zondag 13 november 2016

Eeeeeeeeeeeevers

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden,

'Now, I've heard there was a secret chord. That David played, and it pleased the Lord. But you don't really care for music, do you? It goes like this, the fourth, the fifth. The minor fall, the major lift. The baffled king composing hallelujah. Hallelujah. Hallelujah. Hallelujah. Hallelujah. Your faith was strong but you needed proof. You saw her bathing on the roof. Her beauty and the moonlight overthrew ya. She tied you to a kitchen chair. She broke your throne, and she cut your hair. And from your lips she drew the hallelujah.
Uut 'Hallelujah' van Leonard Cohen, hij overleed 82 jaar te vroeg.....

Je zou maar die Amerikaanse schilder OutsideHouse zijn. Die onlangs de opdracht van zijn leven kreeg. The White House zwart schilderen. Jouw offerte was goedgekeurd door the First man, zijn vrouw moest alleen nog even een gelopen verkiezing winnen maar die kaarten waren reeds geschud. Kat in bakkie. Dat kon niet meer mis gaan. Of je was die man die gordijnen verkocht en nu voor alle kamer in dat immens grote huis in downtown Washington zachtroze Inbetweens mocht ophangen. Jou was een Fata Morgana voorgehouden geen Trump Tower voor het witte huis. En Hillary, zo mocht je haar noemen, zou je zelf bellen op 9 november. Piece of Cookie. 
Maar het werd andere koek en de hele wereld had er een mening over. En ik, ik ben nog aan het bijkomen van een avond waarvan ik driekwart alweer kwijt ben. De Herfstbok gaf mij een brevet van onvermogen mee en ik ben niet trots op het resultaat. Krab mij nu achter de oren en achter het hoofd maar rendementen uit een eens niet zo ver verleden geven geen garanties voor de toekomst. 
Wat maakte wij ons allemaal druk terwijl donderdagavond plaatsgenoot Evers verhaalde dat wij ons niet altijd druk hoeven te maken. Wat was hij een verademing, een frisse tussenstop, in een hechtische tijd. 
In notabene Almelo nestelde ik mij in het pluche van het Theaterhotel en genoot bijna drie uur van een dertienkoppige band waar die plaatjesdraaier van weleer losjes de regie voert. Heb vast wel eens een plaatje bij hem aangevraagd in Celebration, later de Stam, die vervolgens natuurlijk niet werd gedraaid, althans niet dat ik mij kan herinneren. Destijds steeg het gerstenat al vroeg in de avond naar hogere sferen. Hij had vast niet dezelfde muzieksmaak die ik tegenwoordig nog altijd bezig. Of toch wel, want Edwin vertelde wat over zijn nummers die eerder indruk maakte. Zoals Nothing Ever Happens van Del Amitri. Een vergeten Schotse band maar tevens in mijn platencollectie. Weet niet of het single'tje nog huist op de zolder bij Moe of dat ie gewoon boven bij ons stof ligt te happen....De tekst stond op de achterkant van het hoesje....Ik kon het letterlijk meezingen maar de blikken naast mij van enkele meiden die samen bij elkaar opgeteld nog niet mijn leeftijd konden aantikken, deden mij beseffen dat ik ook in Almelo geen toon kon houden. Hij zingt wel veel oude meuk...hoorde ik later. Tja, dames het is niet altijd 538 wat de klok slaat. Schijnt dat Hardenberg zo'n beetje de enige blinde vlek is waar ze dit station niet kunnen ontvangen. Grappig toch? 
Evers liet zien wat voor vakman hij is. Hij ontroerde mij met zijn verhaal over zijn moeder.....Kreeg er een brok van in mijn keel en een traan begon te biggelen over mijn wang. 
Weer respect voor deze man. Natuurlijk ook veel onzin gehoord....Maar dat maakte wel de avond. Hij zette een show neer die geen enkele coverband hen na kan doen. Hij maakte het ook niet groter dan het is. Wij zijn natuurlijk gewoon een ordinaire coverband riep hij regelmatig, maar wel eentje waar je je beste Champagne voor open zou trekken. Your Love van the Outfield, waar hoor je dat nog....? The Eagles....en David Bowie. Tja, al veel van onze muzikale helden zijn opgehaald door Magere Hein. 2016 eist veel van ons dit jaar. Na Bowie ging ook Prince en Glenn Frey hemelen. En potverdomme of de duvel er mee speelt kwamen ze Opa Cohen ook ff halen. Niet grappig. Leonard Cohen, zag zijn CD net liggen naast die van Del Amitri toen ik zocht naar wat anders. Niet naar die speld in de hooiberg maar had er wel mee te maken. Zocht een beetje naar mijn verstand. Als ik al denk dat de WC is te vinden in ons washok dan kan mijn verstand wel boven op zolder liggen want gisteravond schijn ik niet helemaal pluis te zijn geweest in mijn troele brein. Was weer een beetje de Dorgelo ten tijdde van Celebration. Toen Evers de ene knijterd van een hit na de andere de zwangere dansvloer opgooide....werd ik wakker met Carry On van Crosby, Stills, Nash & Young in mien kop. Ben er absoluut niet trots op, bijna 45 jaar en dan nog de weg kwijt raken met een tweede spruit op komst. Wat geef je je toekomst mee.....Dat de herfstbok toch best te pruimen valt. Crab them in the......Ik zal de vergelijking niet maken. Maar Amerika is er klaar mee....Die schilder kan fluiten naar zijn opdracht en die gordijnenman kan uitleggen aan de fabrikant dat die kilometers roze gordijnen niet doorgaan. Dat Hillary de sigaar is en Bill ook.....Let's call Monica.
Maar Cohen kunnen wij niet meer bellen. Of God moet inmiddels Iphone hebben....Denk het niet. Cohen die op zijn laatste plaat al zijn eigen dood aankondigde....Lord, I'm ready. Cohen was voor mij de Del Amitri van Evers. Een stem uit een mooie tijd. Hij bromde zijn nummers, maar als je zo kunt brommen maak je mij vrolijk. I remember you well in the Chelsea Hotel.
Gek is dat toch. Als iemand uit je eigen stad populair is....praat je met liefde over onze Edwin Evers. Net als met Oranje....als ze successen aan elkaar rijgen hebben wij het over Ons Oranje....als ze zitten te kloten ben je blind voor het resultaat en praat je al snel over hun en zij....Gek toch. Ik vond het al met al een rare week. Niet alleen in mijn hoofd maar ook links en rechts naast me. 
Misschien genoot ik daarom wel zo van Edwin Evers...........Amen.
Fijne zondag, ik ga proberen er vandaag weer iets van te maken. U hopelijk ook.....
Joah, mag wel zo...

2 opmerkingen:

  1. Je hebt wederom de inhoud van jouw (gelukkig weinig voorkomende) 'troele brein' fantastisch neergezet! Ook ik krijg herinneringen in mijn hoofd bij het horen van de namen van al deze muzikale grootheden. Maar, wat zou het fantastisch zijn om in De Voorveghter zo ergens in 2018 een theateravond te mogen meemaken met Evers & Dorgelo! Prachtige verhalen, schitterende muziek! Veldhuis & Kemper, Acda & De Munnik, Kanis & Gunnink kunnen er niet bij in de schaduw staan!! M.a.w. Dorgelo:..... Ga zo door. Ook ik kijk 's zondags reikhalzend uit naar jouw blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jemig....Bedankt Henk voor de mooie woorden

    BeantwoordenVerwijderen