zondag 25 februari 2018

Cowboys & Indianen

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'De witte wieben van 't oale Saksenland. Wie ze wet te vinden hef geluk en wet der van. De witte wieben van 't oale Saksenland. Die drinken uut de bron woar alles met begon.
Zwarte kreijen op 'n stoppelland, blauwe rook boven 't veen in brand. 'n Aole kippe in de rui, 'n Vlierstruuk in de bluij en ze weten overal zit hoast een boodschap in. En dat weten gef 't leben zin. Kennis uut de diepte. Die zowat nargens meer bestiet en is vergeten. In 'n flarde mist vlak langs 'n bosrand of boben 'n venne in 'n heideveld. Wordt der veur die lui die 't verstaon kunnen altied nog die kennis deurverteld.'
Uut 'De Witte Wieben van 't aole Saksenland' van Daniël Lohues van zijn nieuwe ploat 'Vlier'

Moi. Was een paar weken van de radar. Klopt! Werd hier zondagmorgens nodig gemist. Mooi om dat te horen. Dat mensen oe mist. Dat je soms een kiezelsteentje in die welbekende vijver aan het gooien bint.
Ach, wordt er bijna een beetje vochtig van. Maarre ik ben er weer. Nog niet zoals ik wil maar toch, de rug giet langzaam maar zeker weer een beetje beter de goede kant op. Quasimodo wordt weer een voetnoot in mien medische geschiedenis....Hopelijk opgeslagen onder een dikke lage stof.
Piet werkt zich een ongeluk op miene rug, tja ben ik ook geen vlieg hè. Ik heb 'm maar een weekje op vakantie gestuurd. Heeft die beste man wel verdiend. Naar -20 in de Oostenrijkse bergen met zien mooie vriendin en zijn twee lieve dochters. Warm inpakken Kampman, voordat je het weet heb je een koutje gevat. Goed bliev'n drinken, op zijn tied een schnaps en Gulaschsuppe mit wurst. Want over ruim een dikke week moet je weer deze grote vlieg in al zijn hevigheid masseren, kraken, gewoon alles doen wat dat ruggie van mij een beetje weer week en los maakt. Veule wille in de Alpen!
Vorige week was ik ook niet in de gelegenheid om mien hersenspinsels schriftelijk ten gelde te maken. Naast het lamme ruggie waren wij namelijk ook een weekendje weg. Heerlijk anoniem aan de Noord-Hollandse kust in het altijd gezellige en warme Julianadorp aan Zee. Mien schoonouders hebben daar een mooi vakantiehuussie op de kop getikt waar het bijzonder goed vertoeven is. ( www.casajuliana.nl )
Van alle gemakken voorzien. Dicht in de buurt van strandtent paal 6, je kunt buiten de zee horen ruisen. Het mooiste geluid op dat van jou na. Vier dagen waren wij mooi op onszelf aangewezen. De wereld hielden wij lekker buiten. Moe was er ook bij, ze had bruine bonensoep en een eigen gemaakte kruidkoek meegenomen. Nou ja, dan weet je het wel. Tuurlijk preek ik een beetje voor eigen parochie maar dat huussie bij het strand is echt een aanrader...Juf Ank zou zeggen, dat vinden wij niet raar maar heel bijzonder.
De zee, het strand, Skuumkoppe en zo heeft toch wel iets magisch. Zeker als je er bent met je dierbaren.
Het wilde westen maar dan anders. Deze oosterling, verknocht aan zien geboortegrond, voelt zich er wel thuus daar in Callantsoog, Bergen (aan zee), Schoorl....Rijden door de duinen, rijden om oen gedachten te ordenen.
Tja, het wilde westen. Kinderfeestjes (!!) met een Wild-West thema is ook al een brug te ver. Cowboys & Indianen mogen blijbkaar niet meer. Ben je mooi klaar mee als je bijvoorbeeld in Coevorden jouw speeldparadijs zo hebt genoemd. Nederland is flink in de war. Tivoli Utrecht heeft in al zijn wijsheid besloten om geen cowboy en indianenfeestjes meer te organiseren. Omdat het racistisch zou zijn.....??
Weer een klein groep gestoorden die het voor elkaar krijgt en een bange directeur die zwicht voor bedreigingen. Niet te filmen, ook niet met een drone.
De extreem-linkse actiegroep De Grauwe Eeuw, ondermeer bekend van het feit dat ze die Flodder-acteur die in zijn vrije tijd Sinterklaas speelt wilden vermoorden, vonden dat ze in Utrecht een racistisch feest hadden georganiseerd. Cowboys zouden verantwoordelijk zijn voor de genocide op de oorsponkelijke bewoners van de Verenigde Staten. Ze trokken zelfs de vergelijking met de Holocaust.
Kun je carnaval zo langzamerhand ook wel verbieden. Moet je kijken welke wanstaltelijke creacties opduiken tijdens het feest der zotten. Een indianentooi zou ook niet meer kunnen. Zelfs de Toppers wilden ze verbieden, nou ja....Het zou een te wit feestje zijn. De pers is zelfs te wit. Daar praten ze niet mee.
Ze besmeuren standbeelden van oude helden die ze van hun sokkkels willen schieten omdat ze niet altijd  netjes te werk gingen. De geschiedenis van elk land heeft ook zijn duistere kanten. Zelfs Ruud Lubbers ontkwam er niet aan en kneep naast ogen dicht ook in enkele billetjes toen #MeToo nog in de kinderschoenen stond.
Neuh, de Grauwe Eeuw vond dat de kinderen maar getuige moesten zijn van de moord op Sinterklaas tijdens de intocht met rondslingerende hersenen en botsplinters zodat we voorgoed van Sinterklaas en die irritante Flodder acteur af waren....???
Hallo....Waar zijn jullie in godsnaam mee bezig. Wij slaan volkomen door in ons koude kikkerlandje. Mag Jip en Janneke straks ook niet meer omdat ze in boeken steevast zwart worden ingekleurd...tja, als je ze wit kleurt vallen ze niet op op witte pagina's. Moet Takkie dan ook dood, dat lieve hondje....??
En in het wilde westen accepteren wij het ook nog allemaal. Wie heeft er vroeger niet Cowboy en Indiaantje gespeeld. Het gaat over een kinderfeestje, waar zit daar nou voor kwaad in. Straks mag je ook niet meer Nederlander heten omdat....Ja ,omdat wij ooit een vinger in de dijk hebben gestoken. Dat was ook niet echt leuk voor die Dijk....Weet ik veel. Straks is Dick Bruna een vieze man omdat hij Nijntje bedacht en in Engeland zijn naam wordt geassocieerd met weet ik veel hoeveel centimeters.....??
We slaan door, totaal de verkeerde kant op.....
Gelukkig is er dan nog Daniël Lohues met zijn nieuwe album Vlier. Voor twee weken terug zagen wij hem live in de Voorveghter. Waarom zijn er niet meer mensen die denken zoals Lohues denkt. Nuchter, niet van dat moeilijke gedoe....Groentesoep met Worst! Achter zien en ons huus is de wereld gewoon ideaal. Hij stapt in zijn pick-up en rijdt dan kilometers door de leegte. Wij doen dat vaak in onze eigen heilige koe!
Er zijn in Nederland mensen met flink wat radertjes los.....Eigenlijk zouden de liedjes van Lohues verplichte kost moeten worden op basisscholen. Die lui van bijvoorbeeld die Grauwe Eeuw moeten niet eens een podium krijgen, vrijheid van meningsuiting heeft tevens een grens. In het voormalige wilde westen wisten ze wel raad met zulke desperado's.....
Ach, ik weet het ook allemaal niet. Ik geniet gewoon volop van Snert van slagerij Hoff. Man, man....wat smulden wij er allemaal van. We hadden een tien minuten gesprekje op school. Oma kwam even oppassen en wij hadden zin aan Snert van Hoff. Aan Zeeuws Spek, roggebrood en zwarte peper...Ja, zwarte peper...geen witte maar gewoon Zwarte Peper. Daar zit smaak aan en gaf die Snert van Hoff net dat beetje extra cachet. Moos genoot, Mouna smulde er van, San ook en in het vergelijkend warenonderzoek van Moe scoorde Hoff tevens een dikke voldoende. Goed gevuld met die overheerlijke rookworst van Hoff.
Ach, was het leven maar een bakkie Snert op zijn tied. Goed gevuld met van alles wat. Een potpurri, lekker roeren en dan weer over tot de orde van de dag. De lui van de Grauwe Eeuw eten vast geen snert. Die groene erwt zal voor tweeduizend jaar wel een kwalijke rol hebben gespeeld bij de onderdrukking van de bruine boon.....Doe mij maar Juliandorp aan Zee in de zon, Daniël Lohues met zijn liedjes en zijn boodschappen en doe mij maar de Snert van Hoff. Daar proef je en zie je vakmanschap, daarbij voel je je een echte Nederlander ongeacht welke huidskleur je lichaam bedekt.
Iedereen heeft wel een steekje los zitten maar bij sommigen zijn de draadjes niet meer te verbinden in deze doorgedraaide tijd. Toch geloof ik in wat blijft.....
Fijne zondag. Joah, mag wel zo......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten