zondag 4 februari 2018

Quasimodo!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Once I had a dream I was falling from the sky. Coming down like running water. Passing by myself alight In the morning, I would wake to the sound of someone's voice. Like little whispers through the silence. I'm moving through the dark. Of a long black night. And I'm looking at the moon. And the light it shines. But I'm thinking of a place. And it feels so very real. Oh, the suffering of love.'
Uut 'Thinking of A Place' vanThe War on Drugs!

Onlangs kwam iemand er achter dat ik het broertje van de dominee ben. Ik vond je altijd wel een soort van klokkenluider luidde zijn gevatte antwoord van deze nuchtere Fries in het bezit van een deksel snelle TomTom, een poldermodel!
De Quasimodo van Hardenberg. Niet de gebochelde klokkenluider van de Notre Dame maar van de alom bekende Stephanuskerk hier in de Voorstraat. Haha, het zou zo maar kunnen. Ach, jij kaart soms nog wel eens wat dingen aan waarover jij je druk maakt. Slingert de klokken aan, maakt her en daar wat geluid maar je wordt nooit doof zoals bij Quasimodo wel het geval was of vergeet waar de klepel hangt.
Dat gebochelde zal binnenkort ook wel over gaan, loop nu nog verrekte krom en sta compleet uit het lood maar ik vertrouw er op dat het slikken van inmiddels een berg aan paracetamol en pijnstillers tot het verleden gaat behoren. Drie weken on the Road eiste zijn tol!
Maar in het diepe zuiden van België maakte ik mij blijkbaar toch wel een beetje druk. Over de Zondag! Die van jou maar ook die van mij...
Rob de Nijs was nergens te bekennen en ik bleef ook niet de hele dag in bed liggen, die rug hè. Neuh, het ging over de openstelling van de winkels in de stad waar ik woon, leef en werk. Hardenberg duzz.
Toevallig kwam ik aan een tafel met enkele mooie en vrolijke mensen uit het bijzondere vak wat ik al bijna twintig jaar tot mijn stiel mag rekenen. Een gemeleerd gezelschap, waar moet dat dakje ook al weer op?
De Leffe vloeide rijkelijk, de verse Sushi werd opgediend door een meisje zonder glimlach, het smaakte er niet minder om. Via enkele omwegen kwam het uiteindelijk op een onderwerp waarover de gemeenteraadsleden zich de komende tijd ook over zullen buigen. Wat ik oe brom! Krom zal recht worden en partij-standpunten worden misschien met voeten getreden. Openstelling van de winkels op zondag!
Nu zat ik tegenover een zeer gewaardeerde collega. We noemen hem voor het gemak maar ff Stan, schitterende naam die een jonge spruit niet zou misstaan. Hij maakt zich druk voor de ChristenUnie. Staat dit jaar nog niet op de lijst maar wie weet...Hij drukt zijn punt zelf! De toekomst zal het uitwijzen. Ik ben van geen enkele partij. Maar ben altijd present bij de Gemeenteraadsverkiezingen...dan stem ik altijd op een persoon. Op iemand waarvan ik denk dat hij of zij het verschil kan maken en wat ik op dat moment belangrijk vind. Zo heb ik ooit, ik zeg het gewoon, gestemd op de heer Petter van het GPV (ja, ja het Gereformeerd Politiek Verbond). Tot 2003 een politieke partij in Nederland. Totaal niet eens met haar ideologie die zich baseerde op voornamelijk bijbelse normen. Maar het voormalige hoofd van de Gereformeerde Vrijgemaakte school had wilde plannen voor Mariënberg, het dorp waar ik ruim veertig jaar heb gewoond. Hij was best vooruitstrevend voor zijn doen en in de tijd waarin wij toen leefden. Hij haalde de raad niet maar het respect was altijd daar. Heb nog regelmatig met hem een praatje mogen en kunnen maken. Gewoon dorpelingen onder elkaar, zo giet dat... Respect moet er zijn wat je ook denkt....Heb ik ook met Jaap. Twee hemelbestormers ieder op zijn eigen wijze...Maar goed, ik dwaal af. Stan en ik begonnen een discussie over de zondag.
Mijn mening is dat de winkels die open willen zijn op Zondag die mogelijkheid moeten kunnen krijgen. Stan vindt dat absoluut niet. De zondagsrust moet hoe dan ook gerespecteerd blijven. Maar van bidden in de kerk gaat de schoorsteen absoluut niet roken van ondernemers die het misschien al moeilijk genoeg hebben. Niet iedere winkel hoeft van mij open. Maar als supermarkten en wat meer Horeca-gelegenheden de deuren zouden openen zou dat een welkome aanvulling zijn. Ommen doet het al en kijk eens naar Coevorden...Daar loopt het zondags storm met mensen die zondagmorgens spontaan besluiten om 's middags te barbecuen of horen dat de familie op bezoek komt en nog snel even wat in huis halen. Ik zie daar vaak veel mede-Hardenbergers ff wat inslaan. Vooral in de zomermaanden met de tienduizenden toeristen zou het tof zijn dat Hardenberg anders besluit. Het was Stan een doorn in het oog dat zelfs het CDA de deur op een kier laat. Ik kijk ook uit economisch oogpunt. Je kunt je euro maar 1x uitgeven en dan doe ik het liefst hier in Hardenberg. Bij onze hardwerkende ondernemers die het al moeilijk genoeg hebben met onze 24 uurs economie. Internet is sterk in opkomst....Maar de middenstand hier moet zelf kunnen besluiten of ze zondags haar deuren willen openen. Kijk eens op een zonnige zondag in Ommen, dan puilen de terrassen uit op de Markt en het Kerkplein terwijl je hier een kanon kunt afschieten op de Markt. Jammer, gemiste kans denk ik dan....De geldkraan wordt hier moedwillig dichtgedraaid! Hardenberg is klaar voor Hardenberg 2.0. Maar het stuitte mij tegen de borst dat Stan halsstarrig weigerde om zich over de borst te strijken. Zo lang ik mij druk maak voor de ChristenUnie zal ik niet accepteren dat er in Hardenberg de winkels open mogen. Oogkleppen op! Een ideologie wat niet meer helemaal van deze tijd is. Ik vind het prima dat de kerkklokken luiden, graag zelfs...Ik laat iedereen in zijn of haar waarde. Samen moeten wij er hier uitkomen. Water bij de wijn. Want anders gaat weer een bevolkingsgroep beslissen voor een grote gros van de meerderheid. In Ommen zijn ze al om en iets verderop in Twente is er totaal geen discussie, daar is de supermarkt gewoon open op zondag!
Tuurlijk is het goed om op de barricaden te staan voor je normen en waarden maar kijk tevens om je heen.
Dat is pas kies. Een mooie kerel uit Den Haag en gewoon fan van Ajax zetelde naast mij en zat met verbazing onze, soms, verhitte discussie aan te horen. Hij wist niet dat zulke dingen speelden bij ons in het Oosten, ja misschien in de Bible Belts op de Veluwe waar nog wordt gere(a)geerd met de bijbel als lijdend voorwerp!
Bij ons in Den Haag is het helemaal geen punt van discussie, zijn de winkels 7 dagen van de week open.
Toch soms een klokkenluider, misschien heeft die nuchtere Fries wel gelijk. Als wij dingen hier nuchter bekijken moet er op zondag toch water bij de wijn gedaan kunnen worden. Niet naast elkaar maar gewoon samen. Jij 's middags naar de kerk, ik even naar de winkel voor twee flesjes wijn, fijne worst en wat pepermunt. Dat moet toch gewoon kunnen. Desnoods neem ik een pakje peuken voor je mee...Tenminste als ik weer gewoon kan lopen.
Alle lof voor de Haere en Piet Kampman in het bijzonder. Nadat vorige week op zondag mijn lichaam de geest gaf, op zondag....? Ik hoor u al denken, misschien toch een teken van boven. FF rustig aan vriend!
Ik deed op dat moment wel iets wat sommigen in Hardenberg liever niet zien, namelijk een supermarkt bezoeken op de dag des Heeren. Deze keer was het in Tubbergen.
Maar alles zat vast aan mijn lichaam, mijn rug wilde geen kant meer op. Volledig uit het lood. Een klassiek geval. Ben nu al bezig aan mijn derde pakje Paracetamol...Maar Piet, de natte droom van half vrouwelijk Hardenberg, bood uitkomst. Gelukkig had San zijn 06-nummer nog. Morgen mag ik weer naar Piet. Zelfs op een appie in het weekend gaf hij meteen antwoord. Topservice van de Haere. Want gisteren liep ik weer als Quasimodo door het huis. Kreeg weer oefeningen mee en diverse adviezen.
Gelukkig kon ik wel een beetje thuis werken. Na 3 weken Promotion4u on the Road in Duitsland, België en Nederland was het ff een weekje Promotion4u Home Again. Thuis de mailtjes en telefoontjes beantwoorden. Toch deed ik vandaag een schietgebedje, niet alleen voor mijn rug maar voor meerdere dingen. Kiek,  mien breur is natuurlijk niet voor niets dominee. Hij moet toch ergens een lijntje hebben lopen...Fijne zondag, geniet er van zoals je er van wilt genieten op jouw manier. Geniet van het 11e gebod!
Ik dacht aan een plek....Komt het allemaal goed. Joah, mag wel zo....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten