zondag 28 oktober 2018

Daniël Lohues!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Hier kom ik weg, veur mien hiele leben. Ben 'k met dizze horizon verweben. Hier kom ik weg, hier stiet ons huus. Bliekbar kom ik daor altied weer terecht. Hier kom ik weg. Hier bennen die paar mensen zunder wie 't niks is. Bekend gedrag, vrumd genog.. De wiede wereld is der wel, via draod en golven. Waormet ik vaak naor grunner gras heb zocht. Noar de verste verten wul ik altied wel hen. Mar dat gevuul dreijt zich weer um zo gauw as ik daor ben. Ruumte smoort de drokte. Stilte gef rust. Ben me der nie alle dagen hielmaol van bewust. Hoe graag ik hier mag wezen. Gruuntesoep met worst! Leven hier helpt net zo goed as drinken tegen de dorst. Hier kom ik weg, hier stiet ons huus. Bliekbar kom ik daor altied weer terecht.'
Uut 'Hier kom ik weg' van Daniël Lohues

Gisteren beleefde ik, sportief gezien, een gedenkwaardige dag net zoals wij vrijdag een gedenkwaardige avond beleefden. Zaterdag gebeurde dat in Nijverdal, op sportpark Gagelman aan de Duivecatelaan. Als een vogel zo vrij wat ik oe bromme.
Vrijdag veranderde poppodium Hedon Zwolle tijdelijk in de zevende hemel. Ik bedacht mij, na mijn zoveelste flesje water, zo moet God dat toch ongeveer bedacht hebben toen hij deze wereld in elkaar schroefde. Hemelse ontspanning na zes lange dagen knutselen en boetseren. Een mooie avond met een zanger die op zijn compleet eigen wijze tegen deze vreemde aardkloot aankijkt.
Lees zijn zaterdagse columns maar eens in het Dagblad van het Noorden. Mooie gedachtengangen en stof tot nadenken. Achter de Iessel snappen wij de wereld hier nog een beetje....beter!
Nou ja, van die gedachten duzz. Ik weet niet hoe die andere zevenhonderd gasten het beleefden maar ik vond het werkelijk magisch. Alles klopte en anders het gezelschap wel waarin ik mij gelukkig bevond.
Op het podium stond Daniël Lohues uut Erica te spelen, te zingen, te gitaren, te mondharmonicanen. Dit keer niet allennig maar hij had een werkelijk fantastische band meegenomen. Om oen vingers bij af te likken.
God zorgde vrijdagvond voor de maneschijn en Lohues voor de muziek! Hoe mooier kun je het hebben...
Twee grootheden en van iene weet ik zeker dat hij bestaat. Hij resideert door de week gewoon op Erica, als hij nog een baard had zou je denken dat hij de nieuwe Messias was...
De zoon van....Durf te geloven 2.0
Maar hij is er gewoon iene van zien Va en Moe en niet van SpiekerJozef en de onbevlekte maagd Maria, toen het vak pedicure nog in de kinderschoenen stond. Waarvan Akte!
Wij waren één klein persoontje trouwens wel vergeten. Onze zoon Moos van vijf, wat zou hij hard hebben meegezongen bij ondermeer A28 en Ondergrondse Hutte. Twee van zijn favorieten op het schijfje Vlier die steevast in onze Sharan is te vinden. Papa zong daarom bij deze nummers nog wat harder mee, volledig uit de toon, dat wel, maar slechts een kniesoor die daar vrijdagavond op lette. Ik zeurde toch ook niet over iemand die constant scheten aan het laten was in een vol Hedon. Wat is Hedon een mooie zaal. Ik voelde mij er gelijk thuus. Zij zien mij daar vaker, dat is zeker. Leuk volk, gezellige tent, supergave zaal. Deed mij denken aan eerder, in mijn vorige concertleven dat nog niet begraven is.
Wij waren in Hedon allemoal met mekare en hadden zin, vooral veule wille en skik aan een mooie avond!
Is diegene die de zon bedacht, dezelfde die ons de oorlog bracht, alle narigheid en alle kwaad, heeft diezelfde iets dat ooit gemaakt. Daarvoor dank je iemand net zo snel, maar voor de zon en al het toffe wel. Dank je wel voor de zon en dank je wel voor Daniël.
Klokslag negen uur betraden Daniël, Bernard, Reyer, Bram en Ferry het podium.
Ze begonnen met Volle Maone van Vlier en bij het tweede nummer moest ik breur uitleggen wat Kwelt ook al weer betekende....haha. Ook al komt hij hier gewoon weg.
Maar wat een vakmannen, muzikale gasten die sporen...Werkelijk waar. Arriva vernoemde niet voor niks één van zijn locomotieven naar dit wonder der natuur. Lohues beroert geweldig zijn vele gitaren, dat staat buiten kijf, maar met die Gepken is ook niks mee. Heb zijn eerste CD nog altied ergens boven liggen. Geweldige gitarist en ok, het oog wil ook wat. Ik oefen nu al twee dagen zijn sluikse oogopslag en probeer het haar net zo voor mien ogen weg te slaan als Bernard. Lukt nog niet....Je mut wat.
Lekkere drummert op de achtergrond....De motor van de band. Altied heerlijk om naar te kieken. Ze hadden, niemand uitgezonderd, skik op het podium. Het klonk als een klok die niet een uur terug moest. Neuh, ze gingen in volle vaart richting de klok van elf uur. Hammond orgeltje er bij en de baspartijen van Reyer....Alles klopte. Grand Cru, goede wijn behoeft zeker geen krans.
Het zweet gutste Lohues van de kop maar hij bleef maar doorgaan. Heerlijk zijn mimiek....en bewegingen
Hij genoot. Ok, Allennig in het theater is hij van de buitencategorie maar Lohues Elektrisch is gewoon supertof. Geweldig, uitmuntend. Je kunt er allerlei superlatieven aan ophangen. Hij deed het gewoon. Je hebt nog zoveel materiaal wat er gespeeld kan en mag worden. Ik haalde spreekwoordelijk alle CD's weer van zolder. Mut toch gebeuren aangezien de verhuizing aanstaande is. Maar albums zoals de eerste, Skik met die wekker om vijf over één. Niks is Zoas 't Lek, 's Nachts, Overal & Nergens, Tof....Ik draaide ze allemaal.
Spotify is al twee dagen helemaal verdrents....Gisteren in de auto op weg naar de gedenkwaardige dag in Nijverdal brulden wij alletwee, Moos en ik, weer mee met oen muziek. Aaaaaaaaaaaaaaaaa28 en hier kan ik schuulen als een angstig dier. Hier verkruup ik alles, geen mense vindt mij hier......Ondergrondse Hutte.
Vergeten pareltjes als Naor Huus, 't giet zoas 't Giet, Nie veur spek en bonen. Tuurlijk op Fietse....
Heel Hedon zong mee...Wie döt mie wat, Wie döt mie wat vandage, 'k heb de bande vol met wind, nee ik heb niks te klagen. 't zol haost zeggen, jao het mag wel zo....
Ben zo bliede dat Lohues niet in zijn Ondergronde Hutte is blieven zitten. Dat hij na Skik nog zoveel schik had an wat hij deed, dat hij nummers maakt over wat hij ziet, over wat hij meemaakt.
Zijn gruuntesoep met worst smaakt nog altied het beste achter het Huus, op een prachtige mooie dag want wij weten allemoal dat wij hier weg komen. Acda en de Munnik zongen ooit over het Drenthe van Daniël.
Geen woord aan gelogen. Alleen maar hier, laag Holland en Daniëls Drenthe. Ze snappen het daar wel in het verre Westen. Nou ja, sommigen dan...
Volgende keer nemen wij Moos mee.....Hij herkende je meteen van de foto's en filmpjes. Hey Papa, dat is Daniël Lojus.....Ik reken het goed! Lohues is de jus op onze jappels.
Volgend jaar weer Daniël, volgend jaar weer Hedon? Wij staan dan weer links van de bar. Afspraak?
Tot later in de Voorveghter, kunnen wij weer met de benenwagen....Zwolle doen wij dan met de locomotief.
Zou mooi zijn als Ilse dan ons naar jou brengt....Joah, mag wel zo...Naor Huus!
Fijne zondag!


1 opmerking: