zondag 26 februari 2023

#Prakkiseren!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Gute Nacht Freunde, Es wird Zeit für mich zu gehen.
Was ich noch zu sagen hätte dauert eine Zigarette.
Und ein letzes Glas im Stehen.
Für den Tag, für die Nacht unter eurem Dach habt Dank.
Für den Platz an eurem Tisch, für jedes Glas, das ich trank.
Für den Teller, den ihr mir zu den euren stellt. 
Als sei selbstverständlichter nichts auf der Welt.'
Uut 'Gute Nacht Freunde' van Reinhard Mey.

Moi, ben ik weer.
Een onvervalst stukkie Duuts Proza op de vroege morgen!
Had dit nummer gisteravond in mijn kop zitten met het oog op morgen. 
Vertrek zo richting de Pruis, richting de Bremer muzikanten waar grote breur Gert al decennialang huist.
De kinderen kijken er al enige tijd naar uit. Samen, met z'n drieën naar (suiker)oom Gert toe kachelen.
Moe zou ook mee maar heeft helaas weer last van de rug. Dus Moe blijft Thuus! 
Staat ook op je telefoon, Papa. Dus dat klopt. Je hebt gelijk, Mouna! Als ik bel met Oma staat er Moe Thuus. Dat is ze ook meestal, negen van de tien keer! Zittend aan de tafel, met een puzzel voor de neus of lezend in de krant. Moe is er nog altied, of ze staat in de keuken. Bijvoorbeeld zuurkool te maken. 
Niemand kan zo lekker worst maken als Oma, aldus de heer Moos Dorgelo. Bijna tien, hij heeft er verstand van. Verbaas mij iedere keer weer over Moos en Mouna. 
Hoorde gisteravond Moos Engels praten. Hij speelt vaak Roblox, een online spel waarin je kunt programmeren en games kunt spelen die door anderen zijn gemaakt. Hij bouwt zelf ook van alles, hele steden met allerlei huizen. Zijn restaurant heeft al 3 steren. Snap er de ballen van maar hou wel een oogje in het zeil. Je weet nooit! Hij heeft een soort van 'Game-vriend' uit Polen, 11 jaar jong. Zegt ie...Toch maar ff verifiëren. Vinger aan de pols houden. Rare wezens genoeg op deze aardkloot. Gisteravond hadden ze live kontakt, voor het eerst.
Jemig, wat ie allemaal weet te vertellen in het Engels en welke woorden ie allemaal gebruikt. 
Echt geen steenkolen Engels of Mavo Frans. Stond met verbazing te kijken en vooral te luisteren. 
Dat leert ie echt niet allemaal op school! Jochie groeit, letterlijk maar ook figuurlijk. 
Komende week heeft hij een proeftraining van basketbal. Benieuwd wat hij ervan gaat vinden. Hij kwam er zelf mee. Scouting lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. 
In zijn ogen is hij nu al de nieuwe Michael Jordan. Fantasie genoeg, heeft hij niet van een vreemde.
Dacht ook altijd dat ik de nieuwe Piet Schrijvers zou worden of tenminste Edward Metgod! 
Toen ik éénmaal op het veld stond viel dat ballen tegenhouden toch nog dikke tegen....
Roald Dahl schreef er destijds nog over, nu zou die zinsnede toch iets anders uit de verf komen. Jemig mensen, waar maken wij ons allemaal druk over. Jeugdboeken herschrijven?? Het moet niet gekker worden. Mouna zat ondertussen op mijn schoot. Kwam voor de tweede keer naar beneden. Is het al morgenvroeg, Papa? Als zij het voor 't kiezen had gehad waren we gisteren al vertrokken richting Bremen. 
We keken samen even naar voetbal, was niet veel op TV. Real Madrid VS Athletico Madrid. 
Hey, daar komt Sinterklaas ook vandaan. Meisje ontgaat niets. Ik ben voor de witte shirts, jij dan Papa?
Papa maakte het niet veel uit, dat doet de brandweer trouwens maar ik koos voor de rood-witte shirtjes, lijkt toch een beetje op Mariënberg en Memphis speelt er ook. Altijd Nederlands georiënteerd hè.
Maar Mouna weet ondertussen al veel van voetbal. Waarom krijgt die meneer een rode kaart en deze meneer alleen geel. Was toch ook een beste overtreding en de meneer die rood kreeg was een stukje kleiner dan die donkere meneer. Dat was een Duitser by the way....Komt er nog een penalty? Hoe ver mag de keeper komen? Wat is buitenspel? Euh, dat kostte mij ooit een relatie....haha. Papa, jouw ploeg scoort. Dat was een kopbal hè. Wat doet die vlag daar? Wat is een cornerbal. Komt er nog een penalty...? Is dat witte rondje de stip? Zo leuk en gezellig, zij praatte de tijd mooi vol. Dat heeft ze niet van mij. Ze moest op 65 minuten (65.00) weer naar boven maar het lukte haar om pas na 95 minuten (90.00 + 5) naar boven te stiefelen. Missie geslaagd! Stiekum vind ik het best gezellig als de kinderen nog op zijn!
Haar team won niet, mijn team tevens niet! Gelijkspel. Hebben ze nu allebei een punt, Papa? 
Ja mountje. Kusje? Niet op de mond Papa want ik heb net lippenstift op. Oh, onder het voetbal had ze ook de make-up box nog ff doorgewandeld. Ik let ook zo goed op! Not! straks maar ff in bad!
Zo onder de douche. Straks via de Hunebed Highway richting Bremen. FF toeteren bij de afslag Erica.
Misschien is hij al wakker. De vorige keer toen wij er langsreden wist Moos ons te vertellen dat op Erica Daniël Lohues woont. Met Hoed!
Klopt. Sinds drie jaar begint hij van de week, hier achter het huis, weer met optreden. Corona en gezondheidsproblemen zorgden ervoor dat hij lange tijd niet op het podium stond. Weer gtp dus!
Woensdag trapt hij in theater de Voorveghter (Hardenberg) zijn tournee af. Drie avonden staat hij allennig (alleen) in een stijf uitverkochte zaal. Als een ouderwetse troubadour reist hij door Nederland. 
Hij heeft niet stil gezeten, las ik. Hij maakte met de overige Musketiers (Paskal, Paul en Bertolf) een fantastische Nederlandse CSN&Y-achtige plaat. Dat smaakt sowieso naar meer. 
Lohues maakte muziek voor de nieuwe voorstelling van Huub Stapel, produceerde een plaat van Douwe Bob en voor andere artiesten. Zijn laatste twee platen (Sowieso en het album van vorig jaar) heeft hij nog niet eens live voor publiek gespeeld. Hij speelt, zei hij gisteren in het dagblad van het Noorden, ook wel nieuwe nummers. Hij doet het nu andersom, eerst live spelen voordat ie ze op een plaat slingert. Sinds de eerste plaat van Skik heeft hij dat niet meer gedaan. Spannend heur!
Wij, Moos en ik, kijken er al weken naar uit. Ja, Moos gaat vrijdagavond met mij mee. Hij zou vorig jaar al meegaan maar toen ging het niet door. Wij gaan van te voren ook weer een hapje eten, hij heeft zelf het restaurant uitgekozen. Daar hebben ze ondermeer Nacho's als voorgerecht! Ik reken het goed!
Mooi dat Lohues weer optreedt, gewoon achter ons huus. Als je zin in koffie hebt of iets sterkers...?
Hij oefent niet zoveel. Zo wandelt hij ook het podium op. Moi....Hij gaat achter zijn piano zitten en begint te spelen. Denk dat geen avond hetzelfde is bij hem. Het gebeurt allemaal in zijn hoofd zegt ie.
Hij heeft zo'n arsenaal aan nummers waar hij uit kan putten. Zit volgens mij nooit om gespreksstof verlegen. Alles voor de muziek. Hij wist als klein kind al dat ie muziek ging maken. Verder niets!
Dat doet ie op de dag van vandaag nog zonder concessies te doen. Prachtig. Hartstikke mooi. 
Ik hou van dat prakkiseren. Zittend achter het raam in de zon en mooie liedjes verzinnen. Mooie verhalen vertellen. Met de handen in de zakken en drentelen over het grote podium. Kijk er naar uit!
Prakkiseren, dat doen wij hier aan deze kant van Nederland nog! Wij prakkiseren hier soms er wat aan af. Prakkiseren over een mooiere wereld, prakkiseren over een mooi wief, prakkiseren over de gewone ongewone dingen in het leven. Koffie drinken bij oen Moe, lachen met oen collega's. Prakkiseren over joe en over joe en joe. Maar nu eerst onder de douche, richting het Bremer land. Zo over de Hunebed Highway, als je een auto hoort toeteren, Daniël, zijn wij het! Moos, Mouna en ik....Tot Vrijdag.
Veule wille deze week in Stad Hardenberg.
Weer eens onderweg naar later. 
Fijne zondag. Joah, mag wel zo....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten