zondag 3 januari 2021

Landgoed De Groote Scheere

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden,

'And it's been a long December and there's reason to believe
Maybe this year will be better than the last.
I can't remember all the times I tried to tell myself
To hold on to these moments as they pass."
Uut 'A Long December' van de Counting Crows

Moi, ben ik weer!
De beste wensen voor tweeduizendéénentwintig, veel heil en zegen.
Vaak sluit ik het voorbije jaar af met de woorden van zanger Adam Duritz, nu begin ik
er eens mee.
Het is maar net hoe de zondagen vallen in the most wonderful time of the year.
Maar nu geloof ik het eens echt...dat 2021 veel en veel beter wordt dan 2020 ooit is geweest!
Droomde nooit zo van een witte kerst maar de laatste tijd, gek genoeg, wel veel meer van bruine kroegen, drukke winkelstraten, warme zomerfestivals en een vol huis! 
Je hebt zo je voorkeuren....Soms komen dromen uit, toch..??
Wel voor de 49e keer een pan zelfgemaakte uiensoep op tafel maar op de eerste dag van het nieuwe jaar en mijn net aangebroken 50e levensjaar bleef het opvallend stil in huize Dorgelo.
Jarig zijn op nieuwjaarsdag is sowieso niet wat maar zonder aanwezigheid van nuchtere familie, lieve vrienden en gezellige buren is er geen bal aan....
Hopelijk hangt de vlag op de eerste dag in 2022 er weer compleet anders bij. 
Als wij de verjaardagen van Mouna en vooral van Moos maar enigszins op de 'ouderwetse' manier kunnen gaan vieren. Dat niet Moos voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn verjaardag in het water ziet vallen.
Doe stiekum wel eens van die vlugge schietgebedjes. Misschien komt de hulp dit jaar wel van boven als sommigen hier op aarde het maar blijven verkloten. 
Land in verwarring...Land of Confusion. Het is misschien een begin. Ik hoorde het Genesis zingen op nummer 853 van de Top2000 dit jaar en moest daar aan denken en aan de Counting Crows. 
Je moet ergens beginnen...In een boek begin je ook niet halverwege.
En zoveel meer. De Top2000 was weer zaligmakend. Veel naar gekeken, met z'n allen. Veel van die kippenvel momenten. San en ik hebben de kinderen een beetje aangestoken met dat andere virus. 
Schitterend. De hoedjes op met Hier kom ik Weg van Daniël Lohues. Moos en Mouna die 's morgens de televisie al op 128 hadden staan terwijl wij nog lagen te slapen, super gewoon!
Trots, toch een stukje opvoeding!
Voor het eerst waren we tijdens de afgelopen feestdagen vooral aangewezen op elkaar, de weegschaal lieten wij even links liggen, kan ook rechts zijn geweest tis maar net van welke kant je de badkamer komt inlopen.
Maar ook veel gewandeld, de bunders op, de frisse lucht in. 
Soms even Hardenberg in, kieken naar de grote kerstboom op de markt. Lichtjes tellen...
Maar nog vaker de natuur in. De vecht over en dan zijn wij er al. 
Bij terugkomst ouderwetse 'Happie en Snappie' met mooie wijnen en dito biertjes.
Twee keer naar de glasbak dit nieuwe jaar al. Of ik had een te kleine boodschappentas gepakt of gewoon teveel lege flessen en had ik na de kerst deze zelfde wandeling ook al niet eens gemaakt?
Deze tijd maakt je sowieso aan het twijfelen, zekers als je te vaak de bodem van het glas ziet.
Was namelijk aan het mijmeren geslagen tijdens het drinken van een mooie Scheerse Tripel van de Mommeriete hier even verderop. In Gramsbergen kunnen ze meer dan alleen maar bananen eten, ze brouwen hemels bier daar aan het kanaal aan de rand van het lichtstadje, mmmmmmm....
Een imposant en karakteristiek bier van 9,5 % net als het landgoed waar het biertje naar is vernoemd. 
Want als ik het goed heb zijn Gert en Carina Kelder ooit begonnen op Landgoed de Groote Scheere met het brouwen van hun heerlijke gerstenat. Toeval bestaat niet!
Achter pannenkoekenboerderij de Ganzenhoeve brouwden ze in 2004 hun eerste biertjes.
Ben gewoon van de Tripels, ze drinken zo lekker weg. Bovengistende biertjes, kleuren die variëren van blond tot amber en soms nog wat donkerder. 
Na een paar Tripels gaat het ook in mijn bovenkamer gisten, geen hergisting op fles maar in mijn hoofd duzz als je begrijpt wat ik misschien bedoel, die onzin moet toch ergens vandaan komen. Wat ik oe brom!
Sloot mijn ogen voor zover het mogelijk was en droomde van Landgoed De Groote Scheere gelegen aan de N34 tussen Gramsbergen en Coevorden.
Een historisch cultuurlandschap. Eeuwenoude zandpaden verbinden weiden, akkers, bossen, natuurttereinen en houtwallen. In het fraaie landschap wisselen rietgedekte boerderijen met karakteristieke luiken in vrolijke kleuren en andere streekeigen gebouwen elkaar af. 
Een uniek landschap, zowat bijna achter ons huus, met een rijke geschiedenis. 
In de middeleeuwen was dit gebied in Holthone de enige verbinding tussen Drenthe en Overijssel, echter behoorlijk troosteloos en nauwelijks begaanbaar door het veenmoeras. Er waren maar enkele doorgangen. Het landgoed is daarom ook vaak het strijdtoneel geweest voor vele veldslagen. 
Ze waren eerder echt niet veel beter dan wij tegenwoordig, waarvan akte!
De bekendste veldslag is De Slag bij Ane in 1227. Plaatsen als Zwolle, Gramsbergen, Ommen en Hardenberg zijn door deze veldslag min of meer ontstaan. 
Tot het begin van de vorige eeuw was een groot deel van De Groote Scheere dus moeras, heel veel moeras. Daar zakte je dus mooi in weg... 
Baron van Voerst van Lynden startte in 1910 met het ontginnen van het grote moeras met het prachtige cultuurhistorische landschap van nu tot gevolg. Goeie kerel die Baron, drommels, drommels, drommels...
De Groote Scheere ademt historie als je er loopt of fietst. Ik dacht nog, daar moeten ze wat mee doen.
De geschiedenis moet (door)verteld worden, er is op deze plek zoveel gebeurd. 
Maak er een verhalenpad of zo, bijvoorbeeld van 5 of 7 kilometer of een Kids Beweegroute van pak 'm beet een kilometer met allerlei informatie langs de route over de dieren die leven op het landgoed. 
Over de Mol, de vlinder, de uil, de specht, de ree, de gans, de zwaan of misschien wel over de kikker.
Laat ze opdrachtjes uitvoeren middels een ouderwetse dobbelsteen, dat ze bijvoorbeeld net zo moeten kwaken als een kikker, waggelen als een gans of huppelen als een haas. 
Laat al die mooie wandelpaden eindigen bij de Ganzenhoeve, pannenkoek achter de kiezen en hoppakkee huiswaarts. Soms ben ik net een vat vol met ideeën in plaats van wijn of bier. 
Net op dat moment appte Winie, onze lieve vriendin, met de gouden tip.
Ga eens wandelen op Landgoed De Groote Scheere...Inderdaad, sinds 2019 hebben ze er mooie wandelroutes uitgezet. Het verhalenpad waar je tijdens het wandelen van alles leert over de historie, de natuur en cultuur van dit bijzondere landgoed. 
De Kids Beweegroute is van hetzelfde laken een (wandel)pak. Goed idee!!
Ik zou zeggen, trek de wandelschoenen maar aan en over die bunders met mekare....Binnenkort sluit je het vele lopen dan af bij de Ganzenhoeve waar je perfect een ambachtelijke pannenkoek kunt eten met een overheerlijke biertje van de Mommeriete, als dat geen goed begin is....weet ik het ook niet meer.
Wilde namelijk niet teveel zeuren in het eerste bloggie van 2021. 
Niet over het feit dat je sinds kort nergens meer kunt pinnen in het centrum van Hardenberg als de winkels (bijvoorbeeld de Appie) gesloten zijn. Alle banken (ING, SNS, ABN/AMRO en de Rabobank) hebben hun geldautomaten gesloten..(!!!???) Vooral voor de ouderen in onze stad is het niet echt toegankelijk te noemen...We waren toch de toegankelijkste gemeente van het land? 
Of zijn we daar mee gestopt nu onze Rick ook minister af is...?
Ze moeten nu een eind sjouwen met hun rollator naar ver buiten het centrum achter het huis van de altijd goedlachse en bebaarde geschiedenisleraar die gelukkig nog niet uut de tied is...(Uut Eerder Tied).
Ach, wilde het nog hebben over mondkapjes en zo, maar kan beter mijn mond houden. 
Ik leg het altijd verkeerd uit en begrijpen doen de meesten wat ik eigenlijk bedoel dan toch niet.
Verspilde moeite, onbegonnen wark.
Ik zeg fijne zondag. Trek de wandelschoenen aan, ga er op uit....Op zoek naar een beter 2021.
2020 hebben wij begraven en nogmaals gecremeerd. Voor de zekerheid. Dat jaar hoeft zich niet meer te herhalen, doe mij maar de slag bij Ane met een mooie Tripel van Gert en Carina.
Dat klotenvirus moet onder het gras, diep onder het stof. 
Het top2000 virus mag einde van dit jaar wel weer welig tieren daar krijgen wij nooit genoeg van.....
Lohues op 1, daar gaan wij voor, of niet Moos? 
Je moet een doel hebben als voetballen nog niet mag.
Joah, mag wel zo....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten