zondag 22 maart 2020

Koning André & Topper Moos!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Ice will melt, water will boil.
You and I can shake off this mortal coil
It's bigger than us. You don't have to worry about it.
Ready or not here comes the drop.
You feel lucky when you know where you are
It's gonna come true.
Here in your arms I remember.
It's only natural that I should want to
Be there with you
It's only natural that you should
Feel the same way too.
Uut 'It's only natural' van Crowded House (legendarische album Woodface)

Moi, ben ik weer!
KUT-CORONA....!!!
Een klein mannetje van net geen zeven jaar schreeuwde het bijna uit afgelopen maandagavond terwijl we wegliepen nadat wij voor een dichte deur hadden gestaan bij IJssalon Toscane, hier aan de rand van het centrum in Hardenberg en de reden van de tijdelijke sluiting op het witte A-viertje hadden gelezen.
KUT-CORONA....!!!
Mismoedig sjokte hij van de plek des onheils, hoofd op standje onweer, zijn kleine handjes diep weggestopt in de warme jas weer onderweg richting de Vecht waar ons huis huist.
Missie niet geslaagd! Woon je eindelijk op kruipafstand van al die lekkere ambachtelijke ijsjes gooit dat domme virus roet in het spreekwoordelijke eten. Een hard gelag, wederom een hard gelag....
Het moest toch niet gekker worden, potverdikkemei. Dat kon er ook nog wel eens bij zag je hem denken.
Tuurlijk corrigeerde ik, als wel opgevoedde ouder, hem meteen.
"Moos, dat mag je niet zeggen hè: Kut maar Kloten is het zekers wel of misschien minder leuk, dat kan ook!
Ik moet tegelijk lachen en huilen, dacht nog...daar kun je al zangeres, Hallo Maan van de Steenwinkel, wel een nummertje over maken...Waarvan Akte!
Dat Ku...euh dat minder leuke Corona virus had 'm namelijk ook zijn verjaardag al door de neus geboord!
Vandaag zouden wij zijn feestje reeds gaan vieren. Want komende woensdag 25 maart verjaart hij pas.
Vanmiddag zouden Opa, Oma en Oma Martha komen. Zijn Ooms en Tantes, neefjes en nichtjes. Onze vrienden en de oude buren uut de Marslanden. Hij had er zich zo op verheugd.
Een verjaardag helemaal in het teken van zijn goede vriend Mario. Mario taart, zelf pizza's bakken, zijn huis helemaal versierd met Mario-slingers. Het Mario-pak was al gewassen en gestreken. Je kent het wel.
De kaartjes voor zijn kinderfeestje komende vrijdag bij MonkeyTown had hij net voor de crisis reeds uitgedeeld bij school. Een dolle bende zou het worden. Vijf van die opgeschoten jochies en zijn lieve vriendinnetje van groep 4. Een hele middag zeer balorig doen in downtown Rheeze. Wij keken er ook al naar uit hahaha....Waarvan akte!
Trakteren op school zit er tevens niet in. Maar Moos nam en neemt het wonderwel super op.
Als een volwassen jochie van bijna zeven snapt ie het gewoon. Bijzonder toch!
Gaat niet bij de pakken neerzitten maar maakt net als iedereen het beste er van.
Beperkt, net als wij allemaal, in zijn bewegingsvrijheid maar hij kan bovendien zijn verjaardag niet vieren...Eentje waar hij al maanden mee bezig was. Een hard gelag hoor....Zeker voor een kuikentje zoals onze Moos.
Je wordt niet ieder jaar zeven, wat ik je brom!
Vet balen zeg. Mochten jullie een kaartje willen sturen, je weet ons te vinden. Of stuur anders maar een PB'tje, geef ik het adres wel ff door. Zou hartstikke tof zijn. Dat bijvoorbeeld woensdag de postbode moet aanbellen omdat al die verjaardagskaarten niet in de brievenbus passen en de volle postzak voor onze deur staat. Voelt hij zich nog iets meer jarig. Zou toch supergaaf zijn....Of niet dan?
Zijn verjaardag van 2020 zal Moos sowieso niet zo snel meer vergeten. Als het weer mag, als het weer kan gaan wij alles inhalen en maken wij er met z'n allen alsnog een knalfeest van dat hij er dagen ziek van zal zijn.....haha.
Net zoals de bruiloft van ons nichtje Ann. Ze zou eind mei in het huwelijk treden met haar grote liefde Pascal (Calle) maar ze hebben het feestje verzet naar volgend jaar.
Net als Moos keken Ann en Calle ook al bijna een jaar uit naar hun grote dag.
Dat is echt Ku...met peren! Maar een hele verstandige en moedige beslissing. En Oma is er volgend jaar ook nog gewoon bij hoor, Ann. Die is 88 maar krijgt er volgens mij van God nog wel een paar bonusjaren bij...
Denk het wel. Tis wat. Oma bezoeken in Mariënberg bestaat nu uit een gezamenlijk ritje naar de achtertuin van dat lieve oude mensje. Oma achter het glas zwaaiend naar haar (klein)kinderen....De tuindeur voorzichtig open en vragen hoe het gaat, alles op gepaste afstand.
De gekochte chocolade paashazen stonden al klaar in de tuin voor Moos en Mouna.
Niks geen geknuffel of een kusje voor dat lieve oude mensje.
Facetimen met Opa en Oma in Olst/Diepenveen. Opa's 70ste verjaardag viel vorige week ook al in het water. Wat allemaal hoogtepunten zouden moeten worden teneergeslagen door dat klotenvirus die ons allemaal in de greep houdt. Heel onwerkelijk en waar stopt het....? en wanneer....?
Persoonlijke verhalen van hardwerkende ondernemers die met pijn in het hart bedrijven moeten sluiten.
Verhalen die raken, die snijden in je ziel en allerlei vragen oproepen in je hersenloze bovenkamer.
Zoals die van mijn kapster Rosan en haar altijd vrolijke meiden. Ik heb niet veel haar meer, maar het is altijd Haarfijn bij hen. Ze houden mij met liefde kort en gedekt.
Het kan eigenlijk niet maar het moet toch. Onzekere periode breekt aan. Voor hoelang...? 3 weken, 3 maanden....?? Of nog langer....? zeg het maar.
Ze koos om haar toko te sluiten. Niet alleen voor de veiligheid van haar klanten, haar team, niet alleen voor haarzelf maar ook voor haar gezin (haar man en 3 kinderen) en de gezinnen van haar meiden en die van al haar klanten. Gezondheid boven alles, een beslissing genomen uit het hart en iets minder met het verstand.
Bijzonder knap en moedig!
Want niet iedereen zal dit gaan overleven, deze crisis en waar de omvang nog niet van bekend is en het einde, ben ik bang, nog lang niet in zicht is.
Kreeg vorige week een mooi appie in de groepsapp van mijn baas nadat bekend was geworden dat de scholen gingen sloten en de horeca op slot.
Ook bij ons op het werk breken onzekere tijden aan. Gaan wij het redden, houden wij het vol?
Vele bedrijven denken de komende tijd niet echt meer aan promotionele geschenken. Beurzen zijn afgeblazen, bezoekjes kun je nu wel schudden. Ik benijd hem en al die ondernemers nu ff niet. Een hard gelag! Niets is zekers....Drijfzand en waar sta je ondertussen veilig.
We hadden het nog niet echt nodig maar kocht bij Slager Hoff wat extra vlees, een onverwachts bloemetje voor San bij Linda en Daniëlle van Bloemenhuis LinZ, speciaalbiertjes en een mooi stukkie oude kaas bij het Kaaskeldertje...Jan nog goed te passe, nog wel maar we spraken wel onze wanhoop uut.
Gedeelde smart. Koop lokaal om onze ondernemers hier een hart onder de riem te steken. Zo giet dat hier, alles waterdicht maar de deure op een kier. Sperziebonen en appelmoes en in het weekend aan het bier.
Mien moe die van kindertjes uit de straat een kaartje door de brievenbus krijgt. Dat er aan haar wordt gedacht...."Een lieve groet in deze moeilijke tijd", groetjes Zoë en Indy.
Wauw, wat gaaf. Traantjes hoor....allemaal door die Kut-Corona. Moos heeft gewoon gelijk.
We zetten veel muziek op de laatste tijd voor troost....Zetten de TV vaak uit als de zoveelste Corona-deskundige wordt opgevoerd, wordt je allemaal niet vrolijker van. De angst regeert!
Vanmiddag EK 88 op de buis, om even terug te keren in je gedachten...Naar de zomer van 88 toen wij amper wisten dat je dood kon gaan aan een griep. Zeven dagen vasten voor Marco van Basten.
Die halve finales tegen de Duutsers, toen ze de grenzen nog niet wilden gaan sluiten....maar 11 hollanders die juist opzochten in Hamburg. Het volksparkstadion wat van ons was....Heeeeeeeeeeerlijk!
Ik ga er vanmiddag eens goed voor zitten, Moos kijkt mee. Hij weet wie Marco is, Basta!
Mooi dat onze Koning vrijdagavond op TV was. Hij bracht wat licht in deze donkere tijd!
Bedoel niet Willem-Lex! Neuh, hij deed het goed maar mis op zulke momenten altijd wel Maxima....
Heb niks tegen onze prins Pils heur, hij sprak mooie woorden. Maar waarom zit Max dan niet naast je....
Mouna zei dat hij zich moest scheren, net als papa....Tja.
Maar de echte topper was natuurlijk Koning André, André van Duin. Wat een kerel, wat een man!
Wat een ongeloofelijke held! In januari verloor hij zijn man aan botkanker. Wat sprak hij mooi over zijn Martin. Knap hoe hij daar zat in één van de laatste De Wereld Draait Door.....
Troost TV 2.0!
Een mooi gesprek tussen twee mannen van wereldformaat. André van Duin op zijn best.
Hij was zichtbaar afgevallen, hoe kan het ook anders..Hoe hij praatte over de laatste weken van Martin en hoe hij dat had beleefd. Prachtige Televisie zoals het hoort.
Een crisis als deze brengt de mensheid dichter bij elkaar en Van Duin gaf de puntgave voorzet die wij met z'n allen alleen maar hoeven in te koppen net zoals Gullit dat deed in 88 tijdens de finale.
Snoeihard tegen de touwen achter die kansloze keepert van Rusland die in de groepswedstrijd nog onpasseerbaar leek te zijn. Zo krijgen wij Corona ook tegen die verrekte touwen, die gaan wij verslaan.
Vast en zeker! Geloof er nou maar in. Knock-Out, tien tellen graag!
Maar hoe André van Duin de regie overnam van Matthijs was hartverwarmend. Wauw, wat mooi,.
Hoef ik jullie niet uit te leggen, jullie hebben het vast allemaal gezien. Ontroerend....Kippevel. Zo mooi gezongen. Vaak de komiek maar hij kroonde zich vrijdagavond tot Koning André.
Van Duin staat op eenzame hoogte. Diep, diep respect....Iemand verliezen maar toch een winnaar zijn!
Het zijn de lichtpuntjes in deze hardvochtige tijd.
Koning André nam zijn land bij de hand, vertelde dat het goed komt helaas wel zonder Martin aan zijn zijde.
Maar het gaf hoop want hoop sterft als laatste zingt Daniël net.
Moos is een topper. Net als zijn zusje en Oma en Opa en Oma....
Wij zijn allemaal toppers en wij gaan deze KUT-CORONA verslaan met team Nederland!
Denk 3-1, staan achter met 0-1 maar wij gaan deze tegenstander verslaan. 
Straks varen wij uitzinnig door onze denkbeeldige grachten van hoop, juichend van hervonden geluk!
Hou me vast aan Koning André en ondermeer aan onze Topper Moos!
Kom veilig thuis!
Fijne zondag. Joah, mag wel zo....Moos en Mouna steken alvast de duimen op!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten