donderdag 21 januari 2016

DankJeWel Voor De Zon!Donderdag 21 januari 
Bloggie, dag 6

Hef Tignes Essent wel betaald….??

Vanmorgen was iedereen op tied. Als je niet te laat wilt komen moet je op tijd vertrekken.
Het zijn maar 14 traptreden dus dat lukte iedereen aujourd’hui wel.
Voor het eerst deze vakantie was de lucht hemelsblauw. 
Je hoorde ELO bijna zingen---Mr. Blue Sky---Met de zon in mijn knopen en meer van die teksten.
Je rijmt wat , je dicht wat en op het kleinste kamertje van dit appartment met de wc uiterst links en rechts nog een hele loze ruimte voor je, voor wat….? ja voor wat eigenlijk….??
Een bouwvakker die blijkbaar niet wist wat a gauche of a droite precies betekende….zowaar, ik zeg u! Vers 3, regel 11. Of staat het in de sterren geschreven.
Maar zoals ik al refereerde een paar regels terug, de zon had er zin in. De lucht was onbewolkt en voor het eerst deze vakantie kon iedereen (6 mannen en 2 vrouwen duzz) mee op wat een lange toch zou worden….! We daalden eerst af naar Tignes les Brevières, bekend terrein voor de Clemme op Ski’s want hier hebben wij eerder twee keer gebivakkerd. Bert en Luuk kennen vast nog wel het kroegie Vincent’s met die man op de gitaar, Henry toen nog 1.0 en al nu al weer jaren 2.0.
Het meisje wat een keukentrapje ophaalde toen het met ons cluppie op de foto wou….
Hout halen bij die oude man zodra niemand ons zag….Het eerste jaar deden wij er ook achttien uur over in plaats van de gebruikelijke twaalf. Wij weten inmiddels dat de Pas Bernhard al vanaf november dicht is….Waarvan Akte. Maar wij haalden een skipas voor Marjan en hoppakee, we konden met de gondellift naar boven……
De Franse Essent deed vandaag behoorlijk vervelend. De stroom was niet op tijd betaald of zo….want regelmatig vandaag hielden de liftjes er halverwege mee op. Niet echt geruststellend als je boven zo’n afgrond hangt en pas op vijftig meter veilige grond onder je voeten ligt.
Bij de eerste keer dat de liften stil stonden was het niet grappig….De cabine voor zes personen bungelde wat heen en weer, een kermisattractie maar dan anders…..Niet grappig.
We maakten wat geintjes maar niet iedereen hield een schone broek er aan over, of ik kan mij vergissen. Grote kerels maar dan moeten wij zoeken naar ons hartje….Waar ben je…Oh daar, kom maar hier, ik heb oe te pakken….Twee van de acht moet over twee dagen weer dat grote vliegtuig in.
Hopelijk heeft Transavia de stroomrekening van Essent wel betaald. Of vliegt die Planes niet op stroom, op kerosine hè….of nie Ingrid Gesina en Geralda Jantien.
De pistes lagen er wel gestroomlijnd (heb je ‘m ) bij. Met groot gemak namen wij de rode en blauwe pistes en zelfs een verdwaalde zwarte….Ja, Ja, ik heb goed opgelet. Zelfs nog een stukje halfpipe, een smal paadje tussen twee reusachtige bergjes in….en néé Ina M., dit keer ging het zonder blikken of blozen en zonder het feit dat iemand een Duitser een koppie kleiner wilde maken…..
Wij gingen van de ene kant van de pistemap, uiterst links naar de andere kant van de pistemap, uiterst rechts. We gingen hoog….heel hoog en we gingen ook weer heel laag….
We gingen enkele bergen over….Naar Val d’Isère aan de andere kant van de berg. In het dorpje, bekend van de wereldbekerwedstrijden en de Olympische Winterspelen….We keken met een schuin oog naar de beroemde piste….Ach, dat is een makkie, een eierdopje…wat ik jullie brom.
We gingen in Val D’Isère zelfs nog verder….Ach, als we er nu toch zijn….We gingen weer een berg over….Wat een diepte hè, ofnie Henry, mien grote breur staarde strak voor hem uit.
Dichter bij zijn werkgever kon hij vandaag niet komen….Ik zag ‘m wel zitten op een berg.
Volgende keer gewoon spelen met 3x  troef, ook al heb je de boer niet….Ik hoorde het the King het zo zeggen….haha. Wij gingen naar boven waar in de zomer ook sneeuw ligt. In Frankrijk heet het Glacier, wij noemen het een gletser….rare jongens die Fransen….Ik hoor het Asterix en Obelix het zo zeggen en anders Kuifje wel….Wat ik jullie brom. Ditmaal geen lunch in ons appartement met de linkse WC en de rechtse knoorknapen….Neuh, bij L ‘Edelweiss  hielden wij een verdiende pitsstop.
Quatre Personnes namen een kop Uiensoep (kartonnen beker)  a  8,- euro de kop. De andere vier gingen voor de Brusscheta met iets erop voor het lieve sommetje van 12,- per snijplankje….
Het biertje telde het lieve sommetje van bijna 5,- per glas. Maar dan was het wel Warsteiner….
Henry een Vin Chaud en Irma een warme chocolademelk. Tja, wij blijven Ollanders hè en willen altijd ff lekker zeuren over de hoge prijzen die Fransen rekenen in de wintersportdorpen en op de witte pistes….In totaal waren wij 116,- euro kwijt voor een simpele lunch…Want de uiensoep was niet meer dan veel uien met iets water + een smaakje….Brusschetta was oud brood met een verdwaalde tomaat, wat spekjes en stukjes kaas. Maar het uitzicht was priceless, niet te betalen….Wij zaten heerlijk in de zon en wat zeurden wij nou over bijna 250 oud Hollandse guldens…..Dat hadden wij vroeger echt niet gedaan. Het is toch hemeltergend, wel een blauwe hemeltergend maar toch….
Toch was het ontzettend lekker om zo heerlijk ouderwets tussen de middag op de piste te eten, het bracht back some memories van vervlogen tijden…Toen Frankrijk nog Oostenrijk heette en toen Tignes nog luisterde naar de naam Saalbach Hinterglemm. Ik blijf er van dromen…Ik blijf dromen van Oostenrijk alleen maar door het feit dat je nog gewoon kunt eten op de piste zonder de hoofdprijs te betalen…als die Fransen nu eens wat meer voor de Stroom van Essent gingen betalen en wat minder rekende op de piste waren wij ook een stuk blijer en zeker onze portommonnee….of is dat nu met een n ….Lekker belangrijk, het is ook eigenlijk portefeuille in plaats van portomonnee…Wat ik jullie brom.
Een lekker daggie, maar de knollen wel op. Wij hebben flink wat kilometers gemaakt en elkaar soms van de sokken geskied….Uitkieken….is het devies . Schat als je van boven komt altijd in wat de skiër beneden je gaat doen….
Wij zitten nu aan een verdiend biertje, kopje koffie of wijntje…Stroopwafels, wat chippies en de lekkernijen van Guus, mien neefje, gaan erin als koek….Jammer dat de kruidkoek van Ina niet ons bussie heeft weten te vinden. Verder niet veel te melden….dat het een fijn dagje was.
morgen nog zo eentje en dan maken wij ons morgenavond alweer klaar om zaterdagmorgen in alle vroegte richting Les Pays Bas te vertrekken…De één kijkt er meer naar uit dan een ander….
Voor mij persoonlijk mocht het morgen al zaterdag zijn….Ach, je hoort mij niet klagen….
Wij hebben nog altijd alles heel, sommige spiertje doen ongecontroleerde bewegingen en sommige knietjes hebben wel eens meer sjoeggie gegeven…….
Vanavond gaan wij aan de karbonades met uiensaus en weer iets groenterigs….Henry is al bezig in de keuken…..De geur belooft veel…..
Ik zou zeggen. Joah, mag wel zo…..Fijne avond, geen de Mol vanavond dat is zaterdag…..
Drink er vnd iene in de kantine van de voetbal….wij doen het hier in alle voorzichtigheid.
De groeten….


Geen opmerkingen:

Een reactie posten