zondag 1 juli 2018

DAVO, Lutten & GriepStuuvers!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Iedere dag verbaas ik me weer. Over hoeveel manieren er zijn om naar je te kijken. En aan je te denken, het houdt maar niet op. Ik wil meer....Het is al de zon hier. Rivieren van licht die steeds breder en voller mijn hart overstromen. Tot ik tenslotte mijn ogen stijf dicht knijp en steeds verder weg droom. En de hemel is de aarde, ze vallen samen zonder grens. En de hemel is de aarde en een engel is de mens. Je kunt er lopen en je kunt er staan. En de hemel is de aarde, er komt geen einde aan....'
Uut 'De hemel is de aarde' van Blof

Er werd mij gisteren gewoon drie dingen helder duidelijk!
Lutten is zo gek nog niet. DAVO Bieren smaken zonder uitzondering gewoon uitstekend en ik stond te kijken van mijn eigen kinderen, dekselse griepstuuvers!
Op 1 mei 2012 jl. begonnen er namelijk mooie dingen. Weet er gelukkig alles van. Het is zeg maar het officiële startschot van onze relatie. Iedere dag verbaas ik mij weer over hoeveel manieren je naar haar kunt kijken. Zij was gisteren de hele dag in de boot, beter gezegd in zo'n drakenboot. San roeide zich een ongeluk over de woelige baren van de Vecht.
Mooi meisje, mooie vrouw, lief mens, liefde van mijn leven. Boven alle twijfel verheven, zij is mijn hemel op aarde. Er komt geen einde aan.....
Voor ruim zes jaar terug begonnen op 1 mei ook vier heren aan iets moois....Ze brouwden eigenhandig de hemel op aarde, de bieren vallen samen zonder grens.
DAVO bier begon gerstenat te brouwen. Waarvan Akte! Vier Devenaren namen een wijs besluit. Arnoud Pijpker, Frits Lutgerink, Marijn Kroon en Jos Schmitz. Het ligt compleet aan mij hoor maar sinds enkele weken heb ik pas de creaties van het viertal ontdekt. Laatbloeier pur sang! Net als met de liefde, ik liet het lang links en rechts liggen....Totdat de hemel vanzelf arriveerde in Mariënberg. Alsjeblieft, als je het nu nog laat lopen ben je geen knip meer voor de neus waard. Soms moet je gewoon iets laten weken....
Vier heren met een gezamenlijk passie voor hemels bier! Wel ieder met een andere achtergrond. Een brouwer, een horecaman, een ondernemer en een man met verstand van duiten!
Stadsbrouwerij DAVO midden in Deventer is absolute kost voor liefhebbers van lekkere en speciale biertjes met een mooi verhaal. Niet het oeroude verhaal van water, hop en gerst....Neuh, DAVO is echt BRAVO!
Voor enkele weken terug maakten wij van de nood een deugd. Wij waren toch in Deventer, de stad aan de Iessel. Mooie stad, ademt nostalgie uit. Net als de DAVO Stadsbrouwerij, gevestigd aan de Sluisstraat.
Dacht eerst nog dat wij naar de JOPEN Brouwerij gingen, we kwamen namelijk langs de rosse buurt van de koekstad gereden, onderweg naar de hemel. Die beste mevrouw had beste Jopen en trok nog weinig klanten op dit verlate middaguur. Maar Jopen bier kan mij nog steeds niet bekoren, het is niet mijn smaak. Heb al veel Jopen bieren mogen proeven maar op de één of andere manier kunnen mij de biertjes uit Haarlem niet plezieren. Kwestie van smaak, denk ik, net als de Jopen van die mevrouw van lichte zeden die met weinig textiel en veel verbeelding bij elkaar werden gehouden. Bang om uit de toon te vallen. Ze was al niet meer de jongste meer, een collega van haar poetste de buste nog maar eens op. Het zou zo maar spitsuur kunnen worden in De Bokkingshang. Stilte voor de storm! Wij lieten de Jopen en het gelijknamige bier voor wat het was en sloegen af naar de Sluisstraat 6. Stadsbrouwerij DAVO. Rustiek gelegen, net buiten het centrum van Deventer. Vroeger had Deventer tevens een brouwerij die DAVO heette, maar sloot ergens begin negentienhonderd nog wat. Trad binnen, serene rust maakte zich van mij (brouw)meester. Kwam binnen in een wereld die mij meteen aansprak. Thuiskomen! Een man en zijn bier! Rechts brouwketels, links veel bier....Voor mij een bar met veel tapkranen en nog meer bier, zag een grote burger worden geserveerd met een vers getapt biertje aan een man met een grote baard. Hij nam een slok van zijn bier, schuim in zijn kraag...Mooi!
Buiten een soort van Biergarten. Mooie en leuke mensen die zaten te drinken.
Nam diverse biertjes mee voor thuis....Had via enkele liefhebbers van DAVO Bieren goede verhalen gehoord. Als liefhebber van bier moest ik DAVO aan een persoonlijke proeverij onderwerpen was mij al meerdere malen verteld. Herhaling, de kracht van reclame! Bijvoorbeeld Arnold de Zwarte had mij van advies gediend en mijn eigen zwagert Martijn die de Surf Ale als persoonlijke favoriet tipte!
Na veel wikken en wegen, beter gezegd...we waren eindelijk eens in de buurt en de lokroep van alcohol was verhoord!
Begon met D'iesseltje, het eerbetoon van DAVO aan 1250 jaar Deventer. Een eendrachtige samenwerking met Grolsch, nou ja dan kan er weinig meer fout gaan en dat ging dus ook nie. Mooi donker bier, friszoet met een lichte banaan...Verrassend maar uit de spreekwoordelijke kunst. Ik heb het niet vaak dat ik alle bieren die ik proef van een bepaalde brouwerij lekker blijk te vinden. Maar het is DAVO Bieren gelukt.
Alle vijf de bieren van de vier heren die ik gisteravond en vorige week proefde kan mijn goedkeuring wegdragen. Mmmmmmm.
Iets van het feit dat de hemel op aarde arriveerde...Gewoon in Deventer, wat koek...??, niks koek...
DAVO Bier is het exportproduct van deze noeste stad aan de zo vaak bezongen Iessel door Lohues,
Joah mag wel zo!!
De Road Trip Triple (je hebt gelijk Arnold), De Surf Ale (mmmmm idd lekker Martijn), de Indie IPA (geweldig) en nummer vier was volgens mij de Darkness van DAVO, maar de lege inhoud ligt inmiddels in de glasbak, was ook waar het water je van in de mond liep. Ik vulde steeds het mooie elegante DAVO-glas. Was in mijn sas. Echt wel! Néé, alle vijf soorten die ik proefde van DAVO kwamen in mijn smaakbeleving uit boven de 8,5 en twee van de vijf zelfs een dikke 9 waardig.
Binnenkort moeten wij gewoon weer naar Deventer, misschien wel ff met Zwagert en Zussieschoonlief en de kids een paar verse bieren dranken van de tap op een zonnige middag met wat bierbitterballen of zo'n grote Angus Burger....Water loopt mij alweer uit de mond! Dit is genieten op de vierkante meter!
Als ik over bier, hemelse dingen en zo praat tik ik veel te veel en dan wordt het vroeger laat terwijl het eigenlijk nog wel lekker vroeg is. De ontdekking van de hemel, zeg maar!
Net als Lutten Life...Lutten, vroeger kwam ik er alleen maar om te voetballen. Vaak om te winnen, soms vertrok ik als verliezer van sportpark de Kei. Gek hoe dingen gaan. Was er laatst nog even. Vroeger met de effies zorgde ik er altijd voor dat wij de eerste helft niet naar de kant van het Ponypark moesten voetballen.
Was geen doen, dat schip ging elke keer over de kop en dan waren al die roodzwarte jochies afgeleid, keken naar boven en scoorde Lutten of EMMS hartstikke makkelijk weer een doelpunt achter onze keepert. Konden wij in de tweede helft de boel repareren...Lukte niet altijd.
Maar Lutten is een dorp waar muziek in zit. Wist ik eigenlijk wel, heb er al veel over mogen schrijven voor de krant. Gisteren waren bij de 4e editie van Lutten Life....Ik ben om, wat een gezellig (familie)festival. Leuke dingen voor de kids. Clown Henkie, het was niet Henkie maar ik weet niet meer hoe die Bassie equivalent heet ..iets met Kranie, Kraantje Pappie...weet ik veel. Het was in ieder geval een clown, had een rode neus en ik neem aan dat in zijn bidon geen DAVO bier zat...duzz was die neus gewoon rood.
Mouna de koptelefoon op, hoorde ze Manon wat zachtjes zingen en anders de heren van The Blow wel. Zaten lekker in het gras, Moos vermaakte zich, Mouna zat rozijntjes te heten (nou ja, Smarties....Papa lette niet op) en ik genoot. Van muziek, van mensen uut Lutten en omgeving. Gewoon op een trapveldje midden in de nieuwbouw van Lutten. Geen moeilijk gedoe, gewoon een tapeiland, goede muziek, dito gezelligheid. Gewoon lui uit Lutten die het leuk vinden om plezier te hebben en te maken. Ouwe Jongens Krentenbrood! Volgend jaar maar op fietsje die kant op. Kids vermaken zich wel en muziek in combinatie met zon en lekkere biertjes zijn wij altijd voor te porren. Lutten is zo gek nog niet! Wat ik oe brom...
Mooie dag gehad. 's avonds dan eerst met DAVO,  San zat in de boot namelijk.....Je weet die drakenboot!
Maar wij waren op stap met zijn drieën. Koffie en lunch bij Moe, even kijken bij Mama bij de Drakenboot. Wat kan ze roeien....verbazing alom omtrent mijn eigen kinderen. Ze waren aan het luisteren...De hele middag en avond.  Mein eigen Griepstuuvers....Vaak behang te weinig maar gisteren ff niet! Wat een voorbeeldige kids. Niet te filmen, zijn die van ons!! Maar als ik Moos riep, kwam hij aangestiefeld en Mouna reageerde ook steevast op haar eigen naam. BRAVO! FF ijsje bij Toscane...patatjes halen bij Henry die vrij was maar dat geheel terzijde. ff een festival bezoeken. Mouna's eerste frikandel, die ging er wel in. Ons carnivoortje pur sang! Wat een mooie dag. Nooit geweten dat een zaterdag zonder voetbal ook gewoon geweldig mooi kan zijn. Ronaldo uut het toernooi, mag naar huus en dat allemaal onder het genot van DAVO Bieren. Ik zat te genieten in mijn eentje, wat een mooie dag, olijven uit Italië, kaasje van Jan! Lutten Life, DAVO, MOOS en MOUNA en dan wetende dat het mooiste wat tevens op 1 mei 2012 voor mij werd opgericht nog moest komen.....
Je hebt Koning, Keizer, Admiraal en natuurlijk San, het mooiste brouwsel, de hemel op aarde.....BRAVO!
Fijne zondag, Joah - mag wel zo....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten