zondag 12 maart 2023

#Wie Is De Mol?

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'I was waiting for the sun, then I walked on home alone.
What I didn't know was, he was waiting for you to fall. 
So I never made amends for the sake of no one else.
And for the simple reason that he was waiting for you to fall.
It was not lost on me, it was not lost on me. 
Walking on down the road looking for a friendly handout
Somebody ease my soul.
So I kept my spirits high, entertaining passers-by.
Wrapped in my confusion while he was waiting for you to fall.'
Uut 'Waiting for the Sun' van The Jayhawks 

Moi, ben ik weer. 
Ik wist het! 
Jurre is/was de mol!
Tuurlijk niet, ook het inmiddels 23e seizoen van dit AVROTROS programma heb ik wederom links laten liggen. Ben helaas (of gelukkig) niet één van de miljoenen Molloten, heb geen Molboekje, zit niet in één of andere app-groep met eensgezinden Mollen of kijk de nabeschouwing via Moltalk terug waarin oud-kandidaten de afleveringen bespreken. 
Heb van al die 23 seizoenen welgeteld 0 afleveringen gezien. Net als de film Titanic, die ik ooit nog eens moet kijken. Weet al wel hoe die afloopt, het schip zinkt. Leo gaat dood toch en Kate krijgt de reddingsboei toegeworpen, of is het nou net andersom...? 
Ik wist het! 
Wist wel wie de dader was maar geef geen vrienden aan....zingt het Goede Doel in mijn oortjes.
Ik wilde net via de Nooduitgang een verdieping hoger gaan liggen, was nog even wat aan het zappen. Onderuitgezakt. Zaterdagavond mood, zitten voor de blues!  
Het was de hoogste tijd, Moos had zich lekker stil gehouden. Zaterdagavond kijken wij niet zo op de klok. Mouna was al enkele uren daarvoor richting haar tijdelijke beddestee verhuisd. Straks Mouna maar in haar eigen twijfelaar overleggen. Dan klampt ze zich als een kaola beertje aan mij vast als ik haar uit mijn bed haal. Zijn van die verstilde momentjes. Krentjes in de pap. Mooi meisje, had weer de hele avond geturnd! 
Maar op Nederland 3 bij de KRO/NCRV begon net de Britse detective/politieserie Endeavour Morse.
Shit, dat kan ik nooit weerstaan, politiefilms zegt mijn moeder altijd. Dat hebben die katholieken en PKN'ers goed voor elkaar gebokst. Twee geloven op één kussen, zo mag het! Kwaliteitsserie's uit Engeland en Zweden gezamenlijk op de treurbuis van Komrij brengen. 
Bleef nog even zitten. Minimaal een dik uur. Wat kijk je, Papa? Dat dus....Vind je mooi hè, Yep!
Hij ligt nu nog te slapen, Mouna is al wakker. Papa/dochter momentjes. Zij is bezig met sinaasappels uitpersen. Ik reken het goed! Waiting for the Sun! Ik maak zo thee. 
Vond het wel grappig dat de finale van 'Wie is de Mol' rechtstreeks vanaf paleis Soestdijk kwam. 
Daar woonde toch ooit één van de grootste schavuiten van Nederland, Prins Bernhard? Manipuleerde toch links en rechts ook wel eens wat in zijn eigen voordeel. Steekpenningen etc. Daar hadden ze van die grote matten, want er moest door ondermeer vrouwlief Juliana veel onder het tapijt worden geschoven. Manlief was niet altijd even zuiver op de Duitse graat. Heerlijk....
Ze hebben er vast geen actieve herinnering meer aan. Daarmee lullen ze in de politiek de laatste tijd ook alles recht wat ontzettend krom is. Zal Mark weten dat ie komende woensdag mag stemmen? 
Of zegt ie donderdag, sorry - helemaal vergeten! Heeft die kerel spiegels thuis! Of gelooft ie nog in zichzelf. Benieuwd wat de stemming van Nederland is? Denk dat ik het wel weet. Ik ga in ieder geval een vakje rood kleuren. Randstad vs het volk achter de Iessel. Het water uit de kraan moet wel blijven stromen, als ie gaat lekken kom je op een gegeven moment theedoeken te kort! Wat ik oe brom!
Wie is de Mol in ons kabinet? Hebben ze daar überhaupt een Molboekje? Evalueren ze daar wel eens de boel, wat gaat er niet goed en wat kan er wellicht beter...? Miljoenen Malloten zien het allemaal gebeuren...Woensdag kun je jouw steen in de stromende rivier gooien. Wie weet....! Gaat de rivier eindelijk anders stromen, vaart er andere koers? Ik help het ons hopen....
Wat ik wel weet is dat buurtsuper (Sietse) Telman in mijn geboortedorp Mariënberg tot in de eeuwigheid moet blijven bestaan. De vrolijke winkel van mien Moe is zo'n beetje het dorpje in de strips van Asterix en Obelix. Hoop mag geen uitgestelde teleurstelling worden, potverdikkemei!
'We zijn in 2023 na Christus. Heel Nederland is in de ban van de energiecrisis en andere shit....Veel winkels moeten noodgedwongen sluiten. Iedereen? Néé! Want een lief en klein winkeltje in een ontzettend mooi dorpje van onverzettelijke Mainbargers blijft koppig weerstand bieden aan de 'overheersers', biedt moedig weerstand aan de extreem hoge kosten.
Het leven is dus niet altijd gemakkelijk en eerlijk. Maar alles voor de leefbaarheid van mien dorp. De nood is hoog. Maar de kop in de wind, kop d'r veur met z'n allen. Zelfs de (lokale) politiek roert zich. Het Plaatselijk Belang ziet de noodzaak tevens in! Op de barricaden. De winkel moet zes dagen in de week open blijven voor het volk van Mainbarg, Beerze en Beerzerveld.
Mariënberg is het enige dorp in Overijssel onder de 1000 inwoners die nog een eigen winkel heeft.
Als de plaatselijke kroeg kan blijven bestaan en de shoarmaboer dan moet het toch ook lukken met onze buurtsuper! Mijn moeder heeft met het oog op de toekomst al een rollater in de schuur staan. Ze hoeft amper tweehonderd meter te lopen voor haar dagelijkse boodschappen. 
Telman moet blijven bestaan. Ze hebben het leukste en gezelligste personeel. Sietse is een mooie kerel, er werkt de mooiste voetbalmoeder van Mariënberg en omstreken. Ze hebben iedere dag vers brood, een groot arsenaal aan heerlijke speciaalbieren, verse eieren van Reinders, je kunt je pakketjes kwijt, je kleding inleveren voor de stomerij. Sociale kontakten onderhouden, de winkel van Sietse is tevens een ontmoetingsplek, het centrale punt in het dorp. In omliggende dorpen als Bruchterveld, Lutten, Kloosterhaar en Beerzerveld is de buurtwinkel al jaren passé. Ik kan het weten. Heb een tijdje gewoond in...euh Beerzerveld, daar miste ik echt mijn buurtwinkeltje van weleer. Even het gas lager en snel naar de winkel toe om de vergeten boodschappen in te slaan. Tuurlijk, wij moeten allemaal op de centen letten....Hier in Hardenberg betaal je minder voor een pond koffie of een half brood. Maar benzine kost tevens geld. Wie weet kun je het combineren. Wij houden zelf de winkel in stand! Ik heb misschien makkelijk praten met de Appie op nog geen 100 meter. Maar ik preek ook voor eigen parochie, de winkel van mien Moe mag niet verloren gaan. De energiecrisis en al dat andere shit mag niet de hamer zijn die de uiteindelijke klap geeft! De doodsteek! Auw, dat doet zeer. 
Rijk wordt Sietse er sowieso niet van! Miljonair ben je alleen in je hart hoorde ik van de week, mooi! Maar met z'n allen de schouders er onder...Respect voor Sietse dat hij al meer dan 25 jaar de buurtsuper bestiert. Hij is notabene van de club VKV (vijf kilometer verderop), maar toch driekwart Mainbarger. Er stroomt echt wel roodzwart door zijn Banthumer bloed! Waiting for the Sun, warmte hebben we nodig!
Zo hing er van de week twee biertjes in een plastic tasje aan de deur. Moos had ze mee naar binnen genomen. Van wie zijn die, Papa? Zijn ze voor jou? 
Yep, van Brouwerij de Breuk. Ze hebben net hun eerste brouwsel gebrouwen. Een zwaar blondje!
Met Jan was het altijd goed kersen eten. Beste trainer ooit. Vorige week, onder de voetbal, had ie er over dat hij met zijn zoons bier had gebrouwen. Behoorlijk professioneel aangepakt. Nou, zei ik voor de grap, je weet mij te wonen. Dat vind ik mooi. Hangt er toch wat aan je deur. Bier kan niet zelf aanbellen, maar toch. Gisteravond proefde ik het. Goed geslaagd, echt niet gek voor de eerste keer!
Ik heb veel mindere biertjes geproefd. Mooi van kleur, frisse afdronk. De nacht van de Wielewaal kwam binnen hier aan de Voermanstraat. Dat zijn van die mooie dingen. Tegelijkertijd appte oud-buum GertJan. Mien Va en Moe gezien op TV Oost? Neuh, ff kieken. Die waren gespot over het item wat wij in Hardenberg toch aan moeten met de oude wachtruimte op het station. Leegstand is niet aantrekkelijk vinden ze bij NS en ProRail. Of ze daar verstand van hebben? Zorg maar eerst dat die treinen op tijd komen! Maar inwoners mochten afgelopen zaterdag suggesties komen doen. Een koffiecorner, een koffiebranderij, een broodjeszaak of een bloemenwinkeltje werd er geopperd. Dat zou namelijk bijdragen aan de levendigheid en het gevoel van veiligheid op het station.
Ok....Wij hadden nog wel een goede invulling zittend achter enkele pretkegels. Wat dacht je van een bierbrouwerij, die heeft Hardenberg officieel nog niet! Zo'n beetje van alle stations op de lijn Emmen-Zwolle waar Arriva langskachelt hebben ze inmiddels een eigen brouwerij. Van Gramsbergen, Coevorden, Ommen, Dalfsen, Zwolle, Mariënberg (samen met Banthum dan) weet ik het zeker. Daarvan heb ik al mooie bieren mogen consumeren in de loop der jaren. Vele mooie gesprekken zijn voortgekomen uit het nuttigen van al dat lekkers. Win-win situatie. 
Als je Hardenberg, sapdrinkendewijs, echt op de kaart wilt zetten moet je eigenlijk een eigen stadsbrouwerij willen hebben. Dan heb je pas recht van spreken. De voormalige wachtruimte van het NS-station is dan een ideale plek. Brouwerij de Breuk zou een mooie optie kunnen zijn want hun eerste brouwsel smaakt zekers naar meer! Wie pakt de handdoek op....Wij helpen wel met het opdrinken.
Waiting for the Sun. Ik had halverwege de week een kutdag! Dat heb je soms, ik zag 'm even niet aankomen. Had er weken op moeten wachten, ik wacht dan liever op de trein als je begrijpt wat ik bedoel. Maar 's avonds was Moos er, maakten we samen TeriYaki met Biefstuk en verse groenten. 
Liep ik een rondje door de stad en de Marslanden. Oortjes in, muziek op! Vergezichten zien. De volle maan in de Vecht. Lichtjes aan de overkant. Tijd om te gaan leven, tijd om bier te gaan brouwen!
Dan is alles (bijna) weer goed! Er melden zich deze week echt een paar dames met honden. 
Moet ik ze ook nog gaan uitlaten.....Je bent er maar druk mee, je moest eens weten. Je koopt er gelukkig bij Sietse Telman nog wel een brood voor....Hij zal vast en zeker het bier van de Breuk gaan verkopen. Lokaal hè. Licht in de duisternis. De energiecrisis en andere shit zijn inmiddels uitverkocht. Liep voor geen meter. 
Fijne zondag. Joah, mag wel zo.....
6 opmerkingen:

 1. Alfred mooi stukkie. De buurtsuper moet blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En de Breuk brouwerij moet er komen op het station!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou mooi zijn Anoniem...Een brouwerij uberrhaupt in Hardenberg.

   Verwijderen
 3. Wat een cd Alfred. Hollywood Town Hall van The Jayhawks, elk nummer is bingo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zaterdag 8 april in Hengelo...
   Mooi festival in- en rondom Metropool

   Verwijderen