zondag 11 februari 2024

#Een Hollander in Bremen!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'You turn me on, You lift me up like the sweetest cup I'd share with you.
You lift me up, don't you ever stop, I'm here with you.
Now it's all or nothing 'cause you say you'll follow through'.
You follow me, and I, I, I follow you.
What you gonna do when things go wrong, what you gonna do when it all cracks up?
What you gonna do when the love burns down, what you gonna do when the flames go up?
Who is gonna come and turn the tide, what's it gonna take to make a dream survive?
Who's got the touch to calm the storm inside, who's gonna save you?
Alive and kicking, stay until you love is, alive and kicking.
Stay until you love is, until your love is, alive.'
Uut 'Alive and Kicking' van de Simpele Zielen.

Moi, ben ik weer.
Ben een kind van de jaren tachtig, muzikaal gezien dan. 
Gemaakt in '71, geboren op de eerste dag van '72. 
Tot wasdom gekomen in de zogenaamde Eighties.
Oudere broers die mij Pink Floyd, Supertramp, The Who en Boudewijn de Groot als voeding meegaven toen ik nog een beetje in de luiers/steigers stond. 
Zo'n beetje vanaf mijn 8e begon ik zelf muziek te ontdekken. Bedankte de breurs voor bewezen diensten, ga nu wat meer zelf de wereld ontdekken vertelde ik hen. Veule wille d'r mee was het antwoord en ik op zoek naar antwoorden. Nog steeds...
U2, Simple Minds, Talk Talk, Talking Heads, Howard Jones, Scritti Politti, Toto, Golden Earring, Killing Joke, Duran Duran, The Cult, The Cure, Mr. Mister, The Police en bijv. Bryan Adams en zoveel meer bandjes en artiesten. Japan, The The, The Dolphin Brothers, Van Halen...
Maar ook veel Nederpop. Het Goede Doel, De Dijk, Toontje Lager, Kadanz, Frank Boeijen Groep, beetje Doe Maar.
Frank Boeijen maakte in 1987 één van zijn beste platen ooit zoals U2 dat deed met the Joshua Tree.
Welkom in Utopia. Met terugwerkende kracht staat er geen enkel slecht nummer op. Misschien denken jullie daar anders over, als je hem überhaupt kunt verstaan, het zal mij een zorg zijn. Lekker boeiend.
Vanaf die LP kwam ook 'De Wind Nam Hem Mee', het liedje kwam vrijdagavond terloops ter sprake toen wij een vrolijke discussie hadden over welk nummer je op je begrafenis/crematie gedraaid wilt hebben. Kwam eerst met een nummer van Pink Floyd maar later dacht ik aan deze, past beter....tekstueel gezien ook. 
'Kijk naar de maan, kijk naar mij. Kijk hoe klein wij zijn, zandkorrels in de wind. Schreeuw tegen de maan, schreeuw je hart uit. Ik hou je vast in de wind. De wind nam hem mee. Hij komt nooit meer...'
Henry had iets met 10.000 Reasons (Bless the Lord), Herman wilde het begin (12 minuten) van Bach's Matthäus Passion en Gert koos, verrassend genoeg, Never git Drunk no More van the Dropkick Murphys. Snapte ze allemaal wel. De beweegredenen. Moe wilde iets van een psalm horen. De titel ben ik ff vergeten, het zijn er maar 150, zal er vast wel één tussen staan die ik herken en trouwens voor Henry is het zijn dagelijks werk. De hemelpiloot weet vast wel welk nummer Moe wil horen als zij uut de tied is.
Trouwens, ze wil geen poespas, Moe wil geen Guus Meeuwis of Mieke T. op haar begrafenis. Dat snap ik ook wel weer....Waarheen, alsjeblieft zeg! Die weg kennen wij inmiddels wel....
Het moet wel een beetje gezellig blijven op haar laatste feestje als je begrijpt wat ik bedoel...
Als je al bijna 93 bent mag je dankbaar zijn! Een moeder van een collega tikte gisteren zelfs de 100 jaar aan, ga er maar aan staan. Knap hoor en dat in redelijke gezondheid, net als mien Moe.
Tja, de ontknoping, de apotheose van de NPO radio 2 Top 80's miste ik helaas door het bezoek aan Bremen dit weekend. Vrijdag halve dag op 't werk en toen als de brandweer richting de Pruis. Op naar de één na oudste broer in Bremen. Gert vierde deze week zijn 63e verjaardag, we deden het met z'n allen afgelopen weekend het nog even dunnetjes over met behoorlijk wat spijzen en heerlijke dranken. 
Het leven moet gevierd worden, zelfs in Duitsland. Bremen is sowieso een wat minder achtige Duitse stad dan de meeste grote steden. Een Vrije Hanzestad. Meer vrijgevochten. Waarvan Akte! De 10e stad bij onze Oosterburen. Al ademde de stad dit weekend veel Werder Bremen uit. De club uit de Bundesliga bestaat 125 jaar en dat was te merken. Veel winkels waren versierd met vooral groen en wit, de clubkleuren.
Gert woont vlakbij het Weserstadion. De stad leek wel zwanger van Werder. Overal plukjes supporters die in de Kneipe of gewoon op straat met een Becks in de handen liepen. Goed gemutst. Gutentag, 3 zu eins Heute? Naarmate het half vier werd kwamen er steeds meer Werder supporters bij. Af en toe een verdwaalde supporter van Heidenheim, de tegenstander. Geen haat en nijd. Neuh, de stemming was goed. Net als bij ons. Lekker slenteren door Bremen. Hallo zeggen tegen de Bremer Musikanten.
Mooi met de S-bahn naar het Zentrum. Moe in de rolstoel, hoefde ze niet te lopen en konden wij haar mooi drukken. Oppassen voor de rails dat ze niet als Opa Flodder er tussen vast kwam te zitten want je weet nooit of de metro een rem heeft! Zal niet over treinen beginnen. Was gezellig, leuk man. Moe had al haar vier zonen binnen handbereik. Kon zomaar eens de laatste keer zijn. Denk het niet, ze is behoorlijk eigenwies en tevens van plan om honderd te worden. Veule wille d'r mee. Wij helpen het jou hopen, tied genoeg nog om een mooie psalm uit te zoeken. 
Maar goed. Ik miste het laatste deel van de NPO Radio 2 Top 80's. De hele week was het genieten.
Las later in Bremen dat The Cure met A Forest op 1 was beland. Helemaal prima! Ik reken het goed.
Maandagmorgen begonnen wij met the Waterboys 'A Girl called Johnny'. Was genieten op de vierkante meter. Veel (jeugd)herinneringen passeerden de revue toen de gulden nog van hout was, twix nog gewoon raider heette en dat sex nog vies was. Haha, zou er nu een moord voor doen voor een ouderwetse schoonmaakbeurt. Las ook in Bremen dat Van Agt was gestorven. Ook jaren '80 materiaal als ik mij niet vergis. Dat was nog eens een premier, kon Mark nog een puntje aan zuigen! 
's Avonds in ons appartement in Findorff (Bremen) las ik dat het een gevalletje gezamenlijke euthanasie was. Hoe mooi wil je het hebben. Hij stierf samen met zijn echtgenote Eugenie. Een andere manier om uit het leven stappen als je lichaam de brui er aan heeft gegeven. Ik vind het bijzonder!
De man die ooit voor abortus en zulke zaken was werd milder aan het eind van zijn leven hier en koos om zo naar boven te gaan. Ik vind het prachtig. 's Morgens raakte een gedicht van **EvenEpibreren mij daarom vol in het hart van dichter/schrijver Bert Sloots.
Hij noemt zichzelf chronisch positief en een onvoltooid tevreden dichter en schrijver. Ik reken het goed.
'Tot de dood ons bindt'. Scheiden maar dan compleet anders....samen blijven!
'Tot de dood ons bindt'.
Liefde is.....dat je zo van elkaar bent gaan houden dat je niet om elkaar wilt rouwen.
Dat je je beide, zelfs niet door de dood, laat scheiden.
Dat wat in liefde is begonnen tot in de eeuwigheid blijft verbonden.
Hand in hand, zij aan zij....
Amen. Oud-premier Dries van Agt en zijn vrouw Eugenie zijn samen, hand in hand gestorven.
Ik vind dat mooi. Kan ik half beneveld 's morgen in een onbekend bed in Bremen de krant lezen maar raakt mij zoiets toch, hoe mooi wil je het hebben. Of gewoon minder drinken op zo'n vrijdagavond.
Dat hadden die lui van Peta, denk ik, ook gedaan. Te bezopen voor woorden wat dierenrechtenorganisatie Peta Nederland nu weer had uitgevogeld.
Jemig de pemig, dacht eerst dat ik onzin-nieuws van de Speld aan het lezen was....
Dit was toch niet waar, dit ging je toch niet menen? Blijkbaar dus wel, geen speld tussen te krijgen.
Alle dieren in draaimolens etc. mochten van hen niet meer hun rondjes draaien tot plezier, nut en vermaak van veelal jonge kinderen. 
Het is niet langer meer van deze tijd om dieren voor ons vermaak te exploiteren. Pretparken en kermissen bedoelen het misschien niet zo maar kinderen kunnen wel eens het gevoel krijgen dat door die draaimolens het normaal is om dieren puur voor ons eigen plezier te gebruiken. Dat zij dieren gaan zien als een vervoersmiddel of whatever. Mijn spreekwoordelijke klomp brak toen ik ontdekte dat het echt serieus nieuws was. Hallloooo.....
Moet ik dan ook alle knuffelberen van Moos en Mouna weggooien omdat knuffelen met beren tevens niet meer van deze tijd is. Dat een echte beer niet graag met je knuffelt. Mag mastruberen ook niet meer, ik vraag dit natuurlijk voor een vriend? Moet ik nu de WC-eend uit de badkamer verwijderen? Mag ik niet meer op het zebra-pad oversteken?
1 april viel vroeg dit jaar, reeds in februari. 
Hoe serieus moet je zulke organisaties dan nog nemen? Dit gaat echt mijn verstand ten boven....
De wereld loopt op haar einde. Deze onzin had je gelukkig niet in de jaren tachtig! 
Al dat nieuwerwetse gedoe. De clip van China Girl van David Bowie kan anno 2024 ook vast niet meer.
Wat ik oe brom. Uitbuiting van het zand of weet ik wat....De branding was nog nooit zo mooi geweest!
Wilde als jochie van tien dat ik Bowie was daar half naakt liggend met zo'n schone dame in de onstuimige zee. Zin aan chinees krijgen. Allemaal herinneringen of ik zat weer eens te dagdromen. Deed ik deze week veel met de muziek uit de jaren tachtig! Het was mooi in Bremen. Familie is zo belangrijk. Ik sloeg mede daarom een avondje Voorveghter er voor over....Ik heb wel wat gemist en toch ook weer niet! Je was er niet bij, de basis van elk geloof. 
Springlevend, Alive and Kicking! Ook zo'n jaren tachtig nummer! 
Met terugwerkende kracht krijgt het album 'Once Upon A Time' de credits die het midden jaren tachtig niet kreeg. Het was geen 'Sparkle in the Rain' uut '83 en zekers niet 'New Gold Dream'  uut 1982.
Met de kennis van nu weten wij wel beter. Het was een stadionalbum, het geluid van de jaren tachtig. Veel bas, veel drums, bombastisch, synthesizers....Hoog lalala- en meezinggehalte....
Ik hou d'r van. Mis ik nu wel eens. Dat gevoel wat je toen had in de jaren tachtig zie ik nu verdomd weinig meer van terug. De wereld verandert veel te snel en niet altijd naar het goede! 
Gelukkig kunnen wij nog lachen om acties van bijvoorbeeld Peta en respect hebben voor de zelfgekozen dood van Van Agt en zijn vrouw.
Ik was even een Hollander in Bremen, zag ons land van de andere kant! 
Het stemde niet naar tevredenheid maar ik werd er ook niet meteen sikkeneurig van! Neuh...
Fijne zondag. Met de kinderen straks naar Piepenplas. Even optochtje bekijken, drie keer een rondje om de kerk in Vilsteren. Kijken welke onzin ze nu allemaal weer hebben. Tijdens carnaval mag dat hè, de  draak steken met de realiteit. Oordeel een dwaas niet op zijn zotheden maar vrolijk wordt je er gelukkig wel van. Alaaaaaaf.
Zoals ze het in Bremen plegen te zeggen. Trinken ist Wichtig! 
Bremen verloor trouwens wel met 1-2 van Heidenheim. Tja, nicht alles klappt!
Gelukkig hebben ze nog genoeg Becks liggen an die Weser.
Fijne zondag. Joah, mag wel zo...


2 opmerkingen: