zondag 12 januari 2020

Hier Aan De Vecht!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Begin the day with a friendly voice. A companion unobstrusive.
Plays that song that's so elusive.

And the magic music makes your morning mood. Off on your way, hit the open road.
There is magic at your fingers, for the spirit even lingers.
Undermanding contact in your happy solitude.

Invisible airwaves crackle with life. Bright antenna bristle with the energy.
Emotional feedback on timeless wavelength. Bearing a gift beyond price, almost free.
Uut 'The Spirit of the Radio' van de Canadese progressieve rockgroep Rush.

(Afgelopen week overleed Neil Peart op 67-jarige leeftijd aan hersenkanker. Peart gold als één van de beste drummers ter wereld. Een inspiratiebron voor vele drummers met zijn onmiskenbaar eigen geluid die een generatie muzikanten geïnspireerd heeft om twee stokjes op te pakken en een droom na te jagen. Neil Peart had de handen van God, einde verhaal!) -
Het overlijden van deze, voor mij, volstrekt onbekende man maakte gistermorgen indruk op mij toen ik het hoorde op Radio 2, gek hè. Kende hem echt pas sinds gisteren...Van Rush had ik wel eens gehoord.
Maar de muziek en de verhalen raakten mij wel....Nooit te oud om te leren. Over de doden niets dan goed!

Moi, ben ik weer!
Langzaam komen dingen van eerder terug.
Bijvoorbeeld het uitpakken van herinneringen, van die mooie momentjes van niet eens zo gek lang geleden. Want heeft een kind van zes al een vroeger? Van pak 'm beet twee jaar terug. Van die verhuisdozen die altijd, vaak ongeopend, staan geparkeerd in mijn troebele bovenkamer.
Zoals het feit dat Moos en ik vanmorgen samen weer op kousevoeten de trap afstiefelden naar beneden toe.
Hij voor de tikgeit en ik er achter. De mannen al wakker, de dames nog boven. Moos is druk bezig met zijn nieuwe voetbalboek van de Albert Heijn, de winkel hier om de hoek. De buurtsuper zeg maar. Gewoon open tot 's avonds 21.00 uur. Niet te filmen joh, gewoon na de voetbal en de lange 3e helft op het fijne Westerpark nog even wat lekkers inslaan. Schijnt het lekkere van Albert Heijn te zijn. Maar die supermarktmanager van de reclame op TV loopt hier in Hardenberg niet in het wild rond. Ilse heet ze, in geen velden of wegen hoor....Doe mij dan maar Sietse Telman heur, die zag je tenminste nog lopen....Als je begrijpt wat ik misschien bedoel, zeer Attent ook!
Moos heeft voetbalster Jill Roord al dubbel. Geluksvogel! Hij wil er tevens mee op de foto. Oh nee, Frenkie de Jong is zijn favoriet en hij vindt Jackie Groenen op Lian van Tobi lijken. Maar Frenkie is toch van Ajax, papa. Ja jongen, die was van Ajax. Speelt nu bij Barcelona met Messi.
Dat is in Spanje of niet, Papa en Koeman dan? Dat is onze bondscoach, nog wel. Vertrekt na de zomer vast en zeker naar het zuiden. Heeft hij dan vakantie. Olé Olé voor Willem II en Ajax is vernoemd naar een Griekse held weet hij mij te vertellen.....Nou ja, van die praterij hebben wij 's morgens terwijl ik ondertussen wat ballast uit mijn hoofd aan het opschrijven ben. Zoals ik Frank Boeijen het gisteren hoorde zingen bij Tros Muziekcafé. Het is inderdaad nooit rustig in mijn hoofd. Altijd zit er wel wat...Soms iets teveel. Komt het er heel eigennaardig uit. Niet gecontroleerd, meestal niet gespeend van enkele krachttermen. Emmers die tegelijkertijd aan het overlopen zijn. Dweilen met de kraan open. Denk je alles voor elkaar te hebben gaat er links en rechts wel weer iets mis. Gaat er iets stuk, snijdt er iemand bewust een lijntje door....
Zit er dan toch iemand aan de touwtjes, hierboven of misschien ergens hier beneden. Slaat de brand in Australië door naar boven. Maait het gras van jouw voeten weg. Gaat het stinken, waar rook is schijnt meestal ook vuur te zijn. Moet mij niet zo druk maken. San heeft gelijk. Zaken waar ik geen invloed op uit kan oefenen moeten niet bij mij gaan borrelen. Kan beter een borrel drinken zoals gisteravond, eentje dan nog. Zo'n koude Mummelmann uut Duitsland. Gekocht bij het tanken in Itterbeck. Een volle tank scheelt een kleine 18 euro leerde mij een snelle rekensom. Is het omrijden waard. Minus twee flessen sterke drank kom je bijna op hetzelfde bedrag uit, hou je zelf nog over. De auto een volle tank en wij 's avonds een lekker borreltje....
Gisteren hadden we Mouna tussen ons in zitten en soms liggen. Meisje was ziek. Had dikke koorts...
Maar praten als brugman. Waar ze dat van heeft, niet van mij in ieder geval. Ik praat veel maar zonder veel te zeggen, schrijf het liever op. Misschien maar beter ook. Kan ik er nog eens over nadenken....De Del van de deleteknop is al niet meer zichtbaar op mijn toestenbord. Zo vaak heb ik daar de zere vinger al opgelegd. Want ik zeg vaak eerst wat en ga dan pas nadenken. Adrem kan ik reageren...maar soms trap ik het gas genadeloos in terwijl ik beter mijn voet op de rem had kunnen laten neerdalen. Beter voor iedereen, hahaha...
Maar Mouna nam met ons haar dag door....Lief, lief meisje...Zo ziek maar oh zo aandoenlijk.
Bracht haar na een uurtje weer naar boven nadat wij haar hadden beloofd vandaag naar de geitjes, hertjes en de kippetjes in het stadspark te gaan kijken. Oud brood mee, fijn en grof volkoren. Misschien nog wel even op zoek naar die haan van Moos. Hij kraaide deze week niet of ik lag op het verkeerde oor. Dat kan ook.
Waakte nog even bij het grote raam, de raambekleding komt pas begin februari dus ik kon een blik werpen op de Vecht en de Voorveghter....Tja, we wonen leuk.
Zag oude en voormalige buurtgenoten tevreden het knusse theater van Hardenberg verlaten.  Toneelvereniging Vorie-Vana stond dit weekend twee keer op de planken. Had ze ook graag willen zien, traditie hè. Trots op onze plaatselijke kleinkunstenaars uit Mariënberg, Beerze en Beerzerveld....Maar was blij dat ik gisteravond rustig op de bank kon zitten na een hechtische tijd. Heerlijk ontspannen naast mooie San!
Binnenkort maken wij de korte oversteek van amper honderd meter naar de toko van Jan-Maarten en zijn fijne crew en super vrijwilligers. Daniël Lohues speelt begin februari letterlijk achter ons huus. Misschien heeft hij wel zin aan een lekker bakkie koffie vlak voordat hij zijn eerste voorstelling van zijn nieuwe tournee gaat geven. Hij drinkt vast zijn koffie zwart maar een cappucino tover ik ook zo voor hem op tafel.
Sinds gisteren weet ik namelijk hoe ons nieuwe koffiezetapparaat pas echt werkt. Een barista in wording..??
Bij ons geen doorloopkoffie meer. Elk bakkie wordt vers en met liefde voor je gezet. Doorloopkoffie, zo heet in Amsterdam nu tegenwoordig een bakje troost als het op de ouderwetse manier wordt gezet. Zoals mien Moe gewoon al 88 jaar koffie zet. Doorloopkoffie, kunnen ze blijkbaar een euro meer voor vragen. Net als pannenkoekenspek of tosti-ham....Onzin producten. Geef het een mooiere naaam en tel uit je winst.
Zoals Flat Iron Steak of Picanha....vroeger noemden wij dat gewoon nog een biefstukje of entrecote.
Eerder gebruikten wij het als stoof- of soepvlees en nu bakken wij het kort en heet het ineens Bavette.
Een exotische naam en natuurlijk hangt aan dat moderne vlees een luxueuzer prijskaartje....Vroeger ging het in de machine voor tartaar of gehakt en nu vragen ze er een dubbele prijs voor. Heeeeeeeeeeeeeeerlijke TV die Keuringsdienst van Waarde. Wij laten ons graag een lapje voorhouden.
Ach, ik maak mij er niet druk over. Moos kan FC Groningen niet vinden in zijn boek. Er gaat niets boven Groningen...Blijkt Groningen achter Fortuna Sittard te zitten. Dat kan toch niet, zegt Moos ineens. Sittard ligt toch in het zuiden en Groningen in het noorden. Tja, logica bij een kind van bijna zeven maar soms al met het verstand van een tien- of vijftienjarige....Heeft hij ook niet van mij. Nu schijnt vergeetachtigheid in verband te staan met een vorm van hoogbegaafdheid las ik vanmorgen ergens op Facebook bij een gezichtboekvriend van mij.
Het staat op Facebook dus neemt bijna iedereen het voor waarheid aan. Het zal wel. Klinkklare onzin natuurlijk! Gewoon beter nadenken...
We zijn nog wel van alles kwijt. Vooral ik ben vergeten waar ik alles in heb gestopt. Zo vond ik vorige week in een doos die ruim een jaar niet open is geweest een paar nieuwe schoenen.....
Tik je zo op de kop, gratis en voor niks. Mooi toch, maar waar ligt toch het tafelkleed en mijn sportschoenen? Na ruim anderhalf jaar de sportschool alleen maar financieel te hebben ondersteund wordt het weer eens tijd om er daadwerkelijk acte de presence te gaan geven. Het is tevens op loopafstand, zoals bijna alles in Hardenberg. Ik loop zo bij de Blokker naar binnen voor een Swiffer en bij het Kaaskeldertje voor een stukje oude kaas. Smakelijke buren hebben wij hier aan de Vecht!
Ben een geluksvogel. Een mooie vrouw, lieve kinderen...., net een nieuw huis wat bijna helemaal af is en toch heb ik altijd wat te zeuren. Toch heb ik altijd die onrust in mijn hoofd.
Ben vaak nog van alles kwijt maar oh zo gelukkig met wat ik wel heb en wel kan vinden.
We zitten nog met zijn tweeën beneden....Voeren mooie gesprekken over van alles. De dames slapen nog even...Hopelijk is Mouna de dikke koorts ook weer kwijt, wij gaan 'm zeker niet zoeken....
Mountje, in haar grote bed. Wijsneusje....staat ze bij mij als ik op de WC zit. Moet je poep doen of een plasje? Plasje Mouna, ik sta op ....moet je wel de kleine knop indrukken. De grote is voor de poep...
Wil ik gisteren nog een liedje voor haar zingen....Ik ga slapen en ik ben moe...Papa, dat heeft Mama al gezongen toen jij nog op de voetbal was, hoeft niet meer. Ze wilde nog wel een knuffel en popje nog een kusje. Terug in bed bleef ik nog een half uurtje wakker....Nog even scrollen door het laatste nieuws.
In haar grote bed hoorde ik niet veel later dat haar praten overging in rustig slapen....
Keek nog even naar buiten, keek naar de Vecht. Zag Moos weer half omgedraaid in zijn bed liggen en San sliep ook al. Grote geluksvogel....ben ik, de zelfbenoemde patrias van de dorgelo-familias. Mooi.
Deed de telefoon uit en legde hem op het denkbeeldige nachtkastje, die komt volgende week...net als de twee laatste binnendeuren...Maar voor mij was het huis vorige week al compleet.
Het lichtje in mijn bovenkamer ging tevens uit....De klok van de grote kerk hier in het centrum sloeg twaalf keer. Tied om te gaan slapen. Ben nog van alles kwijt maar ben blij met wat ik heb, dat is al meer dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Zo kun je het ook bekieken, het glas halfvol ipv halfleeg....
Zo denk ik er deze ochtend over, kan morgen weer anders zijn. Lekker belangrijk, lekker boeiend!
Fijne zondag. Joah, mag wel zo....
Wat bestiet zal ooit vergoan....Alles hef een tied van goan, zelfs de zunne en de moan.
Tot 5 februari Lohues. Koffie stiet kloar hier aan de Vecht! Misschien wel met een plakke Krentewegge.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten