zondag 8 maart 2020

Uiensoep, Het Sprookje!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Dat je maar een grote jongen, mooi en slim en flink gebouwd.
Met een paar gezonde longen en vooral een hart van goud.
Dat je mag spelen als je vader en zingen wat je moeder zong
En blijf vooral voor altijd jong.
Dat je maar een fijne kerel, die ook lief kan zijn en zacht
Die zijn weg vindt in de wereld, die zich door het leven lacht
Dat je openstaat voor alles maar geen krimp geeft in de storm
En blijf vooral voor altijd jong.
Dat je zorgeloos op mag groeien, tot plezier van lief en vriend
Dat je gaven zo gaan bloeien dat je straks je brood verdient
Dat je leert om hoog te grijpen maar zacht valt na elke sprong
En blijf vooral voor altijd jong.
Uut 'Voor altijd jong', vertaling van Huub van der Lubbe 
Nummer van Bob Dylan, Forever Young.

Moi, ben ik weer.
Tja, schoot een beetje vol afgelopen vrijdagavond terwijl Huub met zijn gitaar aan de tafel bij DWDD het nummer 'Voor Altijd Jong' zong.
Gewoon op zijn van der Lubbiaans, achteloos op een doordeweekse avond zo vlak voor het weekend.
Sterk spul dat Fisherman Friends hoor, wat ik oe brom.
Of kwam het door het feit dat ik net een weekje van huis was geweest...?
Dat ik mensen had gemist, zeg het maar.
Een weekje Denemarken was de hoofdschuldige, een gezellig beursje draaien in Odense en maar hopen dat het Corona-virus niet het Congrescentrum van Odense binnenwaaierde...of iets van die strekking!
Neuh hoor, wij laten ons niet gek maken. Althans nog niet....Nuchter als we zijn.
Verstond geen klap van wat ze zeiden op de Deense radio maar dat het negen van de tien keer over het virus ging wat zo langzamerhand heel Europa in haar greep heeft begreep ik dan wel weer....
Odense Part 2, zeg maar.
Vorig jaar koerste ik voor het eerst naar de geboortegrond van Hans Christian Andersen.
Vorig jaar werd het een legendarische trip. Want in een overvolle kroeg zag ik met vier andere Hollanders Ajax op die bewuste dinsdagavond de Koninklijke in Madrid genadeloos naar huis spelen.
De zelfbenoemde godenzonen wonnen destijds met 1-4 van Real Madrid. Het wonder van Odense...
De trip was al geslaagd voordat de beurs uberhaupt ooit was begonnen.
We raakten er maar niet over uitgepraat. Brugman in optima forma....
Hoe dit jaar....Op een verstilde woensdagavond zat ik op mijn smartphone te kijken naar de tweede helft van een bekerduel, ergens hier in Nederland. Het eerste bedrijf had ik nog heerlijk consumerend doorgebracht achter een lekker bord Tagliatelle met een romige saus. Soms heb je keus, een andere keer is er net een feestje gaande en valt het voorgenomen portje biljarten in het niet. Iets van die strekking duzz!
Maar dat geheel terzijde...
De voormalige godenzonen stonden achter met 1-0 tegen de plaatselijke trots, FC Utrecht.
Lag gespreid op mijn hotelkamer, dacht even nog dat het goed kwam. Dat de magie van Odense van het vorige jaar door zou sijpelen naar de Domstad van het heden....Dat het virus in al haar hevigheid zou worden aangestoken boven Nieuw Galgenwaard. Neer zou dwarrelen op de voormalige godenzonen, griekse helden die opstonden uit een reeds aangekondigde dood. Ik zat gevangen in het Epos, als je begrijpt wat ik misschien bedoel!
Hans Christian Andersen had er een sprookje over kunnen schrijven.
Dat het wonder van Odense nu zou verhuizen naar midden Nederland. Wat dacht ik allemaal toch....??
Beetje dom was ik, Tussen Tak. Skol voor Utrecht. Ze wonnen verdiend met 2-0 van een onmachtig Ajax.
Odense Part 2 draaide uit in een kleine nachtmerrie. Niks geen nieuw biertje in een volle kroeg maar snel het licht uit in een reeds donkere hotelkamer 125. Het sprookje was defintief uit....
Ach, misschien treurde ik vrijdagavond bij thuiskomst onder het liedje van Huub wel daar over en telde ik ondertussen mijn zegeningen. Al het moois zat namelijk bij mij op de bank.
Huub raakt mij wel eens vaker met zijn zingerij....Misschien niet de allerbeste zanger maar hij brengt de boodschap wel over. Zeker op zo'n vrijdagavond met het hart op de tong!
Wat mij ook raakte was de gezellige bende bij de Markt en onder andere de overheerlijke uiensoep.
We zaten amper een paar honderd meter van ons huis verwijderd. Konden straks, bij wijze van spreken, kruipend naar huus. De magie van een mooie avond was aan. Zes lieve mensen, lekker aan het eten en vergezeld van mooi dom geouwehoer. Zo af en toe een serieus onderwerp aansnijdend als ware het een warm mes in de zachte boter!
Een klein stukje hemel op aarde, gewoon in Hardenberg, gewoon op een zaterdagavond. Mooi!
Huub zat notabene aan een andere tafel in mijn gedachten en tokkelde verder op zijn gitaar. Ik hoorde flarden, teksten als wat een vrouw niet kan doen en Binnenmars heeft het super voor elkaar, Gerwin van voren wel te verstaan! Vakmanschap is Meesterschap!
Goeie keus van Bert en Ina, al zeg ik het zelf. We zijn al vaker bij de Markt geweest maar nooit op een fijne maar drukke zaterdagavond en nooit zo uitgebreid. Waarvan Akte!
Het werd uitstekend genieten op de vierkante meter. Uitermate vrolijke en leuke bediening. Het meisje adviseerde ons voor La Chouffe IPA te gaan, die hadden ze net op de tap. Vond ze zelf ook lekker.
Nou, kom maar door...Mmmmmm
Robert was de Bob, die trouwens niet ver van ons verwijderd zat maar dat terzijde, hij ging voor de zwarte ranja zoals Moos cola noemt en de dames gingen alle drie aan de witte wijn. Het werd een onbedoelde wijnproeverij want in elk glas zat een andere druivensoort maar welke was nou de goeie druif?
Het was druk. Uitverkocht. Heerlijke maar gecontroleerde chaos. Geroezemoes. Iedereen was virusvrij en vermaakte zich opperbest. De keus was snel gemaakt.
Ik zag huisgemaakte uiensoep staan. Zou het eigenlijk een keer gaan gebeuren dat ik de uiensoep buitenshuis lekkerder vond dan mijn eigen gemaakte uiensoep, traditiegetrouw op Nieuwjaarsdag?
Warempel. Na tig uiensoepen naar binnen te hebben gelepeld kwam deze met stip binnen in mijn top 3.
Echt wel.
Mmmmmm heerlijk. Hier zat smaak aan, geen bak heet water met wat verdwaalde uiten. Neuh, complimenten voor de keukenbrigade. Maar eens proberen om hier het recept van te ontfutselen of blijft dit toch het geheim van de kok? Zou Gerwin lief aankijken enigszins helpen...??
Het bleef bij lekker eten. Zag mooie gerechten liggen op de bordjes. Mijn steak de Markt was perfect gebakken en bijzonder lekker mals. Mmmmmm nogmaals. De nagerechten waren tevens plaatjes...
De buikjes heerlijk vol. Heerlijk gegeten, niet dat het een verrassing was maar de Markt wordt met liefde bijgeschreven in ons culinaire gidsje en gewoon op kruupafstand hè.
Ja, wij wonen leuk hier aan de Vecht.
Het afpilsen bij Sevens sprak tevens tot de verbeelding. Hier schijnt het eten ook goed te zijn, je voelt 'm aankomen gaan wij nog wel eens proberen. Misschien wel een keertje op een doordeweekse avond met Moos en Mouna. Zag al iets staan wat ze echt wel lekker gaan vinden.
Jan vulde de glazen nog eens en wij proosten op weer een mooie avond. Moe maar voldaan zochten wij onze bedjes op en droomde ik vannacht over uiensoep met Aperol....Tja. Ik verzin het niet.
En ze leefden verder nog lang en gelukkig. Het sprookje van Odense maar dan anders was helaas uit!
Die van de zelfbenoemde godenzonen en Europa overwinnen strandde in Utrecht
Lekker eten doe je aan de Markt. Ach ja, dat wist ik eigenlijk ook wel.
En blijf vooral voor altijd jong, dat je zorgeloos mag opgroeien zonder teveel invloed van de boze en grieperige buitenwereld. Blijf voor altijd jong! Maak er je eigen sprookje van, lieve kinderen!
Fijne zondag. Joah, mag wel zo...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten