zondag 15 juli 2018

Chasing Cars, Birthday San!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Forget what we're told. Before we get too old. Show me a garden that's bursting into life. 
All that I am, All that I ever was. Is here in your perfect eyes, they're all I can see. I don't know where confused about how as well. Just know that these things will never change for us at all.
If I lay here, If I just lay here. Would you lie with me and just forget the world? 
Let's waste time. Chasing Cars around our heads'
Uut 'Chasing Cars' van Snow Patrol

Moi.
Mooie (zon)dag vandaag. De koperen ploert was al vroeg wakker vanmorgen, het inspireerde enkele vroege vogels tot het zingen van een mooie aria in koor. Het had zo maar iets van Bach of Beethoven kunnen zijn, kon mijn vinger er nog niet helemaal achter leggen want ik lag nog op dat ene oor.
De zonnestralen schenen vrolijk onder het rolgordijn door, ondertussen blafte er een kat, vast verkouden dacht ik nog of hondsberoerd....dat kan ook. Niet iedereen consumeert een zaterdagnacht naar behoren... De zonnestralen lichte haar donkere huid in mijn zelf gekozen voetlicht op. Vandaag verjaart ze weer. Mijn lieve mooie San, 39 jaar. Hey Alfred, gefeliciteerd met je lieve en mooie vriendin, dank jullie wel aan de andere kant daar. Heel attent van jullie. Zoals Moos het al zei, na 14 juli komt 15 juli en dan is Mama altijd jarig. Wij zijn alvast naar beneden geslopen. We moeten ff onze zondagse dingen doen. Moos op de I-pad, ondertussen liedjes zingen over God en Jezus. Haha, geweldig, wat zouden beide Oma's trots zijn als ze het konden horen. Papa luistert naar hele andere muziek. Het is midden zomer, de zon voert de boventoon en toch heb ik Snow Patrol aan staan. Trok vanmorgen de deur dicht achter m'n gedachten.
Jullie weten vast van mijn blauwe plekken, ik knijp regelmatig in mijn armen. Dat ik deze mooie vrouw tot de mijne mag rekenen. Het voelde als Chasing Cars, als een jonge hond die achter auto's aanrent, wetende dat je nooit een auto krijgt te pakken laat staan 'm inhaalt.
Gary Lightbody, de zanger en gitarist van Snow Patrol, maakte er zelfs een nummer over. Volgens mij is het nog altijd de grootste hit van deze band.
Hij was een beetje thuiskomen toen ik het verhaal achter het nummer van de week hoorde.
Vond het namelijk bijzonder grappig. Had vele raakvlakken met mijn eigen hopeloze liefdesleven van jaren terug, nou ja...de talloze pogingen die ik ooit ondernam. Beslagen ten ijs komen, schaatsen zonder stoel. Viel vaak letterlijk met mijn snufferd op het koude ijs of iets van die gelijke strekkingen.
Gary was net als ik vaak, verliefd op een meisje. Hij was straalverliefd, dat viel bij mij achteraf altijd nog wel mee. Maar de liefde was niet wederzijds. Gary's vader zag het met lede ogen aan. Vader Lightbody vond dat zijn zoon als een kip zonder kop achter het meisje aanliep. Hij liet 'm dat ook weten...
Hij zei:  'You're are like a dog  Chasing a Car. You'll never catch it and you just wouldn't know what to do with it if you did.'
Auw...Pijnlijk, als je vader je ff tot de orde roept zeker als het gaat om de liefde en meisjes. De mijne liet mij altijd maar begaan, redelijk wat aanmodderen in de bedenkelijke marge. Hij liet mij vaak in de zoektocht naar de liefde gewetenloos de kop stoten. Auw...Hij gaf dan wel vaak een dikke kus op mijn bult die zich nu en dan weer eens aandiende op mijn vertwijfelende voorhoofd. Maar toch, bij elke poging sloeg hij een arm om mijn schouder en verhaalde hij iets in de trant van dat vroeg of laat ik San zou tegenkomen....Althans dat denk ik nu, dat Pa dat zoiets zei met terugwerkende kracht. Hij geloofde wel in mijn zoektocht. Hij wist dat ik ooit de speld zou vinden, als was het achteraf niet in die welbekende hooiberg.
Gary pleegde geen wanhoopsdaad en werd ook niet kwaad op zijn vader. Hij trok zich met enkele flessen witte wijn terug in de tuin van zijn producer Jacknife Lee. Dronken van de gegiste druiven projecteerde hij al zijn gevoelens in een prachtig liefdeslied. En juist de uitspraak waarmee zijn vader hem had willen stangen werd de titel van Snow Patrol's grootste hit : Chasing Cars.
Ondanks dat het meisje zijn liefde niet beantwoordde werd het wel een positief liefdesliedje. Tuurlijk liep hij als een kip zonder kop rond in zijn eigen gefantaseerde droomwereld. Vooral de regels: If I lay here, If I just lie here, would you lay with me and just forget the world...' geven de liefde toch perfect weer...!!
Het maakt als je verliefd bent toch niet uit waar de rest van de wereld mee bezig is....dan telt toch alleen het meisje en jij....Niet dan? Verliefde pubers....Heeeeeerlijk toch!
Gelukkig is en werd San geen gevalletje 'Chasing Cars'....Later hebben wij een stukje tekst van Lightbody uit hetzelfde nummer nog gebruikt voor de tekst op het geboortekaartje van Mouna, dat vind ik dan wel weer grappig....Zo kun je nummers op verschillende manieren intepreteren!
Ik kreeg ook wel enkele goedbedoelde adviezen ten tijde van mijn zelfbenoemde 'jacht' op San naar mijn hoofd geslingerd.
Niet die van Chasing Cars maar meer in de trant van 'Play a League of your Own....' Sommige vage kennissen vonden dat San toch enkele bruggen te ver voor mij was. Te Mooi, Te Hoog gegrepen.
Dat wordt weer een nieuwe bult op je voorhoofd Dorgelo. Sorry, dat wordt 'm niet. Hoogmoedswaanzin. Waar brandt je nu weer je vingers aan. Je flikkert weer zonder stoel keihard op het koude ijs...Ze zeiden het reeds eerder tegen mij...Moeten ze niet doen. Dan kwam er toch een soort oerkracht in mij los...Ben nooit zo'n jager geweest, maar toch. Want eerlijk gezegd zat ik liever aan de bar dom te ouwehoeren, 's avonds laat met enkele andere stamgasten de wereld een beetje mooier proberen te maken en een dag later de helft alweer vergeten...Waar hadden wij het ook alweer over. Het hield de band met je stamkroeg overeind. Bang dat je wat zou missen of dat wij het Eureka moment toch zouden beleven.
Soms was ik dan op jacht maar ik vond de jacht eerder altijd mooier dan de vangst. Had ik eens een League gespeeld die volgens velen niet mijn eigen was had ik er alweer tabak van. Rookte ik een zware pijp.
Moest ik mij in allerlei keurslijfjes persen die ik niet glad wilde strijken. Van die dingen....Tuurlijk was ik wel eens eerder verliefd, ook wel straal en zo....Maar ja, mijn jeudigheid, onvolwassen- en onervarenheid in relaties zorgde er steevast voor dat mijn zo lief gevangen prooi zich ontworstelde uit mijn tentakels en het ruime sop verkoos boven een langer verblijf bij die lieve lange jongen....Haha. Het was het achteraf allemaal waard. Je moet gewoon eerst flink op je smoel gaan om de liefde van je leven te vinden.
Nu snapte ik wat mijn vader bedoelde. Hij had niet over Chasing Cars maar toch ook wel weer als ik er zo aan terugdenk. Je weet pas wat je zocht als je het gevonden hebt....Zoiets verhaalde hij altijd, warempel. Dat is ook zo. The King en zijn hofnar...haha. Ik snap 'm.
Mijn BrownEyedGirl, eerder was dat mijn wachtwoord voor zo'n beetje alles. BrownEyedGirl32.
Toen ik haar ontmoette leek ze zo uit het Paradijs te zijn gekropen. Nog steeds voel ik mij de Koning te rijk met inmiddels mijn BrownEyedGirl39...Wees maar niet bang, dat is niet mijn nieuwe wachtwoord als jullie plannen hadden om mijn computer te kraken. Ach, zoveel staat er toch niet op de bank!
Nou ja, Chasing Cars duzz....Weer iets anders dan de Burgerwacht hè, als ze maar thuis komt eten vind ik alles prima. Vanmorgen gaat mijn baard er weer af, iets met jagen en hamburgers bakken maar elke dag hamburgers gaat ook vervelen.
Je merkt het al, gisteren waren wij inpandig op de markt in Hardenberg. Barrel Food Truck Fest. Hulde aan onze kinderen. Wat hebben wij weer genoten. Goed en leuk gezelschap op de Oudejaarsdag van San. Heerlijk ingeluid met dito biertjes en wijntjes. Dronken van geluk belanden wij gisteren uiterst voldaan en tevreden in onze springbox. Totdat vanmorgen de zon haar lichaam ontwaakte, de vogeltjes inderdaad een aria van Bach zongen en warempel een hond een auto achterna liep. Ik verzin het niet, Chasing Cars!
Wij gaan de verjaardag vieren van lieve San. Mooie Zondag
Joah, mag wel zo....







Geen opmerkingen:

Een reactie posten