zondag 21 november 2021

#Wakker In Een Vreemde Wereld!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Moet hebben gedroomd, moet hebben geslapen, moet hebben gewandeld.
In een droom dat ik sliep. En alles was simpel en iedereen aardig.
Moet hebben geslapen tot iemand me riep.
Opstaan en snel, geen tijd te verliezen.
Een foute beweging is mogelijk fataal.
Het is hard tegen hard, tanden of kiezen. 
Dood aan het middel of dood aan de kwaal en ik werd: 
Wakker in een vreemde wereld, wat gebeurt hier allemaal...?
Wakker in een vreemde wereld, met vrouwen van ijzer en mannen van staal!
Uut 'Wakker in een Vreemde Wereld' van De Dijk.

Moi, ben ik weer.
Werd inderdaad wakker in een vreemde wereld terwijl ik nog niet eens sliep. 
Was in mijn gedachten wel reeds onderweg naar boven na mijn zoveelste Tripel langs memory lane te hebben genuttigd. De moed zakte mij niet in de schoenen, integendeel, eerder wat verdiepingen hoger begon het allemaal wat troebeler te worden.
Geen her-gisting op fles maar blijkbaar ergens in mijn vage brein leek het brouwproces zich te gaan voltrekken in omgekeerde volgorde....
Begon te puzzelen, stukjes op zijn plek te leggen. Hoorde live 'Onderuit' in de Paradiso'89 versie. Die solo op de sax hè, door merg en been. 
Kippenvel. Huub zong verder. 'Hou me Vast'. Deed mij denken een bijzonder mooi stel. Vrijdag vierden ze het feit dat zij samen al 27 jaar op de teller hebben staan. Ik was er destijds bij, 1994, in de toenmalige Bonte Wever in Slagharen. Zag het gebeuren. Liefde ontluiken...Hartstikke mooi. 
'Hoe de tijd ook raast, we komen er door heen. Als jij het niet meer weet, jij bent niet alleen. Hou me vast. Hou me vast.' 
Tuurlijk, niet alles ging over rozen. Ze hebben flink wat voor de kiezen gehad maar hun liefde was sterk genoeg. Twee schatten van kinderen. Robert die mij 's nachts wilde bellen toen Lian was geboren. 
Stiekum beetje mijn vierde broer, het aangenomen vijfde kind van mien Moe. Ach, ze zijn ook de buren van haar. Dat schept een band. Weet nog precies hoe het ging, 19 november 1994. 
Soms is geluk niet te filmen. Gearchiveerd in mijn bovenkamer. Speel de film regelmatig nog eens af. Hoe het ook kan gaan tussen twee mensen die 100% zonder enige twijfel voor elkaar hebben gekozen zonder dubbele agenda's. Afspraken gemaakt met onuitwisbare inkt. Hoe de tijd ook raast.....
Mooi Irma en Robert, geluk in tuk! Op naar de volgende 27 jaar. Dikke kus voor jullie....Hou d'r van en hou van jullie alle vier. 19 november blijft een prachtig mooie dag. Elk joar weer...
Net zoals gisteren, prachtige bieren soldaat gemaakt met een oude buurman die ondertussen een vriend is geworden. Mooie gesprekken. Serieus maar ook dom ouwehoeren met lekker stukkies vlees en zo van slagerij Hoff. Dat was inderdaad een mooie bier-spijs combinatie. Het is allemaal niet zo moeilijk. 
We begonnen met Arend, niet mien breur, maar een mooi goudblond biertje uit Herzele (B). Op advies van Eric, de eigenaar van Olivier Wijnhandel & Slijterij in het smakelijkste straatje van Hardenberg, was Dulle Teve ons tweede biertje van de avond. Wederom een Belg van hoge gisting. Gebrouwen door brouwerij De Dolle Brouwers in Esen. De naam is een vriendelijk, West-Vlaamse, bedoelde omschrijving van een vrouw met een krachtige persoonlijkheid die haar wil doorzet. 
Toen ze dit bier voor het eerst aan het brouwen waren hadden ze nog geen naam. De brouwmeester werd tijdens het brouwproces een paar keer hinderlijk gebeld door zijn vrouw die hem maande om zo spoedig naar huis te komen. Het is 'Dulle Teve' zei hij met een vette knipoog naar zijn collega-brouwer. Die vond meteen dat dat de naam van het nieuwe bier moest zijn. Vond ik grappig gisteravond en eigenlijk nu ook nog wel...haha. Als je diepere bodem maar wilt zien...of zoiets!
Om er geen dronkemansverhaal van te maken meld ik desondanks toch nog even dat Hemelvuur van brouwerij Bliksem uut Breda onze 3e biertje op de helft was. Gevolgd door een hele fijne Tripel uit Oud-Beersel, namelijk Bersalis. Die kreeg wel een heel hoog cijfer van GJ in de Untapped App,
Hij is zuinig met het uitdelen van hoge waarderingen....als hij je ratet boven de 4 ben je sapbrouwerigwijs goed bezig, zeg maar! De Zeezuiper van de Schelde Brouwerij uit Meer (B) leek de laatste van de avond te worden. Maar in de koelkast van mijn dromen vond ik nog een mooie Tripel van dichtbij, die keek mij zo lief aan, liep als ware de Samsung koelkast uit en t(r)ippelde zo naar de buurman toe. Wie ben ik dan...om te zeggen. Snap je?
Buurman & Buurman zijn de moeilijkste niet, zekers gisteravond niet. De Scheerse Tripel van de Mommeriete, hier even verderop in Gramsbergen is een aanbeveling zeker waard en deze pretkegel vond ook met gemak ons dorstig keeltje....Heerlijk. Het was genieten op de vierkante meter. 
Wat mooie bieren, wat fijne hapjes en mooie gesprekken. Soms heb je dat even nodig. We speelden nog wat muziek. Klassiekers kwamen langs. Natuurlijk Eddie, Sting en wat andere lui die er ooit toe deden toen de gulden nog van hout was en je voor een Mars niet iemand hoefde te......euh..rijmt op grijpen!
De aanbevelingen van Eric van de slijterij waren meer dan prima! Kom er niet vaak, heb zo mijn adresjes maar hij stuurt je zekers niet met een kluitje in het riet! 
En toch, toch werd ik gisteravond terwijl ik niet eens sliep Wakker in een Vreemde Wereld. 
Het raakte mij. Ik lees zulke verhalen vaker, helaas. Maar nu kwam het dichtbij. Zat even wat te scrollen op Facebook. FF wat laatste nieuws tot mij laten komen, vandaag zou ik toch de helft alweer zijn vergeten. Want Tripels met een laag alcoholpercentage zijn nog niet uitgevonden.....Misschien een ideetje...Laat maar, echt niet! Tripels moeten de boodschap overbrengen en dat bracht het verhaal van deze lieve en mooie dame ook. Was ineens weer compleet nuchter. Dit gaat je toch niet menen...??
Maar het stond er echt. Als een grap geschreven en misschien daardoor kwam het verhaal nog intenser binnen. Werd echt wakker in een vreemde wereld, wat gebeurt hier allemaal...??
Ik ken haar niet, althans niet persoonlijk, wel een paar keer gesproken. Onlangs nog met haar gemaild.
Net als San is ze getint en daar schijnt het probleem te zitten van zulke mensen die denken en vinden dat ze er iets van mogen zeggen. Alles over één kam scheren maar toch een stukje opvoeding hebben gemist en aardig wat hersencellen kwijt zijn geraakt in de loop van de jaren. Als ze die nou eens gaan zoeken....zijn ze lichtjaren bezig. Min en Min is dan Plus...
Het kwam ernstig dichtbij, ik noem haar voor het gemak maar even, mevrouw H. Vuur, maar zij is nog lang niet opgebrand. Vriendin van Mandy, de wederhelft van mijn bierdrinkende buurman, die ook perplex stond toen hij het relaas las van de vrouw van mister HHC en moeder van twee prachtige kinderen. Anno 2021 speelt dit blijkbaar nog altijd. 
Ik deel graag haar verhaal omdat ik echt wakker werd in een vreemde wereld

'Hoe werkt dat eigenlijk als je 'terug moet gaan naar je eigen land'? Ik kreeg vandaag rond 11.00 uur dat advies van een man op de Floralaan bij de spoorwegovergang bij Hardenberg'85 in een zwarte Volkswagen. Ik vermoed dat hij een reisbureau werkt en dat hij mij daarom tipte over deze reis. 
Ik ben alleen niet zo goed op de hoogte van de huidige corona-maatregelen en weet niet wat qua reizen mogelijk is, maar misschien heeft hij nog een toelichting? Hij kwam namelijk over als een zeer wijs man. Met toeteren en vinger wijzen naar zijn hoofd wees hij mij op zijn interpretatie van een verkeersregel, hoe attent. En zelfs de moeite nemen om daarna zijn raam open te draaien en aan te geven dat ik moet oprotten naar mijn eigen land. Och en wat hartverwarmend om te zien dat je vriendin/zus oid naast je in de auto ook heerlijk kan lachen om jouw opmerking. Jullie zijn een prachtig stel. Mocht u dit lezen: bedankt voor de tip en succes verder met uw reisadviezen. 
Ps: delen mag, wie weet dat de reisadviseur zijn bedankje ontvangt... 
Ps2: mocht ik in elkaar worden geslagen of niet meer thuis komen van een wandeling, heeft hij mij waarschijnlijk een zetje naar het 'eigen land', alweer een goede daad dus....
Was getekend: Mevr. H. Vuur! 

Respect mevrouw H. Vuur hoe je dit hebt omschreven. Het was heerlijk warm in huis maar kreeg het spontaan koud. GJ ook....Wist even ook niet wat te zeggen. Jemig......
We zaten behoorlijk aan ons theewater maar allebei ineens weer zo nuchter als we konden zijn. 
We konden zelfs wel naar huis rijden, al was ik thuis en moest GJ nog enkele huizen verder....
Gelukkig waren er hartverwarmende reacties....
Moest gelijk denken aan het interview wat ik die middag las in nieuwe HELDEN met de 27-jarige sprintkanon Dai Dai N'tab die behoorlijk snel gaat op de 500 en 1000 meter en die vast en zekers hoge ogen gaat gooien op het Olympisch schaatstoernooi. 
Dat hij als donkere jongen ook vaak met, soms onbedoeld, racisme te maken heeft gehad. 
Het raakte, want ook mijn eigen San, heeft daar mee te maken gehad. Ik vind het allemaal zo raar. 
Ik zie San niet als een donker of getint persoon, Dai Dai ook niet en mevrouw H. Vuur zekers niet. 
Mijn brein werkt soms gek. Zie alleen twee prachtige vrouwen waar je je ogen net even iets langer op laat leunen. Geen dertien in een dozijn. Blijven op je netvlies branden.....Wat een vrouw niet kan doen!
Maar toch is het niet altijd zo. Dat heb ik als nuchtere blanke man niet altijd door gehad en nog steeds... 
San vertelde het mij al eens hoe het zit, Dai Dai ook, gisteren bij het lezen van zijn verhaal in HELDEN en mevrouw H. Vuur opende gisteravond mijn ogen weer eens. Jammer genoeg!
Tuurlijk heb ik mij ook wel eens schuldig gemaakt aan grappig bedoelde opmerkingen, wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Maar ik kijk niet zo....Iemand is voor mij niet zwart, geel of blank...Beter of minder als je een kleurtje hebt. Schaamde mij gisteravond gewoon. 
Kon er slecht van slapen. Het bleef een beetje hameren in mijn hoofd. De brouwers waren bezig maar ook mijn paar overgebleven hersencellen waren overuren aan het maken. 
Ik word al maanden wakker in een vreemde wereld maar gisteravond sliep ik niet eens....en toch werd ik wakker geschud. Hoe dan...??
Fijne zondag. Als wij maar lang genoeg zulke zaken blijven delen en niet normaal blijven vinden worden wij One Fine Day niet meer wakker in een vreemde wereld. Hoop doet leven.
Want hoop sterft toch als laatste...? Laten wij de wereld een stuk mooier kleuren....
Zo Zwart-Wit is het toch allemaal niet.
Denk liever in de kleur van je hart....Toevallig het laatste nummer gisternacht toen ik daadwerkelijk mijn ogen dicht deed. Zij weet het! 
Joah, mag wel zo...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten