen voor het parkeren in Hardenberg....??
Hoeveel vingers raken dagelijks niet de betaalautomaten aan, is dat niet besmettelijk??
Of denk ik te simpel, moet ik mij hier helemaal niet mee bemoeien....Je hebt niet overal verstand van...knuppel.
Maar toch. 
Want iedereen drukt toch op het knopje om de slagboom te openen, je moet eerst het kaartje in de betaalautomaat douwen om te betalen....toch? je zit toch minimaal 1x aan het metaal en misschien wel vaker.
Is dat niet besmettelijk? Is dat niet een brandhaard voor het overdragen van het gevreesde virus...??
Ik weet het niet hoor, heb er geen verstand van. Ik hoorde van diverse winkeliers dat ze reeds gebeld hadden met de gemeente, maar dat zij dat eerst moesten onderzoeken...???
Tja, zelfs in deze moeilijke tijd blijft betaald parkeren toch een mooie melkkoe hè. Of niet dan...
Want ik zie (nog) niet na elke transactie, zoals het drukke winkelpersoneel het namelijk wel doet, dat de vele betaalautomaten en de poortjes nerjes worden schoongemaakt. Waarom de winkelkarretjes- en mandjes wel na iedere ingebruikname en deze automaten niet...?? De kracht van gewoon doen, lijkt me!
Gewoon de poorten open gooien, veiligheid voor alles. Of betaal je liever achteraf de schade...??
Wij dragen allemaal ons steentje bij voor de/een goede zorg. Niet dan?
Maar nogmaals, ik heb er geen verstand van. Zo langzamerhand lijkt half Nederland een viroloog-expert of de nieuwe Ab Osterhaus te zijn geworden.
Het viel mij gewoon op.
Fijne zondag, allemaal op #Berenjacht deze week?
Bij ons staat Winnie de Pooh voor het raam, die mag ik nog wel knuffelen.
De echte leuke en nog wel blonde Winnie misschien weer over een paar weken tijdens het Knuffelfeestje hier achter het huis.
Zag twee Beren dat Coronavirus een loer smeren, oh het was een wonder boven wonder dat die Beren.....
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten