zondag 3 november 2019

De Bonte Wever!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'When the lady smiles, you know it drives me wild. Her lips are warm and resourceful. When her fingertips go drawing circles in the night. The the mood is soft and sensual, hu-you. And I love it, yeah I love it. It's the answer to all my dreams. Every time it feels like the earth is shakin'.
It doesn't matter, a glass is fallin', I hear it shatter. Mabye it's raining, faster and faster, shadow dancin'. Together oh I, I'm a bettin' on the game of love. And I'm feelin' proud.
Uut 'When The Lady Smiles' van The Golden Earring! 

Moi, ben ik weer...
Je hebt van die avonden, daar wordt je gewoon blij van.
A trip naar Memory Lane, een gratis retourtje naar eerder! Naar vroeger, je onbezonnen jeugd!
Naar een tijd dat bijvoorbeeld een organisatie als de PostCodeLoterij je nog niet heel erg bewust naar een bepaalde hoek wilde dirigeren. Naar een bepaalde denk- of levenswijze. Dat je gewoon een blik stroopwafels of ijs van Ben & Jerry had gewonnen.
Ongezond maar wel lekker, van die dingen. Neuh, tegenwoordig moet je maar lekker vegetarisch gaan doen met de gratis cadeaubon van welgeteld € 12,50. De Vega Favorieten van Nederland. Ontdek hoe makkelijk en lekker vegetarisch eten is....?? Mogen wij nog iets zelf bepalen in dit land wat ooit Nederland heette....en waar je vroeger gewoon trots op was...Met de middelvinger in de Dijk, we deden het gewoon allemaal!
Of wordt ons langzamerhand alles bewust of onbewust door de strot gedouwd...?? Oplegd door hogerhand. Wij lijken wel de nieuwe ganzen 2.0. We moeten alles maar slikken, bek open en daar komt weer een nieuwe lading shit waar we gewoon niet om gevraagd hebben door onze beurse strot. Slikken en bek dicht houden.. Volmesten die burgers, als u begrijpt wat ik misschien bedoel. Moeten wij dan alles maar slikken??
Wij eten hier al een stuk bewuster, niet elke dag meer een stukkie vlees maar mag ik alsjeblieft nog zelf bepalen als wij oesterzwammen en paddestoelen door de pasta heen gaan mikken in plaats van gehakt of verse saucijzen. Als je ballen hebt PostCodeLoterij stuur je volgende maand een cadeaubon van € 12,50 voor een mooie gedraaide rollade bij een eerlijke en ambachtelijke slager. Lekker voor op 2e kerstdag of ging je al uit eten? Van goed rund- of varkensvlees, van dieren die een geweldig leven hebben gehad. Niet zijn gebruikt als mestkoe, maar jullie laten je gewoon voor menig karretje spannen om maar de goede schijn hoog te houden. Oh oh oh wat zijn wij toch goed bezig hier in dit kleine en vaak intens koude kikkerlandje. Wij bepalen en bepalen maar voor anderen zonder na te denken waar wij in godsnaam mee bezig zijn.
De warmte komt op de tocht te liggen. De gaten en de kieren zijn niet meer te dichten! Koel- ipv warmbloedig!
Sorry, zag net de envelop liggen op de tafel van de PostCodeLoterij. Ben dus niet altijd eens en blij met alle prijzen die wij winnen. Waarvan Akte!
Wat moet ik doen? Ongeopend terugsturen, op de barricaden gaan staan? Worden ze bang daar in het westen van mijn geretourneerde witte envelop vanachter de Iessel? Waar een ei geen lege dop is...
Of denken ze, gossie mikkie weer zo'n domme boer. Ajax wordt toch wel kampioen, Twente weer niet!
Lekker Puh, maar die zelfbenoemde godenzonen zijn ook mijn voetballers. Of gaat dat ook veranderen...?
Sorry, dwaal weer af. Maak je toch niet zo druk Alfred, geniet van het leven.
Geniet van je zoon Moos die als een Pieter van den Hoogenband afgelopen vrijdag zich glansrijk door het proefzwemmen zwom.
Terwijl wij ondertussen een heel boeiend gesprek hadden met de nieuwe Anky van Grunsven euh sorry Ranomi Krom....euh met de nieuwe Inge de Bruin, nou ja...dat dacht ze zelfs...volgens mij.
Vrijdag is de grote dag. Afzwemmen voor diploma A. Opa en de beide Oma's zijn reeds opgetrommeld.
Aan de Slag Moos. Pannenkoeken eten in Rheeze.....Mmmm, denk geen Vega-Pannenkoek maar eentje met een Diffels Stooppotje of eentje compleet volgebouwd met alleen maar Spek, buikspek van een mooi rund uit het warme Vechtdal. Foto er van maken en de Postcode Loterij erin taggen...zoiets. Grapje natuurlijk. Zal ik nooit doen....haha. Wij vleeseters hebben wel humor, toch?
Sorry, dwaal weer af. Werd van de week heel blij van vier oude mannen, lekker zittend aan een tafel, mooi dom en slap ouwehoerend. Ouwe jongens krentenbrood. Vier oude rockers, met alle respect van de hele wereld. Geweldige oude rockers, bovendien! Ik ga al bijna veertig jaar met ze mee en zij nog langer....
Prachtige kerels. Barry natuurlijk met de droge witte wijn voor zijn snufferd. Vast Chardonnay. Mannen van de gestampte pot. Mannen van de boerenkool met gewoon rookworst, niet die half gebakken imitatie-worsten zonder vlees.
Drie van hen zijn al ruim de 71 jaar(!) gepasseerd, eentje tikte zelfs zijn 73e levensjaar aan.
Respect van kruin tot aan mijn grote teen. Hoezo stoppen, hoezo pensioen?
Echt niet! Ze treden nog regelmatig op. Meer dan vijftig jaar still alive...Ik vond en vind het geweldig.
De Wereld Draaide nu niet eens door....Ons niet een bepaalde hoek opduwend. Niet eens voor de 100e keer een Peter R. de Vries aan tafel of weer dat gezeur over de Brexit of iets voor die goede andere zaak die altijd links zit en nooit aan je rechterzijde zat. Enfin...!! Nederland is meer dan het eeuwige Westen!
Neuh, je zag Matthijs ook genieten. Hier houdt hij van, niet wederom een keer voor het geweten van heel Nederland spelend. Dit is zijn koekie, zijn genietmomentjes net zoals het zitten naast Giovanca. Je ziet die van Nieuwkerk dan genieten. Heerlijk!
Deze heren worden wel gepruimd door meer dan zestien miljoen andere Nederlanders.
Maak The Golden Earrings de nieuwe zwarte pieten en je bent meteen van het gezeur af. Roetveeg jij of roetveeg ik....??
Ze blijven maar goede muziek maken. Hoe vaak heb ik ze inmiddels niet zien optreden. De laatste keer was in Emmen op Retropop (Nu HelloFestival) en we werden compleet weggeblazen.
Heerlijk. Cesar op de drums, Rinus op de bas, George en Barry op zang en gitaren. Niks meer en niks minder!
Mijn nicht Gerdien uut Vriezenveen was en is nog steeds helemaal gek van deze onnederlands goede band.
Vroeger hing haar slaapkamer bij Tante Riek en Ome Lenard helemaal vol met posters van The Golden Earring, uit de Hitkrant en zo....Als ik daar speelde wierp ik altijd een blik. Gerdien mag ze gewoon bij voornaam noemen en kent enkele heren ook persoonlijk. Hoe gaaf is dat....De drumstokkies van Cesar nemen vast en zeker een prominente plek in haar woonkamer in, naast die lieve smoel van opa Chris, wat ik oe brom! Geweldig!
Moest daar ondermeer aan denken toen ik gisteravond nog even snel naar de Jumbo reed. We hadden niet meer alles in huis, moest wat gezond en iets ongezonds zijn. Dan schakel je mij in....Wat drankjes en wat fruit voor hetzelfde drankje....Je kent het wel. Happie en Snappie!
Kwam langs de BonteWever Straat in Slagharen, tja..wij huizen nog even tijdelijk aan de andere kant van Hardenberg. Hardenberg Zuid zeg maar, kan ook Noord zijn. Tis maar van welke kant je het bekijkt.
De Bonte Wever....Lang vervlogen tijden....Gek genoeg kwam de Bonte Wever deze week ineens in al haar meervoud en eerdere heerlijkheid buurten in mijn troebele brein. Zag namelijk van de week op FB dat Haverkort Eten en Drinken een nieuwe kaart had. Met enkele klassiekers van weleer van de bistro van de Bonte Wever op het menu. Ossehaaspuntjes en roergebakken kalfssnitzels met paddenstoelensaus en een fijne biefstuk van behoorlijk mals rundvlees. Water liep mij in de mond.
Verder kregen wij een uitnodiging van onze goede vrienden Robert en Irma voor een feestje ter ere van hun 25-jarig samenzijn. Op welke avond begon de liefde een kwart eeuw geleden te borrelen bij de firma BouwMan? Tijdens een concert van de Dijk en waar was dat....?? Yep, in de Bonte Wever in Slagharen. Natuurlijk. 
Wat waren wij daar vroeger vaak te vinden in Slagharen, in de vorige eeuw bij de Bonte Wever.
Dat was destijds wat hoor....The place to be. Welke Nederlandse band heeft er niet opgetreden. Ben er zelfs, zeg het nu met het schaamrood op de kaken, naar een concert van BZN geweest. Tja, de liefde ging vroeger niet alleen door de maag hè. Long Blond Animal...haha en dan heb ik niet over Annie Schilder of was het al Carola toen...?? Zeg het maar. Ach, de bar schonk wel gewoon gerstenat.
Maar de Golden Earring heb ik wel twintig keer zien optreden in Slagharen. Elk optreden was legendarisch.
De Bonte Wever Slagharen, weten jullie het nog....?
Begin deze eeuw, mei 2001, brandde het kunststukje van Hennie van der Most helaas af.
In 1981 kocht hij het leegstaande fabrieksgebouw van de Nederlandse Bontweverij dat dat jaar failliet was gegaan. Van der Most wilde eigenlijk bij zijn huis richting Schuinesloot zijn sauna openstellen voor derden.
Maar dat mocht niet van de gemeente Hardenberg. Van de leegstaande weverij maakte hij uiteindelijk het zwem- en saunacentrum de Bonte Wever maar daar bleef het, gelukkig, niet bij.
De Bonte Wever was wereldberoemd in Nederland. Het uitgaanscentrum van het Oosten, ze kwamen eerder met busladingen vol naar Slagharen. Naast het Ponypark weer een nieuwe attractie in het voormalige Weversdorp. Een dagje/nachtje Bonte Wever werd gemeengoed!
Want er kwam een hotel met 200 kamers, diverse restaurants waaronder de bistro en het befaamde kiprestaurant. Feestzalen, een bioscoop waar ik dubbel lag om Leathal Weapon maar mijn date totaal niet haha., leuke barretjes (de get(r)ouwenbar, weet je dat nog? Of heette dat de scheepsbar....weet het niet meer precies) en vele cafeetjes...Heel vaak geweest. Veel getennist, veel gezwommen....veel gedronken.
Van der Most was zijn tijd ver vooruit. Maar wij kwamen er toch het meest voor de talrijke concerten.
Het stond als een huis. Golden Earring hield steevast de hotelbezoekers wakker....Going to the run and weer Back Home!
Geweldige tijden, mooie tijden. Gewoon in downtown Slagharen.
Wat zijn daar mooie zaken gebeurd, wat zijn daar mooie dingen ontstaan, daar dacht ik gisternacht aan toen ik de slaap niet kon vatten. Mijn Long Blond Animal sliep lekker door in het donker, wat ben ik toch gek met deze Brown Eyed Girl.
De Bonte Wever was eens maar het weefde gisteravond nog wel even een mooie Memory Lane door mijn hoofd en dito gedachten.
Ik spinde er wol en vooral garen bij. Vroeger was niet alles beter maar wel veel.....en vooral anders. Je mocht zelf nog wat dingen beslissen. Geniet volop van vandaag maar denk met weemoed terug aan gisteren. Ben niet bang voor de toekomst, Neuh...maar toch!
Fijne zondag. Luister maar veel naar the Golden Earring. Another 45 miles to go....Buddy Joe, Eight Miles High en zo...
She (Holland) Flies on strange wings....Jammer genoeg wel!
Joah, mag wel zo....

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten