zondag 14 mei 2023

#Moederdag!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'A millionaire lookin' for another million dollars.
A poor man lookin' for one.
A chainstore owner lookin' for another store,
A hungry man lookin' for a hamburger bone.
Get it, get it, get it yeah. Get, get, get, get, get ooh get it, get, get it.
Get a piece of the rock. 
Give me a piece of the rock, give me some piece of mind
Give me a piece of yours, now take a piece of mine.'
Uut 'Piece of the Rock' van Mother's Finest!

Moi, ben ik weer.
Vond mezelf vannacht terug in de woonkamer. 
Lag 'een soort van opgebaard' op een provisorisch gemaakt bed.
Een bed gemaakt van talrijke kussens door mijn bloedeigen kinderen. 
Geen idee hoe ik er was beland? De TV had zichzelf al uitgezet. 
Dat scheelde een slok op de welbekende borrel. 
Moos en Mouna liggen er vaak. Kijken dan samen met mij naar de treurbuis!
Lekker onder het schapenkleed van Jan, Mouna weet precies hoeveel schapen er op staan. 
Ik ben even de tel kwijt, net zoals ik vannacht blijkbaar mijzelf even kwijt was. 
Stond op, deed een plas en verhuisde maar een verdieping hoger.
Tja, het zal wel iets te maken hebben gehad met het feit dat wij gistermiddag (die mooie zaterdag) al in de rust van wederom een verloren wedstrijd ons reeds bezig gingen houden met de kwaliteit van het gerstenat. Ze hadden Weizen aan de tap op de voetbal. Lekker hoor! 
Mien cluppie verloor al voor de 15e keer dit seizoen. Daar koop je bij Sietse geen brood meer voor!
We maken nog steeds kans op rechtstreekse degradatie maar dan moeten er in de twee laatste wedstrijden wel heel water naar de zee worden gedragen. Alhoewel, het zou mij ook weer niet verbazen als over twee weken dat ons Waterloo wordt! 
Een seizoen van drie keer niks! We houden de moed er in maar geloven wij het zelf allemaal nog?
Maar goed, het was ondanks het verlies wel weer gezellig. Daar doet een uitslag niks af aan...
We worden pas echt boos als de laatste druppel uit de tapkraan wordt geperst. 
Dan krijgt de (eind)verantwoordelijke van onze club een enkeltje Timboektoe voor de kiezen. 
Want bier op, dan komt niet voor in ons Mainbargs woordenboek! Joost mag het dan weten!
Neuh, ondanks dat het niet mijn weekend was/is, heb ik mij uitstekend vermaakt. 
Leuke gesprekken waar ik nu al de helft niet meer van weet maar bracht wel de boodschap over. 
Bij de voetbal dus mooie Weizen gedronken, ze brouwen het niet voor niets, bij Café Mans aan de Leffe Rituel 9 en éénmaal thuus (keurig iets na acht uur) - moest nog wedstrijdverslaggie tikken hè en Sandhamn Murders kieken (want die kan ik gek genoeg niet terugkieken met uutgesteld kieken) euh...waar was ik (lange zin zo) maar éénmaal thuis aan een mooie IPA van Brouwerij Avereest genesteld.
Jan zei het mij 's morgens al, ze hebben een nieuwe bij Avereest. Ben normaal niet zo van de IPA's, Zeven van de tien biertjes raken mij dan niet in het mondgevoel. Heb liever een Tripel of zo'n Quadruppel. Waarvan Akte! Maar 's middags viel de rekening van Tweewielers Herbers mij ernstig mee. Want laatst kostte een nieuwe band nog een flinke berg duiten maar het herstellen van de tandwielen en kettingkast of zoiets ging gelukkig niet in de papieren lopen. Sprak nog even met een kennis van eerder, maakt nu fietsen weer rijklaar in plaats van foto's schieten! Mooi man! 
Dus stuurde ik mijn fiets naar links bij René Herbers in plaats van naar rechts...Neuh, niks met politieke voorkeuren te maken maar om de hoek bij Herbers huist nu éénmaal Chris Rozema van de Schenckerij.
Weet niet eens of dat met een C moet maar Chris sowieso. Net als Jan 's morgens vertelde hij ook dat ze bij Brouwerij Avereest een nieuwe hadden. Ach, ging overstag. Als twee mannen met verstand van lekker eten en vooral lekkere biertjes mij allebei, afzonderlijk van elkaar, attenderen op Rooie Sien dan moest het wel waar zijn. En verduveld, ze hebben niks teveel gezegd. Klasse Kerls!
Mijn smaakpapillen waren nog niet zo verdoofd dat ik het verschil niet meer proefde. 
Ging er na het stukkie tikken over wederom een verloren wedstrijd eens goed voor zitten. 
Je moet zelf de slingers ophangen als de kinderen niet thuis zijn. Part-time Papa hè. Nog altied!
Voor jullie informatie. Vind er nog steeds geen bal aan! Mis niet zo zeer haar of mijn vroegere echtgenote maar wel het hele gezinsleven en alles wat daar ooit bij kwam kijken. Indirect dus misschien wel maar het is blijkbaar moeilijk uit te leggen, het is een soort van gevoel! Snap ie?
Elke dag krijg ik er meer collega's bij van de Firma Echtscheiding & Co! Ik voel, one fine day, een feestavond aankomen. Gaan wij proosten op de vrouwen die ons allemaal verlieten voor schijnbaar een beter leven. Rupsjes Nooit Genoeg! Happy Hour, twee voor de prijs van één. 
Maar goed, dwaal af. De 'Neipa' was mooi van dronk. New England IPA. Fruitig in de neus, zacht van smaak en een hopbittertje in de afdronk. Tonen van grapefruit, citrus, mango, lychee en bloedsinaasappel. Zou best kunnen, ben het alweer kwijt hoe die Rooie Sien echt smaakte!
Zie wel dat ik vandaag niet naar de groenteboer hoef, gisteravond al een halve fruitwinkel geconsumeerd!
Elk nadeel heeft zijn voordeel maar deze IPA is een fijne, eentje van die drie IPA uit tien die wel de moeite waard zijn! Sowieso de bieren van Brouwerij Avereest zijn goed te doen net zoals laatst de Oase van de Strob Brouwerij uut Banthum. Grappig Papa, ze hebben 'm naar mijn school genoemd. Hoe bezopen is dat, Moos? Hij snapte de grap en ik ook. Lachen joh, kereltje heeft humor. 
Komt soms met de meest innovatiefste en gekste opmerkingen terwijl je deze even niet zag aankomen.
Papa's grappen zijn soms zo belegen die je al ziet vanaf een kilometer of twee. 
Vrijdagavond ook weer. Toen de ondergaande zon zakte achter de bomen in Witharen was grote neef Guus net aan het vertellen over zijn eerste aanhouding. Spannend maar voor Moos nog niet spannend genoeg. Vanwege geheimhouding etc. mocht Guus natuurlijk niet alles vertellen en dat vond Moos wel een beetje jammer. Goh Guus, begint het net leuk te worden hou je op met praten...Tja, nu ik het zo opschrijf mis je de clou natuurlijk maar op het moment U was het zeer grappig! Waarvan Akte!
Gevoel van trots dan. Het doet het allemaal maar....Gaat graag met mij op pad. Hij mocht vrijdag toch ff mee van zijn moeder! Hartstikke lief. Leuk feestje bij Henry en Irene, de schone zuster vierde voor de tiende keer haar 48e verjaardag. Henry, naast dominee ook een halve chef-kok, had weer uren in de keuken gestaan. Dat snap ik wel. Heerlijk man, pizza's uit de houtoven buiten! 
Het is niet slecht toeven in Witharen. Ommen ken ik op mijn duimpje maar aan Witharen kun je ook goed wennen hoor. Waarvan Akte!
Zo hadden wij 's morgens (zaterdag) wel even mooi tijd om wat voor onze moeders te halen. Moos voor zijn moeder en ik natuurlijk voor Moe. Tuurlijk kwamen wij uit bij Jan. Lekker makkelijk maar altied bijzonder smakelijk. Moos wou tig winkels af maar was gauw om toen ik hem voorstelde dat wij even wat gingen drinken in de stad (koffie) en dan de broodnodige boodschappen gingen doen. 
Net zo'n liefhebber als z'n Pa. Hij kende natuurlijk Espressobar East Blend (naast de Koffiepot) al. 
Was er al een paar keer geweest met zijn moeder en zusje. Tja, dat bedoel ik nou. Je maakt de helft niet meer mee hè. Maar leuk tentje hoor. We zaten eerst buiten maar Moos wilde graag naar binnen. 
Hip zaakje. Lekkere koffie. Ik ging voor de Lungo en later voor een espresso (sterk spul Papa). Gezellig sowieso. 
Moos was goed te passe en ik ook. Leuke verhalen aan elkaar vertellen. Lachen joh! Leuk meisje die ons hielp en verstand had van koffie maken en zo. Echte Barista zo te zien. Ik was meteen om!
Heb wel iets verstand van koffie, regelmatig in Italië geweest en goed opgelet als mijn ex-schoonvader doceerde over bonen en zo terwijl wij op zoek waren naar een geschikt espresso barretje.
Veel zaakjes gingen wij dan niet in omdat daar bijvoorbeeld de verkeerde machine stond. 
Benieuwd wat hij van deze tent zou vinden, zijn dochter vind 'm meer dan prima! 
Zien en gezien worden! Daar draait het blijkbaar om! Maar wij komen vaak bij de Koffiepot maar ik denk dat wij zekers nog wel een keertje of twee, drie of vaker hier belanden. Gewoon leuk en fris zaakje! 
Echt een aanwinst voor Hardenberg en het scheelt weer tijd. Lekker achterover leunen in de kleurige kussens en even niets aan mijn hoofd en wat extra tied met mijn lieve en unieke zoon! 
Maar goed, wilde eigenlijk hebben over het feit dat ze nu ook willen tornen aan Moederdag!
Moederdag zou niet meer van deze tijd zijn....Kom op zeg!
Ik dacht toen ik het las, gaaaaaaaaaaaaaaan we weer...Waar hangen die camera's? Dit ga je toch niet menen maar het was een super serieus stukkie over mensen die vinden dat Moeder- en natuurlijk ook Vaderdag 'gewoon' moet verdwijnen vanwege het feit dat steeds meer mensen buiten de 'binaire gendercategorieën' vallen. Niet mijn woorden hoor. Gisteren op het terras bij Mans ook nog een hele boom over opgezet, herinner mij ineens. Misschien dat ik het daarom weer oprakel. Want over de grootste transfer van deze zomer mag ik het nog niet hebben. Weet niet of iedereen die loslippigheid kan bewaren,  maar toch, je hoort het niet van mij. Sorry....Dwaal weer af!
Begrippen als 'moeder' en 'vader' zouden totaal niet meer van deze tijd zijn. Nou moe.....
Als ik een klomp had zou die al gebroken zijn. Moederdag zou tevens geen gepaste naam meer zijn???
Het moest een neutraal karakter krijgen. 'Ik vind je lief dag' of zoiets want heel mensen hebben pijn van Moederdag. Gedachten, bizar voor woorden, als je het mij vraagt. Doe je niet - maar toch!
Ik weet ook wel dat Moeder- en Vaderdag niet voor iedereen een fijne dag is. Het kan verdriet oproepen als je als moeder kinderen hebt die bijvoorbeeld niet meer leven of niet geboren mochten worden. 
Of dat je eigen moeder niet meer leeft of in mijn geval mien Pa. Ik heb en had er nooit moeite mee. Vaderdag is voor mij al ruim achttien jaar niet anders geworden sinds die ouwe van mij er niet meer is.
Tuurlijk denk ik op zo'n dag wel aan hem. Denk elke dag aan hem maar Vaderdag is voor mij geen beladen dag maar iedereen moet er weer iets van vinden...Kan het allemaal nog wel? 
Je kunt er toch ook iets op verzinnen dat je op Moeder- of Vaderdag extra mooie herinneringen aan je pa of ma aanhaalt. Verdriet en geluk komen samen op zo'n dag! Maar je hebt ook mensen die zich geen vrouw of man voelen....??? en daarom moeten woorden als Moeder en Moederdag maar afgeschaft worden...?!?!?! Nederland slaat weer eens compleet door! Misschien ben ik hier te nuchter voor, nu in ieder geval wel, misschien dacht ik er vannacht compleet anders over....Neuh, denk het niet!
Tuurlijk is Moederdag een commercieel gedrocht geworden! Je kunt je geld er wel aan kwijt. 
Wij kozen voor een smikkelputtie met o.a. kaas en worst! Ja, waarom niet! Iedereen houdt toch van worst! Laten we alsjeblieft de kerk in het midden houden. Doe eens ff normaal met z'n allen. 
Er zijn al scholen en/of kinderdagverblijven die niet meer knutselen voor Moeder- of Vaderdag!
Neuh, doen ze niet om geen mensen voor de kop te stoten. Snap er werkelijk geen bal van!
Ze maken er een 'ik heb je lief dag van' of iets dergelijks! Jemig, waar is die plank ooit misgeslagen!
Nederland vertrut en vertrut maar! Ik kon laatst al kiezen uit vier WC's. Eentje voor de dames, één voor de heren, een gehandicaptentoilet en een genderneutrale. Ik verzin het niet! Keek naar mijn kruis, moest ik nou echt kiezen?? Voel ik mij nu man of vrouw of toch een mix van? In deze tent kom ik dus nooit meer, ineens smaakte mij het broodje niet meer. Was het wel genderneutrale ham en kaas?  
Laten we alsjeblieft van Moederdag afblijven. Laten we alsjeblief dit niet tot een zinloze discussie gaan ontwikkelen. De wereld in Nederland loopt op z'n einde. Echt waar! Sommige tradities mogen gewoon niet verdwijnen, er zijn al zoveel te vroeg aan hun noodlottige einde gekomen!
Te bezopen voor woorden! Ja toch...?
Fijne zondag. Joah, mag wel zo!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten