zondag 19 maart 2023

#VlaggetjesDag!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'De geschiedenis herhaalt zich (hoor het antwoord)
Dag of nacht, je weet dat het te laat is. 
Iedere keer weer proberen maar wanneer zal ik het leren?
Geluk is niet aan mij besteed.
Geluk, geluk is een hangmat waarin je lui ligt in de wezenloze stilte.
Maar ik hoor het ruisen in het glas tegen mijn oor. 
Ik hoor, ik hoor, ik hoor iemand, iemand fluisteren in het glas tegen mijn oor.
Ik hoor het antwoord in het glas tegen mijn oor.'
(Ga door, ga door....hoor het antwoord)

Uut 'Het Antwoord' van Frank Boeijen.

Moi, ben ik weer! 
In het land der blinden is éénoog koning maar een vlaggetje boven haar hoofd zou ook wel eens handig zijn!
Een vrouw bij Frank Boeijen afgelopen vrijdagavond intrigeerde mij. Onbewust bewust. 
Wij zaten op rij zeven, zij hield het rode pluche op rij vijf warm. 
Ze leek alleen te zijn. Dronk haar koffie zwart. Ze zat in de foyer naast ons, achter mijn neefje Guus.
Nou ja neefje. Zeg maar grote neef. Jemig. Guus is gegroeid, zowel figuurlijk als letterlijk! 
Politieagent nu. Echt wel een sterke arm van de hedendaagse wet, ze zijn gewaarschuwd in de gemeente Zwartewaterland. Steenwijk, Genemuiden, Hasselt en omstreken. Pas maar op. Guus komt niet naar huus. Hij vangt makkelijk boeven hoor, wat ik oe brom!
Laatst had ik er nog over met een mooie vrouw uit het Bergentheimse. 'Far out of my reach', wees niet bang, wees niet bevreesd hoor. Begeef mij niet op glad ijs laat staan op de ijsbaan in Oud-Banthum, kan bovendien niet schaatsen.
Zij is top Ere-divisie terwijl ik net weet aan te klampen, onderaan, in de grijze middenmoot van de KeukenKampioen Divisie. Feyenoord VS Top Oss. Je begrijpt wat ik misschien bedoel. Als ik op een dag in absolute topvorm ben zou ik een kans maken maar negen van de tien keer verlies ik...haha. Denk met 3-1.
Heb hier thuis tevens spiegels hangen. Trek geen volle zalen! Weet hoe de vlag er bij hangt...Niet omgekeerd maar ook niet vol in de wind, ahum!
Maar ze had gelijk. Eigenlijk zouden ze allemaal vlaggetjes moeten dragen. Potiëntele mannen voor haar en dito vrouwen voor ondergetekende. Dat je weet met wat voor vlees (oneerbiedig) je in de kuip te maken hebt. Is ze vrijgezel of gewoon gelukkig getrouwd? Of between twee ongelukkige relaties in.
Is ze überhaupt geinteresseerd? Valt ze wel op mannen of vind ze toch een vrouw leuker? Dat kan ook, weet ik uit eigen ervaring. Houdt ze van speciaalbiertjes? Is ze wel op zoek, net gescheiden of gewoon een heftige tijd achter de rug? Zit ze te wachten op zinloze woorden van mijn kant, kom je hier vaker? etc. etc.
Was deze vrouw die, ogenschijnlijk, hield van Frank's zijn muziek, allenig?
(Lohues is nooit ver weg)
Ze zong van begin tot eind mee bij één van mijn favoriete Boeijen nummers. Streepje voor, is genoteerd op de witte bladzijde. 
Of hield haar vriend cq. man gewoon niet van Boeijen. Dat kan ook hoor. Zijn er genoeg die Frank Boeijen niet trekken, niks vinden. Ze verstaan hem half. Lekker boeiend. Ik ga al met Boeijen mee sinds ongeveer mijn achtste. Ruim 43 jaar alweer dus. Jemig. Doe maar. Een avondje Boeijen is altijd Grand Cru. 
Goede wijn behoeft geen krans. 65 jaar inmiddels maar hij staat er nog steeds. Speelt niet eens al zijn grootste hits. Zou ik wel eens mooi vinden, dat Frank mij de nummers laat samen stellen. Avondje Carte Blanche. Gistermorgen deed ik het, lopend met de oortjes in langs de Vecht. Had een speellijstje gemaakt op Spotify. Veel oud werk, merkte ik. Nummers die naar verloop van tijd in kracht toenemen ondertussen mijn blik gericht op ons theater langs de woest kabbelende rivier. Hij speelde zelf ook wat oud werk, begeleidde zich bij enkele nummers alleen op gitaar. Gewoon de rust die hij uitstraalde, boeiend. Maling aan de tijd, maling aan wat iedereen van hem vind! De troubadour uut Nijmegen.
Het was vroeg, er liepen alleen baasjes met hondjes. Ik liep niet alleen, gaandeweg mijn barre tocht ontpopte zich er een flinke blaar op mijn rechterhak. Doorlopen. Pijn verzachtte de gemoedstoestand waarin ik verkeerde. Verkeerde schoenenkeuze...Compeed maar gekocht!
Verrassende muziekkeuzes derhalve, dat kan ik je wel vertellen. Liedjes, als ik ze weer hoor, vormen van herkenning oproepen. Oh ja, toen was er dit in mijn leven aan de hand! Mooie momenten afgewisseld met mindere. In de pauze leuke gesprekken. Jij bent dus....Yep, klopt! En jij de mooie nieuwe oude vlam van Jan, ook mooi. Na 40 jaar weer in elkaars leven verschijnen. Prachtig. Liefde roest nog niet! Over The Fields and Far Away. Sweet Caroline. Zo lang hoeft het bij mij niet te duren hoor. Potverdikkemei. Allenig is nu prima, zie het zelf straks graag anders! 
Boeijen is net als Leonard Cohen, beter met de jaren. Anders! Net als wijn, soms zijn ze jaren later beter op dronk. Ik dronk op Frank en als ik denk, denk ik misschien wel aan jou. Ik praat nu nog zonder woorden. Dat zegt soms zoveel meer hè. Zegt Frank hè. Soms gaan zijn woorden er bij mij in als Gods woord in een ouderling. Heb geen geloof, maar misschien zijn Bos, Boeijen en Lohues wel mijn dominees die preken vanaf het podium en zo hun mooie geloof blijven verkondigen. Zeg het maar. Amen!
Maar lieve dames, doe eens een vlaggetje achter je shirt! Moest gisteren lachen, kinderen liepen in de Albert Heijn met die kleine karretjes en driehoekige blauwe AH-vlaggetjes. Zo moeilijk is het niet, kun je zelfs een boodschap in je karretje leggen. Een soort van verkapt wensenlijstje, ik kan er toch niet aan voldoen maar het is een begin! Gespreksstof, praatmateriaal. Of ik laat een mokje drukken door Gerbert, soort van vertrekpunt vanaf perron nul. Onderweg naar later zelfs mogelijk in full-colour!
Ook na de pauze bleef ze zachtjes meezingen. Was ook nog eens een leuke verschijning, dacht even dat ze een soort van vlaggetje uit haar broekzak haalde maar het was de telefoon. Tja, Boeijen moet natuurlijk wel op gevoelige plaat worden vastgelegd, als herinnering voor later! 
Vlaggetjes?
Ze hangen weer in de juiste kleuren. Zag ik gisteren toen ik koers zette richting Mariënberg. Het vertrouwen is enigszins weer terug. Goh, wat was die zittende macht verbaasd! Hoe dan...??
In welke zandvlakte heeft jullie hoofden de laatste tijd verstopt gezeten....? Onvrede genoeg in Nederland.
Politici, ze zijn/waren (hopelijk) van die gasten die de hele middag lallend bier aan het tanken zijn en dan (echt) verbaasd zijn dat zij eruit werden gepikt bij een alcoholcontrole. U heeft teveel gedronken, meneer? Kom maar op met die sleutels. Huh, hoe kan dat nou...? Hallo, wakker worden! Nuchter blijven. 
Je weet dat je een klotenwedstrijd speelt, op onoverbrugbare achterstand staat en een paar minuten voor tijd nog altijd denkt dat je de zege over de streep trekt! Jullie hoeven geen vlaggetjes in je kontzak te steken, wij weten sowieso al dat jullie ongeschikt zijn! Uithuilen op de bank en volgende week sta je tevens niet in de basis. Het signaal is duidelijk. De kiezer heeft gepraat zonder woorden maar gewoon het juiste vakje rood gekleurd! Nou ja, Moos kleurde het vakje rood en vertelde (schreeuwde bijna) wat zijn Papa had gestemd, net als twee jaar terug tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Haha, die blikken destijds. Fantastisch. Het mag officieel niet hè, lekker boeiend! Ze geloofden het kleine ventje dan ook niet wat zijn vader had gestemd.  Ongelovige Thomassen, haha...Geweldig! 
Moos spreekt nog de waarheid, heeft geen dubbele agenda. Gelukkig maar. Pas later begint het gedraai en gekonkel....
Zal ik mij binnenkort ook moeten verantwoorden wat ik, pak 'm beet, voor 15 of 20 jaar terug heb uitgevreten? Welke onzin ik allemaal heb uitgekraamd. Onzin kan namelijk voor een ander soms heel veel betekenis hebben. Ik zeg en heb veel dingen gezegd waarvan ik later denk. Knuppel, dat had je ook anders kunnen formuleren. Maar mijn hoofd denkt niet zo snel. Geen Max in mijn hoofd. Word ik straks op zijn 'NOS' aangeklaagd, de beklaagdenbank in. Meteen al een stempel!
Ik neig om bijvoorbeeld Tom Egbers het voordeel van de twijfel te geven. Ik zag vrijdagavond niet alles, de koffie in de Voorveghter en die vrouw die 'schijnbaar' allenig was, wachtte. Haat koude koffie.
Er zat geen man bij Khalid (&Sofie) die sterk was. Zichtbaar verslagen maar wel aanwezig. 
Ik heb altijd geleerd: als je wordt geschoren moet je stil blijven zitten.
Maar wat als alles wat er over je wordt verteld in jouw ogen niet klopt, niet de gehele waarheid is. 
Hij ontkende ook niks, geeft toe fouten te hebben gemaakt. Alles van vijftien jaar terug rakelen ze op.
Daar koop je bij Sietse geen brood voor, één van zijn gevleugelde uitspraken. 
Tegenwoordig mag je bijna niks meer zeggen. Alles moet politiek correct zijn, alsof ze zo correct zijn in Den Haag! Misschien begeef ik mij nu wel op glad ijs, wil absoluut geen lans braken voor de vreemdgaande man. 
Als je een lul bent geweest mogen ze over jouw lul fietsen....of met een bot mes afkartelen! Heel zacht graag. 
Snapte niet dat Tom er ging zitten, verkeerde navigatie misschien. Maar hij deed het!
Hoefde niet alles te weten uit zijn privé-leven. Maar ik zou ook tekst en uitleg willen geven als ik in mijn ogen onheus wordt bejegend. Ik wil al zoveel uitleggen de laatste tijd maar praat liever zonder woorden!
Maar het liet wel zien hoe de media werkt. Jij bent al veroordeeld voordat er hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden. We nagelen mensen aan de schandpaal, de nuance is zoek. Zaken worden uit zijn verband getrokken. Gordijnen dicht. Hij brak toen hij wel even naar buiten ging en een man en vrouw tegen hem zeiden dat ze van hem hielden. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. 
Ik ben ook niet trots wat ik tegen sommige mensen en mooie vrouwen heb verteld. Ik heb ook domme fouten gemaakt, domme dingen gezegd. Ik maak ze nog steeds. Ik heb geleerd dat fouten maken bij het leven hoort, dat je er van moet leren. Vergeet ook de tijdsgeest niet! Sommigen dingen kunnen nu echt niet meer. Maar vroeger rookte de leraar nog gewoon in de klas, dat zou nu toch verbazingwekkend zijn. Nogmaals, als je dingen hebt gedaan die echt niet door de beugel kunnen moet je gestraft worden. 
Maar momenteel ontspoort Nederland en wij werken er allemaal aan mee. Rijden mee op de trein.
Ik ben vroeger ook uitgescholden in de keuken, niet vernederend maar je merkte wel dat je nog maar aan het begin van de ladder stond. Vroeger liet je het wel om als broekie van 17 bij het eerste elftal een grote mond te hebben want de volgende training werd je gewoon van het veld geschopt! In de hoek jij.
Dat is nu ook niet meer zo, kan ook niet meer, maar het geeft misschien aan wat ik wil zeggen. 
Seksuele intimidatie of verkeerd gebruik van machtsverhoudingen is altijd verkeerd! 
En misschien draaide Tom Egbers mij wel een loer voor ogen....
Ik was er niet gaan zitten maar als het niet klopt wat ze over jou zeggen zou ik ook op-peren als je in je ogen wel een toffe peer wilt zijn.
Maar liever praat ik zonder woorden, dat zegt zoveel meer!
Fijne Zondag. Hou van jullie (bijna allemaal).
Joah, mag wel zo.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten