zondag 11 juli 2021

'K Zie Er (Geen) Brood In!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Hij kijkt vooruit, ziet niets. Hij denkt niet na, hij fietst.
Al doen zijn benen pijn. Hij moet de snelste zijn.
Ze halen nooit meer in. Hij denkt: Verdomd ik win!
Nooit meer alleen. Nooit meer alleen.
Als je wint heb je vrienden. Rijen dik.
Echte vrienden, als je wint.
Nooit meer eenzaam, zolang je wint.'
Uut 'Als je Wint' van Herman Brood en Henny Vrienten.

Moi, ben ik weer. 
Hij sprong precies twintig jaar geleden van het dak van het Hilton Hotel af in Amsterdam.
Herman Brood, zijn lichaam compleet uitgeleefd op 54-jarige leeftijd.
De knuffel junkie, de enige echte rock 'n roll junkie van Nederland. 
Jemig, is het alweer 20 jaar geleden?
Zal wel kloppen, 11 juli 2001, rond de klok van half twee, 13.28 uur om precies te zijn. 
Bungy jumpen zonder elastiek, zoals hij het zelf noemde in zijn afscheidsbriefje aan zijn vrouw, kinderen, familie en aan al zijn skatjes....Het briefje, wat ze later vonden in zijn binnenzak.
Hij wilde niet langer opbranden dat liet hij over aan de crematie. 
Treur niet, maak er een feest van. Hij zag ons nog wel eens. Genade - Pappa..schreef hij. 
Drown in my own tears. Verdronken in zijn eigen tranen, Hij waagde de sprong.
Toeval of niet, ik was van de week in de buurt van Grolloo. Het dorp van Cuby, een bedevaartsoord voor de echte blues-liefhebber.
Brood maakte samen met Cuby and the Blizzards (Harry Muskee) in 1967 het legendarische album 'Groeten uit Grollo' waarop onder andere het mooie rauwe nummer 'Somebody will know someday' staat. Samen met Muskee schreef Brood het openingsnummer 'Another Day, Another Road', over het steeds maar op weg zijn, onderweg naar weer een optreden, onderweg naar later!
Want afgelopen vrijdag bracht ik Moos naar Elp in de buurt van Grolloo. Hij begon zijn schoolvakantie met een kamp van de scouting. Straks halen wij het jochie weer op. Benieuwd hoe hij het heeft beleefd. 
Moos logeerde met zijn vriendjes van de padvinderij twee nachten bij de boswachter. Verscholen in het hart van Drenthe. Hoorde een keer niet Lohues zingen maar Brood en Muskee want ik toerde rond in de boswachterij van Grolloo. Toch keken Moos en ik of wij Lohues niet ergens zagen rijden in zijn grote Amerikaanse pick-up truck. Drenthe bijna op zijn mooist! Je zou 'm zomaar in het wild tegenkomen.
Moi, hoe is het met joe dan? Langs de Hunebed Highway, N34.
Robuuste loofbossen, lieflijke vennen, weidse beekdalen en grillige stromingen.
Uren zwerven zonder iemand tegen te komen. Beleef de stilte, de mystiek van de zon en nevel, de geur van alles wat groeit en het orkest van kwakende kikkers. Beleef voor even het gevoel dat je echt onderdeel bent van de pure natuur. Wervende teksten op de site van het Uteringskamp in Elp. Maar mij niet gezien hoor...haha.
Ik zal Moos straks eens vragen of hij dat ook allemaal zo heeft beleefd, wat dat betreft is hij net zo kort van stof als zijn vader. Joah, mag wel zo. Hij zal, denken we, er niet veel over uitweiden maar misschien verrast hij ons dit keer. Je weet het niet...
Wat een kereltje. Ik zette hem af in Elp. De enthousiaste leiding was er al.
Fantastische jongens en meisjes. Alle lof voor hun. Hier ging hij een onvergetelijk weekend beleven, midden in de Drentse natuur. Ze waren al een vuurtje aan het stoken, de pan stond reeds op het brandende hout. Gezellig hoor. 
Hallo Moos....Hallo Lisa, Papa kon zijn spullen wel uitpakken want hij had het plotseling te druk met andere zaken. Mooi man.
We zochten zijn tent op. Hij wilde daar liggen, in de hoek. Even zijn luchtbed oppompen maar waar stop je de stekker dan in...? Geen elektriciteit te bekennen op dit 27 hectare grote kampeerterrein. Back to basic. Ik geen welp in de dop, verre van dat. Had ik weer, hoe pomp je dan in hemelsnaam een luchtbed op? Luxe-problemen hè. Gelukkig had opper-akela Martijn wel een oplossing, met een omgebouwde accu-boor blies hij lucht in het bed en zo sliep Moos hopelijk twee nachten lekker luchtig onder de grote sterrenhemel van boswachterij Grollo. 
Natuurgrapje: waarom mag een boom niet meedoen aan een voetbalwedstrijd, omdat ie geschorst is!
Tja, een voetballer zal Moos wel niet zo snel worden. Lekker belangrijk, hij moet doen wat ie leuk vind, momenteel is dat ondermeer struinen door bossen en klimmen in bomen in zijn nog iets te grote en groene scouting-blouse. 
Hij wil trouwens in deze vakantie nog een keer naar Volendam, volgens zijn mooie blauwe ogen het bekendste dorp van Nederland. Hij denkt dat ie daar kannibalen kan gaan zien! 
Euh..kannibalen? Ja Papa, want de inwoners van Volendam leven toch van de toeristen.
Hoe verzin je het? Of hij heeft het ergens gelezen, dat kan ook. Die jongen verslindt boeken en tijdschriften alsof het niets is, en (bijna) alles slaat hij op in zijn bijzondere koppie. 
Wij hebben er allemaal (nog) geen weet van wat zich daar boven allemaal afspeelt.
Another Day, Another Road! Bijzonder blijft het sowieso.
Als je wint heb je vrienden....Maar als je verliest moet je gewoon op je blaren zitten!
Winnaars hebben een plan, verliezers alleen maar excuses maar daar doen ze zelfs niet aan in Den Haag en omstreken!
Achteraf is het zekers mooi wonen maar ik baal er wel van. 
Gaan we weer zo'n zomer tegemoet? Eentje van God zegene de greep!
Weet ondertussen niet meer waar wij aan toe zijn. Zat op de Markt maar baalde als een stekker.
Vrijdag kon ik deze niet in een boom steken maar een dag later was even alle spanning verdwenen als sneeuw voor de zon. Zag mijn grap, ik heet van den Heuvel maar in Oostenrijk van den Berg, al langzaam in voorzichtige rook opgaan. 
Blijft alles op groen staan of gaan we weer eens kopje onder en duiken we komende week in het rood?
Zat gisteren te genieten met volle teugen op de Markt, hier net bij ons om de hoek!
Een lekker biertje op het terras bij Gerwin en zijn vrolijke meisjes in de bediening. 
Mouna wilde gisteren ook serveerster worden, liep rond met een briefje en haar potloodje en schreef keurig op wat wij wilden eten en drinken. Liv zag dat het goed was! Schitterend.
Wist tevens wat er (nog) bij ons in de koelkast lag. Was eens vreemd gegaan en na het kaasje bij Jan even snel bij Olivier wijnhandel & slijterij naar binnen geglipt. Zeven mooie biertjes op de kop getikt!
Bij het afrekenen kwam ik er pas achter dat Eric de Graaff (de eigenaar, red.) nog twee meer van de grote wanden gevuld met bier heeft staan. Weer hele andere bieren in zijn toko heeft dan Chris & Jan. Veel bier in blik maar ook biertjes die compleet nieuw voor mij zijn zoals Giant en Kompel uit het mooie België.
Net zoals ik op advies van de vrouw met de mooie vierkante bril een Porno Blond nam bij de Markt, tis weer wat anders dan een Blonde Snol als ik maar thuis kom eten. 
Ach, en als je je winkel Olivier noemt omdat je hond toevallig ook zo heet dan heb je een barcode streepje of negen bij mij voor...Gertjan en Vincent vertelden het mij al eens vaker, kun je ook mooie biertjes scoren. Ze hebben inderdaad gelijk met terugwerkende kracht, ik geef mij onkunde wel toe. 
Jammer, dat echte excuses van de heren politici een beetje uitbleven. Het is niet erg om fouten toe te geven, maar het moet geen sport gaan worden. Nu gaan echt bedrijven, festivals en leuke tentjes op de fles! Met de kennis van vandaag hadden we het gisteren anders gedaan. Ok, maar geef gewoon toe dat het niet allemaal lekker draait vandaag de dag en dat jullie het soms ook niet meer allemaal weten.
Dat is niet erg hoooor!
Aan dit ad hoc beleid heeft niemand wat. Ok, ik ben misschien wat egoïstisch maar ik wil eind juli gewoon naar Bad Kleinkircheim, ik wil naar de bergen in Oostenrijk en niet naar Bergen aan Zee!
Ik zat echt even in zak en as, duurt nooit lang, meestal zie ik het glas halfvol maar ik zag 'm toch effe een paar uurtjes halfleeg. Zag er even geen brood meer in. 
Niet veel later zat ik al weer te genieten van een volle markt en een drukke binnenstad.
Hardenberg bruisde zelf een beetje. Terrassen vol bij Blij en bij de Markt, waar wij zaten. We leken zelfs allemaal wel een beetje familie van elkaar. 
Je kunt hier beter zitten dan bij de mondhygiënist van de Merelhof, wat ik oe brom!
Elke keer als ik daar de mond open doe hoor ik de kassa aan de Vecht al rinkelen. Ach, wie mooi wil zijn moet pijn lijden, zelfs als het in jouw portemonnee is. 
Maar, waarom gooien wij die hele markt niet vol met natte Horeca? Zag een leeg pand waar ooit de C&A huisde. Gooi daar voor mijn part die brouwerij in, ik hoorde namelijk dat iemand daar mee bezig is. Bier gemaakt in Stad-Hardenberg. Leven in de brouwerij. Kom maar door, Klepperman!
Maak er van mijn part een Pop-up Store van. In de zomer nog meer tafels en stoelen op de markt. 
In het midden wat springkussens, leuk vertier en vermaak. Het vergroot de gezelligheid. 
Binnenkort, als het nog door mag gaan, bouwen ze de markt al éénmalig om voor een grote picknick!
Geweldig toch! Daar moet het op aan...
Want ik werd blij van het geroezemoes en de entourage. Zat te genieten van de straatartiesten op stelten, de lekkernijen van de Markt. Maar zo'n Steak de Markt smaakt nog beter als Hardenberg kan en mag blijven bruisen. 
Ik hoop op zo'n zomer. Dat je iedereen ziet lachen en genieten. Maar ik ben er bang voor...!
Opnieuw een streep door de rekening! 
Hier achter de Iessel weten wij wel hoe moet maar jammer genoeg hebben wij het heft niet in eigen hand. Ze missen de finesse. 'k zag er even geen brood meer in en even later toch ook wel weer...
Leven tussen hoop en vrees. Fingers crossed. 
Somebody will know Someday. Groeten uit Hardenberg.
Fijne zondag. Joah, mag wel zo.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten