zondag 20 september 2020

S-S-Stotter Jij of S-S-Stotter Ik...!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'There's this girl that's been on my mind.
All the time, Su-Sus-Sudio. Oh Oh...
Now she don't even know my name
But I think she likes me just the same.
Su-Sus-Sudio. Woah Oh....'
Uut Su-Sus-Sudio van Phil Collins.

Moi, ben ik weer!
Sanne en ondermeer ondergetekende zijn één euh twee... van de bijna 200.000 mensen in Nederland die liefdevol stotteren.
Wat een klotenwoord trouwens....S-S-Stotteren.
Welk helder licht dat ooit heeft bedacht: Stotteren...
Je breekt er bijna je tong over als je dat enigszins normaal en vloeiend wilt uitspreken.
Some Kind of Wonderful(s) zijn wij, precies 1% van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigen wij. Mooi hè. Je hoort er bij, je mag er zijn! Wij staan ergens voor....
Nu jullie nog!
Wij zijn ook gewoon mensen zoals jij en ik die soms een beetje moeilijk uit hun woorden kunnen komen.
Nou en..? Lekker belangrijk. Er zijn meer mannen/jongens dan vrouwen/meisjes die stotteren.
Verhouding 1 op 4. Statistieken, verder heb je er niks aan. Toch?
Sinds 1998 is er jaarlijks een Wereldstotterdag, dit jaar ook weer op 22 oktober. Mooi, we hakkelen lekker verder. Weet al bijna 49 jaar niet anders, het hoort bij mijn leven, bij mijn persoontje.
Ben wel in goed gezelschap hoor. Sanne, Miss Montreal, stottert ook....Ach, je meent het?
Maar ook Bruce Willis, Winston Churchill, Marilyn Monroe, Ozzy Osbourne, Jim Kerr, Bono, Samuel L. Jackson stotterde of hebben ges-s-s-stotterd.
Zelfs onze Erben, Douwe Bob, Herman Finkers, Waldemar Torenstra en Fransie Bauer.
Lepelt die Bauer gewoon de verschillende nummers van de gerechten op bij zijn favoriete Chinees of gaat ie tevens hakkelen bij Tjap Tjoy, Foe Young Hai en bestelt ie chips in plaats van Kroepoek?
Vernam donderdagavond tijdens de Beste Zangers dat er veel twitteraars zich aan het ergeren waren aan het s-s-stotteren van Sanne Hans, Miss Montreal.
Dat er veel mensen zich irriteerden aan het gehakkel, deed mij een beetje pijn om het te lezen.
Hoe kan je je ergeren aan Sanne als zij even niet uit haar woorden kan komen. Want wat had ze een mooie verhalen te vertellen over haar ex-vriend, haar nieuwe vriend Lex en over haar vader, moeder en ondermeer haar stiefvader. Ze vertelde wat de liedjes die o.a. Stef Bos, Diggy Dex en Milow voor haar zongen voor haar betekende. Kippenvel!
Wat een mooi en oprecht mens is die Sanne. Donders stoer maar oh zo klein hartje...Wat heeft ze stormen moeten doorstaan en hoe heeft ze ondanks haar 'handicap' het verrekte ver geschopt!
Zij ziet het denk ik, net als ondergetekende, het niet als een handicap maar als iets wat gewoon bij haar hoort!
Hoe kun je dat irritant vinden, wie ben jij om daar over te oordelen. Lekker anoniem op sociale media.
Denk je dat wij vooraan stonden toen de stemmen en de tongen etc. werden uitgedeeld dat wij zeiden...Ach God, Jezus of wie dan ook....doe ons maar de S-s-stotterbanden.
Gezellig, daar kunnen wij wel wat mee....daar komen wij wel mee thuis. Tuurlijk niet?
Sanne Hans, ik heb haar drie keer mogen ontmoeten. Twee keer live en 1x keer via de telefoon. Belde ik haar een half uur op om een kwartier met haar te praten....haha...Grapje natuurlijk!
De eerste keer zag ik haar in de klas bij haar vader Gert-Jan. De school waar hij directeur van is had een project over helden gemaakt. Sommigen vonden zijn dochter een held en daarom nodigde Pa Sanne uit en mocht ik voor de Stentor er een verhaal van maken. Onze eerste kennismaking. De een stotterde wat meer dan de ander..Schepte een band en we hadden niet eens een schop.
Zeggen sommigen ook, je moet een schop onder de kont hebben...Ga je wat makkelijker van praten.
Ach mensen zeggen zoveel meer...Gaan woorden voor je invullen, soms hele zinnen. Ga je ineens linksaf terwijl je rechts had gemoeten...Eentje vertelde dat ik met mijn hoofd een half uur onder water moest, was ik zo van het stotteren af. Klopte wel, maar ja dat was mijn hart ook gestopt! Rare mensen heb je toch soms....
Weten soms niet eens met situaties om te gaan, laat iemand toch lekker stotteren. Duurt het gewoon wat langer...
Time, Time, Time is on our side...Toch. Mick Jagger zong het al eens.
Was grappig bedoeld, maar tot op de dag van vandaag herinner ik het mij nog. Hij zal het niet eens meer weten maar hij heette grappig genoeg van achteren net zoals Sanne.
De tweede keer dat ik Sanne mocht spreken was bij de eerste editie van Bierpop. Jos van de Evenementenhal vertelde bij binnenkomst. Sorry, Alfred...denk niet dat je Sanne even kunt spreken ze is namelijk strontzenuwachtig en heeft RTL Boulevard, SBS Shownieuws etc al afgezegd...maar ik wil het toch proberen of jij haar even kunt spreken.
Nog geen twee minuten later zat ik gezellig een half uur met Sanne te keuvelen over haar eerste eigen festival.
Zij achter een wit wijntje (moet nu nog geen bier, ben zo zenuwachtig) en ik gewoon aan een groene pretkegel.
Met die jongen van de Stentor wilde ze wel even praten....S-S-Super toch!
De laatste keer belde ik haar toen ze hier in Hardenberg de aftrap had van haar laatste theatertoernee.
Via haar management en haar platenmaatschappij had ik het uitdrukkelijke verzoek ontvangen om max een kwartier met haar te telefoneren....Maar het was zo gezellig. Sanne zei meteen, nou een kwartier red ik niet hoor en toen wij afscheid namen stond er bijna 3 kwartier als spreektijd op mijn telefoon.
Kwam haar verder nog eens backstage tegen bij het Bouwvakfeest in Oud-Lutten. Proostte wij met onze pretkegels. Hoe is het in Hardenberg dan? goed te passe verder....? Ouwe jongens krentenbrood....
Hier achter de Iessel doen wij niet zo moeilijk.
Maar wat een mooi mens is het. Ze huilt thuis alleen maar als de kaas op is, nou bij de Beste Zangers huilde ze constant maar ze had dan ook wel wat te vertellen.
Ik vond het heel oprecht. Stef Bos vertaalde een nummer van Gerry Rafferty voor haar. Het werd recht uit het hart. Wauw, wat een tekst. Maar Diggy Dex raakte ook.
Zong het nummer Los bij Elkaar. Een nummer wat Sanne schreef over haar gescheiden ouders. Dat je hoe dan ook altijd familie blijft. Dat haar stiefvader, de nieuwe man van haar moeder, op een dag overleed.
Zij allemaal in een rij stonden voor handjes schudden. Je kent het wel. Maar dat iedereen pas volschoot toen haar vader haar moeder liefdevol omhelste en haar trootste....Los bij Elkaar. Familie, de band blijft...
Bos zei het treffend. We hebben hier in Nederland kassen vol met bloemen maar de wilde bloemen moet je koesteren. Hij bedoelde hiermee Sanne en Sanne wilde dat hij Stef eerder had ontmoet.
Mooi dat deze troubadour, deze verhalenverteller met terugwerkende kracht door het programma de Beste Zangers de waardering krijgt die hij verdient. Wij, ik, ken 'm al bijna dertig jaar als zanger.
Wat heeft hij mooie vertalen verteld in al die jaren, liedjes gezongen die je raken en wat praatte hij lief en mooi Zuid-Afrikaans met Sanneke vorig jaar in de Voorveghter na zijn optreden....Zat geen woord frans tussen....
Zelf niet die Bauert.
Dankzij stotteraars als Sanne, Erben en Douwe Bob krijgen anonieme stotteraars een stem.
Steun uit bekende hoek! Want ik stotter ook, oh ja....Verbaasde zich gisteren ook weer mensen over. Of je hebt nog nooit goed naar mij geluisterd. 
Sommigen horen het niet eens. Mooiste compliment kreeg ik ooit in klas zes. Kwam daar een Logopedist binnen en vroeg out of the blue of hier nog mensen in de klas zaten die problemen hadden met praten.
Niemand stak zijn vinger op, ik ook niet...mocht ik niet van meester Herbert die wilde even kijken hoe de andere kinderen in mijn klas er mee om gingen....
Nou, toen ze wat doorvraagde zei iemand. Ja, Alfred maar dat is Alfred, dat hoort bij hem maar ze zagen het niet als stotteren. Mooi toch!
Als kind ben ik ook wel naar van die cursussen geweest. Nu ik vader ben begrijp ik mijn ouders stukken beter. Je wilt gewoon het beste voor je kind en hoopt dat hij One Fine Day van zijn gehakkel en gestotter af komt.
Maar hij maakte mij niet zoveel uit, toch altijd de mond open als je 'm beter dicht had kunnen houden.
Lag je daar op zo'n matje ademhalingsoefeningen te doen, viel ik in slaap. Ik voelde mij daar ook niet thuis.
De eerste dag moest je je voorstellen. Ik was binnen 10 seconden klaar....de collega naast mij trok bijna de hele morgen er voor uit. Als hij een cola wilde bestellen in de middagpauze was ik 'm net voor want anders kregen wij niks te drinken bij onze boterhammen. Van die dingen.
Na een half jaar zei de man van de cursus tegen mijn moeder, haal Alfred er maar van af....
Die heeft het niet nodig, ten eerste is hij er te eigenwijs voor en het is weggegooid geld. 
Wat ik wil zeggen, dat hakkelen en stotteren van mij stelt niet zoveel voor. Ik kan er goed mee leven, heeft mij nooit weerhouden om dingen niet te doen. In mijn werk moet ik ook de hele dag praten...
Naast het dialect, mijn streektaal, afkomstig van het Nedersaksisch en daar moet ik volgens Lohues, Daniël Lohues, gewoon trots en fier op zijn...duzz dat doe ik want als Lohues het zegt dan is het zo....
Dus, naast mijn streektaaal haper ik soms wat, hakkel ik de prijzen door of kom ik 123 niet uit mijn woorden.
Lekker belangrijk. Ik vind het totaal niet boeiend, heb er spreekwoordelijk schijt aan.
Net zoals Sanne maar die wel een voorbeeld is voor vele stotteraars die niet uit eten durven. Bang om in bijvoorbeeld een restaurant vijf minuten over het uitspreken van een voorgerecht te doen.
Of aan de lopende band staan in een fabriek zodat ze niet hoeven te praten maar de brains in het koppie wel redelijk op orde hebben. Of van die stotteraars die hun hele leven met briefjes en notitieboekjes werken om hun boodschappen over te brengen...
Voor die mensen die echt stotteren en soms hun hele lichaam moeten gebruiken om één zinnetje uit te kramen zijn bekende mensen als een Herman Finkers, Douwe Bob en Sanne Hans echte helden....
Helden van de stilte maar dan anders als je begrijpt wat ik bedoel.
Heb je net met veel pijn en moeite wat onzin uitgekraamd vraagt de toehoorder...Hé, wat zeg je, kun je het nog eens herhalen en dan begint de ellende...haha! Mooi toch, herhaling is de kracht van reclame.
S-S-Stotteren irritant....??
Echt niet! Sanne stottert, ik ook...Net als bijna tweehonderdduizend Nederlanders
Mij heb je er niet mee, Sanne ook niet....Maar denk eerst ff na voordat je wat zegt. Kunnen wij ook beter doen haha....
Fijne Zondag.
Joah, Mag wel zo....Geen opmerkingen:

Een reactie posten