zondag 11 september 2022

#Piet & De Rest!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'I look at the world and I notice it's turning.
While my guitar gently weeps.
With every mistake, we must surely be learning.
Still my guitar gently weeps. 
I look at you all see the love there that's sleeping.
While my guitar gently weeps.
(look) look at you all.
Still my guitar gently weeps.'
Uut 'When my guitar gently Weeps' van George Harrsion. 

Moi, ben ik weer. 
Ze komt heel stilletjes, bijna op kousevoetjes, de kamer binnengeslopen.
Ben al wakker maar doe net alsof ik slaap. Voor haar het sein om richting badkamer te vertrekken en zachtjes de deur achter haar te sluiten. 
Ik weet dat ze dan voor de spiegel staat. Haar haren kamt, Elsa parfum spuit, glitter oogschaduw op doet, lippenstift uitsmeert, haar lieve mondje tuit en weet ik wat allemaal niet meer. 
Laat haar maar lekker tutten, ze moet toch nog onder de douche....en ik? Ach, ik kan nog wel wat slaap gebruiken en ik geniet gewoon van deze kleine k(l)eutermomentjes...
Meisje wordt groot, elke keer als ze bij mij is is ze weer een stukje gegroeid. 
Soms letterlijk maar meestal in figuurlijke zin. Snap je? 
Mouna is er één uit duizenden, nou....eentje uit een ontelbaar getal wat je niet kunt delen door een bepaalde noemer. Zo bijzonder meisje. Ze maakt mijn leven meer dan waard. 
Ze claimt haar Papa-tijd tot de laatste seconde. Perst de spreekwoordelijke sinaasappel uit tot alle druppels zijn verdwenen. Niets of niemand moet haar daarbij in de weg zitten. 
Prachtig! Mijn lieve kleine meid. We zijn nu samen beneden....
Zij kijkt 'Zoete Zusjes', ik zit achter de laptop en ineens weet ik waar veel van haar mooie onzin vandaan komt...
Schitterend. Zo af en toe komt ze even buurten, geeft ze mij een kusje alleen als ik mijn ogen sluit. 
Nu is ze zogenaamd de afstandsbediening kwijt, samen zoeken wij naar dat onding terwijl het negen van de tien keer gewoon in het kussen verstopt zit wat achteloos op de bank ligt. 
Probeer vervolgens mijn eigen draad weer op te pakken, het verhaal wat in de kop heb zitten ontvouwt zich weer langzaam in mijn hersenloze brein.
Druk Spotify aan, mijn gekozen nummers staan nog keurig in de rij te wachten.  
Beluister nu het origineel waarvan ik gisteren een prachtige uitvoering hoorde. 
'When my guitar gently weeps' van The Beatles cq. George Harrsion. Een streling voor je ziel. 
Krijg weer kippevel net als gisteravond. Nummer komt binnen. 
Aanleiding: wederom het bandje in de wolken van Henny, nu was Bertolf aan de beurt. Schatplichtig aan Vrienten. Hij speelde vaak met Henny. 
Ik had 'm al aardig staan toch zat ik in de stoel waar Mouna steevast de afstandsbediening kwijt is. 
Maar ik besloot zelf maar verder te zoeken naar datgene wat ik al een tijdje kwijt ben. 
Moos en Mouna willen graag helpen maar dit moet ik toch echt zelf (uit)vinden. 
Hoop sterft as leste zingt Daniël altied en dat is ook wel zo. Komt wel en als het niet komt...Ook prima!
Dus liet ik Mouna maar slapen en Moos was in één of ander moeilijk spel verwikkeld, toch kwam ie ff kijken toen Bertolf even zijn blauw/witte gitaar (Zwolle?) liet janken bij Matthijs Gaat Door.
Lekker hoor! Geluid stond namelijk op standje onweer. Wat een fijne uitvoering bracht Bertolf samen met de tweelingbroers van Tangarine voor het voetlicht, gisteravond op NPO1.
Het klopte gewoon. De stemmen van de drie heren 'blende' mooi, zo heet dat heb ik ergens gelezen. Waarvan Akte!. 
Nu is Moos de afstandsbediening kwijt terwijl zijn zoete zusje 'm ondertussen naar boven is gepeerd. 
Potverdikkemei Bertolf! Jij 'nailde' hem gewoon. Wat een mooie stem heb je toch. Dat vond ik al toen jij samen met je vrienden van Her Majesty de mooie oude tijden van ondermeer The Beatles en Crosby, Stills, Nash & Young terug naar het heden toverde. Mooie voorstellingen in het theater waren dat. 
Jouw laatste plaat 'Happy in Hindsight' staat hier nog regelmatig op. Moos zegt dan, die komt uit Zwolle hè en gisteravond wist ie ook weer dat jij uit Zwolle komt. Eigenlijk begonnen in Dronten, maar ik reken het goed. Jochie is nog maar 9 jaar hè.....
Kijk derhalve uit naar vrijdag 14 oktober als je hier achter het huus optreedt in de Voorveghter met Paskal en Paul als de Musketiers. Dat blend ook zo lekker met elkaar.....zeggen ze dan. 
Hier achter de Iessel is een ei geen lege dop. Echt niet! Doe maar normaal!
Bertolf. Op twitter stelt hij zichzelf simpel voor: Father of sons, writer of songs. Loves football. 
Hij vergeet te zeggen dat ie tevens nog een leuke en mooie vrouw heeft. Hij wel....die bofkont!
Maar wij zijn vaker de afstandsbediening kwijt dan ik een (nieuwe) vrouw zoek. Gisteren vielen weer een dozijn af misschien was nummer 13 wel de gelukkige. Je weet het niet. 
Ach, wie schrijft die blijft. Piet (Schrijvers) is helaas niet meer. Heeft ook in Zwolle zijn sporen nagelaten. De Bolle van Zwolle, later het Lek van PEC! 
Hij blijft voor mij altijd de Beer van de Meer! Hij stierf op dezelfde dag dat de Queen van Engeland Finally haar laatste adem uitblies. Nu moet Charles, nu hij al jaren met pensioen is, echt eens aan het werk. Hij is pas klaar als ie magere Hein ontmoet. Geen geraniums derhalve voor Charles de 3e. Nu mag hij de bloemetjes buiten gaan zetten. Klootviool!
Maar Piet was mijn Koning! De dood van Piet raakte mij meer dan het feit dat Elisabeth niet meer de 97 zal aantikken. 
Hopelijk wist Piet zelf ook nog dat hij ooit een grote was. Alzheimer hè. Een reus in de goal. Als jong keepertje keek je tegen hem op. Wilde je Piet Schrijvers zijn op het Westerpark. Ik had jarenlang hetzelfde Adidas shirt wat Piet droeg bij PEC. Licht- en donkerblauw met horizontale strepen. Meedogenloos.
Hij was een uitstervend ras. Kleurrijk en robuust. Een keeper zoals ik graag had willen zijn. 
Niet lullen maar poetsen. Ik strandde in absolute schoonheid. Ik hield veel ballen tegen maar meer ook niet. Piet Schrijvers was jarenlang een held. Spitsen waren gewoon bang voor hem, mij vonden ze gewoon aardig. Snap je. 
Vergeet nooit meer dat hij als keeper van PEC de geblesseerde Jesper Olsen van Ajax in zijn grote handen naar de zijlijn droeg. Indrukwekkend! Stond te huilen voor de TV. Toen ook al, haha!
Of dat hij in 1983, was toen 13 jaar, jongens als Van Basten, Koeman, Gullit en Vanenburg in de rust tijdens het duel in Dublin tegen Ierland genadeloos de oren waste. Ze kregen flink op hun flikker van de ervaren goalie. We stonden achter met 2-0, het zag er niet uit. Hij schold de beginnende internationals de huid helemaal vol. De bondscoach, Kees Rijvers op dat moment, hoefde niets te doen en liet Piet maar begaan want de scheldkannonade van zijn keepert miste haar uitwerking niet en Rijvers wist dat. Oranje boog zo in Dublin een 2-0 achterstand om tot een uiteindelijke 2-3 zege. Weet je de halve handstand van Van Basten nog....? 
Piet was daar verantwoordelijk voor! Piet was Piet. Een keeper die nu een vreemde eend in de bijt zou zijn. Piet zijn dood sneeuwde volkomen onder door dat lieve oude mevrouwtje uit Engeland. Snap ik!
Maar Piet zijn overlijden op 75-jarige leeftijd deed mij wel iets, 
God Save The King! King Piet de enige....Van hem bestonden er geen twee of drie. 
Hoop dat hij boven zijn geheugen terugkrijgt en dat hij weet wat ie allemaal heeft betekend voor voetbalminnend Nederland en een beetje voor die kleine grote keepertje uit Mariënberg. 
Een trainert van vroeger reageerde gisteren op mijn post van een bierfestival in Dalfsen. Was weer eens niet blij met mij, lachte zich zekers niet een breuk! Met mij in de goal hield je vaker je hart vast dan je lach, maar dat terzijde. Ik vroeg mij af of ik met de kinderen naar een bierfestival mocht in Dalfsen. Vroeg dit natuurlijk voor een vriend. Iedereen vond dat het moest kunnen behalve Jan. Néé, op zaterdagmiddag hoor je bij de voetbal te zijn. Punt.
Heerlijk. Ik weet dat hij het niet echt meende, of toch wel? Ach, kunnen wij binnenkort weer een boom over opzetten maar gisteren ruimde ik tijd in voor mijn kinderen en een beetje voor mijzelf. 
We moesten uit. Naar Enschede, pas om 16.00 een bekerpotje spelen tegen een volslagen onbekende tegenstander. De huidige trainer berichtte mij naderhand dat ik niks had gemist. Wees blij dat je niet mee was, ongelooflijk. Wat een kansen. Het was een verschrikking geweest, eigenlijk zo'n beetje alles was verschrikkelijk. Als straks de competitie begint ben ik er weer elke week, zowel uit en thuis, bij als razende reporter. 
Want een bierfestival bezoeken met mijn kinderen in het mooie pittoreske dorpje Dalfsen was opnieuw je zegeningen tellen. Amen! 
Wat een heerlijk gezelschap had ik gisteren. Had nog wat balletjes opgegooid maar iedereen was druk met andere zaken. Dat kan ook. Ik had eigenlijk mijn zinnen al op dit uitje gezet. Dus met z'n drieën zakten we af naar Dalfsen vanuit Hardenberg met de trein. Geen ruis en zeker geen vertraging op de lijn. Het genieten begon al op het perron in Hardenberg en zette zich door naar later. 
Trouwens wat is Dalfsen een mooi dorp. Zo ontdek je weer wat moois in je eigen Vechtdal, hoe schoon je eigen omgeving eigenlijk is. Ons verbazen over de zwevende kei die je ziet als je het station in Dalfsen verlaat. De blauwe bogen op de brug, de kleine jachthaven. Niks moest, alles mocht gisteren. 
De kinderen hadden de leiding, ik schikte mij in mijn rol. We waren tot hier al gekomen...
Even kijken bij Ronald Simpelaar en zijn mooie delicatessenzaak, De Kaashelden. Altijd al eens gewild. Mijn voormalige collega zat aan een lekker wijntje, bourgondisch ingesteld. Niks geen kiespijn. Maar wel de lach. Mouna proefde kaas en Moos liep weer mensen in de weg. Heerlijk. 
Wat kun je goed met deze twee uitgaan. Het bierfestival was tevens genieten. Ze hadden springkussens en een kinder-knutselhoek maar Moos zag tevens dat de catering behoefte had aan klanten. Hij speelde graag het slachtoffer en voordat ik het wist stond ie al een gehaktbal te bestellen. Schitterend!
Het bleek reeds de 20e editie te zijn van dit jaarlijkse bierfestival op de 2e zaterdag in september. 
Ik zeg, onthouden buurman! Volgend jaar geen excuses meer....!!
Proefde onbekommerd van het gerstenat van kleinschalige brouwerijen als De Gulzige Gans (Coevorden), Maallust (Veenhuizen), IV Uur (Vriezenveen), Vechtdal Brouwerij (Dalfsen), Chaos Bier (Wijhe) en de Mop van Dalfsen. 
Het waren kleine glaasjes heur, kocht het glaasje notabene bij een mooie bekende vrouw en lieve moeder die ondertussen helemaal ingeburgerd is in haar Dalfsen. Ach, en wij lieten ons tenslotte rijden door de NS, euh...Arriva. 
Ilse bracht ons heen en jammer genoeg was het niet Lohues maar Mien Ruys die ons weer thuis bracht. 
Toch een vrouw die ons veilig thuus afzette zonder een al te groot stuk in de kraag!
Logenstrafte de woorden van mijn oude trainert! Ik snapte hem wel maar hij snapt mij ook vast en zekers. Mijn oude leider en na honderd jaar nog steeds de leider van het eerste belde ook nog even...
Zag ons zitten bij Café Mans, patatjes eten hè, alles goed met jou? 
Niet alleen Piet is een Koning maar ook een Gerard en een Jan en zo'n meisje van Veltink is een absolute koningin en nog lang niet klaar met haar kroon op het vele werk. 
Terwijl mijn gitaar zachtjes huilt....en hoe je de liefde kunt ontvouwen. 
Potverdikkemei, nu zijn ze allebei de afstandsbediening kwijt en ik mijn verhaal. 
Fijne zondag. 
Joah, mag wel zo....

3 opmerkingen:

 1. dalfserbierfestival@gmail.com13 september 2022 om 19:56

  Hoi ik kreeg via deze mooie post onder de ogen. Wat heb je dit mooi geschreven. En dank voor de mooie review over ons toch al wel de 20 ste editie van ons Bierfestivaldalfsen. Wist je dat op de tweede zaterdag in september er heel veel te doen is in het mooie Dalfsen. Dit alles valt onder de paraplu van Proef Dalfsen. Voor meer info kun je terecht op www.proefdalfsen. En voor nieuws over het Bierfestivaldalfsen volg onze facebook en instagram. Ik zou graag je link delen op onze facebookpagina als dat oke is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Alweer de 20e editie. Ik pas dat ff aan...haha. Je mag de link delen hoor, geen probleem. Volgend jaar komen wij zekers terug en ik denk wel met iets meer mensen uit Hardenberg en omgeving. Het was erg gezellig en leuk opgezet. Hulde voor de organisatie.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen