zondag 21 augustus 2016

Rio

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden,

'Her name is Rio and she dances on the sand. Just like that river twisting through a dusty land. And when she shines she really shows you all she can. Oh Rio, Rio dance across the Rio Grande'
Uut 'Rio' van Duran Duran

Twee weken lang dacht ik dat meedoen belangrijker was dan winnen. Niets is minder waar. Als je na twee weken eindigt op plek vier valt je droom en je doel in complete duigen. Vraag dat maar aan de Oranje hand- en volleybalsters. Op de Olympische spelen is plaats nummer vier nou net de plek waar je niet wilde zijn. 
Daarom waren wij in Oostenrijk, in het mooie Tirol. Om precies te zijn Kirchdorf in Tirol. Dacht even dat RIO stond voor Regen in Oostenrijk! Wij zaten genesteld tegen de Wilde Kaiser aan, een berg vaak beklommen door mien Pa toen hij nog in de kracht van zijn leven zat. Wij deden het mooi een stukkie kalmer an, gingen met zo'n rode gondel een klein beetje richting de blauwe hemel. Niet alleen Moos keek zijn kleine oogjes uit, ook onze wereld werd ineens een stuk groter.
Net als in Nederland was Rio 2016 op de Oostenrijkse televisie te volgen....we keken zo af en toe eens naar de Oostenrijkse versie van de NOS. Als Moos ff op de I-pad mocht en wij lekker lagen te dommelen op de springbox zo vlak voor het avondeten. Las op internet dat er veel kritiek was op de berichtgeving van de publieke omroep. Nou, dan heb je niet naar de Österreichischer Rundfunk zitten te koekeloeren. Die waren standaard te laat met de hoogtepunten. Niks geen zingen voor de kerk uit, de zegen was reeds gegeven en de kerkgangers zaten al lang en breed aan de koffie als de ORF eindelijk kwam met een vertraagd hoogtepunt. Stiekum had ik de ontknoping al gezien op de ZDF of ARD. Wij hebben de NOS, onze oosterburen moesten de ene dag kijken naar ARD, de andere dag naar het ZDF. Gokken met voorkennis....Je kunt het naar hartelust doen in Oostenrijk. De kranten staan er dan ook vol van....
Die Duutsers waren weer eens hun buren te slim af. Hier volgde ik ook de bloedstollende finale van het Kleinkalibergeweer 50 meter, drie houdingen. Je rolt er in hè. Stiekum had ik mijn kaarten gezet op Olivia Hoffman, de goedlachse Oostenrijkse die in onverstaanbaar NederTirol daarvoor nog even haar kansen had berekend. Ik snapte er geen snars van. Het leek een hele serieuze sport maar deze sport was mij vreemd. Op Duits bekt het ook veel beter....Dreistellungskampf mit dem Kleinkalibergewehr 50 meter. Klinkt bijna als een symfonie van Mozart. Maar helaas werd Olivia geen Olympiasiegerin. Die eer was toebedeeld aan Barbara Engleder, een Duitse vrouw die met haar geweer de roos vaak trof....Een roos,amper een diameter van een 2 euro munt. Op 1 meter zie ik het al niet meer, laat staan op 50 meter. Het schijnt dus een hele serieuze sport te zijn maar ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Wij hebben Hans van Zetten bij het turnen maar de commentatoren bij het schieten in Rio zijn tevens super enthousiast....Onduits eigenlijk. Jemig, die man kwam bijna klaar van al die losse flodders. Terwijl het buffet werd geopend viel de ene kampioen na de andere af. Olivia werd vijfde en daar werd flink over nagepraat bij de ORF, kaum zu glauben...Wie konn dass passieren.....? Maar Barbara trof het vaakst haar doel. De ene Duitse volzin volgde de andere op. Fabelhaft om zo vlak voor het heerlijke eten in Oostenrijk ff een kakofonie aan Duitse woorden in je oren gerateld te krijgen......
Slagroom zonder suiker, Dinosaurussen gewoon boven op de berg, Zwemmen in het zwembad, Kaffee mit kuchen, Sekt bij je ontbijt, Semmelbroodjes, Wij gewoon met zijn drieën, Alleen in een mooie kleine grote wereld beschermd door de reusachtige bergen en de Wilde Kaiser....Koeien met bellen, groetende Oostenrijkers, Lief zijn, Genieten van Moos, Genieten van elkaar, FF niks of niemand om je heen, Rio in Oostenrijk, Spanning bij het schieten, Wandelen, Guluschsuppe, Kaiserschmarren, Traditioneel Tirools eten, Salatbuffet, Grote speelkamer, Juf Chantal uut Tilligte, Badjas, Lekker Lezen, Vakantie....Alles mocht, niks hoefde. Heeeeeeeerlijk! 

Oostenrijk was geweldig. Moos was OlympiaSieger op alle onderdelen. Kereltje is reislustig en leergierig. Grappig en vrolijk tegelijk. Energie voor 10 windbuksen tegelijk, schiet met scherp en treft altijd doel!
Dyslexie onderweg maakt soms wel wat ongerust op de Autobahn. Je leest Hitler am TW (je denkt meteen aan de Tweede Wereldoorlog), Je schrikt, hij is terug. Denkt dat hij Erdogan en IS nu wel de baas kan zijn. Terwijl er toch echt Hilter am TW (Teutoburger Wald) staat. Twee letters maar omgedraaid, maar even dacht je dat je laatste uurtje was geslagen. Niet geschoten is altijd mis. Je haalt langzaam de vingers die behoorlijk genageld in het stuur stonden er rustig weer af...Je dept het zweet van je voorhoofd en je verhaalt rustig en met vertrouwende stem dat je het wel goed gelezen hebt....Duzz Nie!
Zomervakantie was uit de kunst. Ook de laatste week thuis in Nederland met super leuke uitstapjes. Je (her)ontdekt je eigen koude kikkerlandje. Genieten op de vierkante meter. De laatste Urlaub met zijn drietjes....Volgend jaar is het allemaal andere kuchen, krijg net een gelukskoekje, grote schoonmaak hè - Laat je dromen groter zijn dan je Angsten - Volgende keer zijn we met zijn vieren....Oostenrijk 2016 zal altijd bijzonder voor ons blijven, niet alleen wat wij er ontdekten, ook wat wij allemaal meemaakten en wat ik naderhand pas besefte dat ik met deze twee kampioenen elke dag doel tref. Ik win of verlies niet eens in de vier jaar, maar elke dag is het voor mij prijsschieten....Amen voor dit schietgebedje, schot in de roos!
Joah, mag wel zo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten