zondag 30 april 2023

#Koekeloeren!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Ik zie ook wel in dat alles anders gaat dan hoe je het wilt, 
of hoe je het had gedacht. 
En ik begrijp ook best dat jij het niet meer weet hoe het nu is, 
is niet wat jij verwachtte.
Dus adem in en tel tot tien of elf en verder. 
Hou vol, hou vast. 
Er is altijd nog mijn arm die om je heen past.
En altijd nog mijn schouder die je recht houdt.
Al is het maar voor even.'
Uut 'Hou Vol, Hou Vast' van Blof.

Moi, ben ik weer! 
Toen ik enkele weken terug voor het eerst het spotje op de radio hoorde ging alles bij mij staan behalve het horloge. Ik heb niet eens zo'n klokkie om de pols hangen dus moet je nagaan. 
Stichting Wakker Dier spoorde mij aan om te gaan Koekeloeren. Ze lanceerde een campagne waar wij, burgers, worden opgeroepen om koeien te signaleren die te vies, te mager of te grote uiers hebben.
Met dit aardig gekleurde spotje wil Wakker Dier aandacht vragen voor dierwelzijn in de melkveesector.
De vriendelijke hardwerkende boer wordt weer eens in een ongevraagde hoek gezet! Misselijkmakend.
Want het grootste gros van Nederland weet amper hoe een koe zich beweegt op 't platteland. 
Hoe gek de boer is met z'n dieren. Ze vertroetelen tot ze een ons wegen, maar door het spotje van Wakker Dier komen eerlijke boeren nu over als regelrechte misdadigers en dat alle koeien in de wei er behoorlijk slecht aan toe zijn. Hoe dan?
En dat allemaal dankzij de boer, volgens Wakker Dier, die over de rug van die arme koeien alleen maar snel geld wil verdienen. De campagne werkt polariserend en draagt niet aan om met elkaar in gesprek te blijven, laat staan een opening te vinden. Elkaar de tent uitvechten! 
Wij willen allemaal dierenleed voorkomen maar WD doet net alsof de boer bewust anders boert!
Dat een koe niet oud mag worden. Er zijn nu éénmaal koeien die graag vies worden, Moos komt ook elke dag thuis met een vieze broek. Je hebt nu éénmaal koeien met grote uiers, kijk eens om je heen. Niet iedereen heeft hetzelfde slanke lichaam. De één is dikker dan een andere. WD doet net of boeren koeien zo snel mogelijk willen 'slopen'. Kreupel willen slaan. Alleen maar dienen als melkkoe!
Ik vind dat Wakker Dier de plank volledig misslaat. Ze willen dat wij in actie komen. 
Doen ze heel slim, ze communiceren heel slim. De campagne zit zo sluw in elkaar en speelt in op het gemoed en gevoel van de (onwetende) burger die negen van de tien keer hier in Nederland niet op de hoogte is van het wel en wee van onze mooie koeien. Maar aan de buitenkant kun je niet altijd zien of een koe gezond is. Jij wel, ik heb d'r ballen verstand van. Jij dan?
Ze hebben tevens een handleiding op de site staan. Ga d'r op uit en ga koekeloeren en geven allerlei punten waar je op moet letten. Maar bij een te magere koe, in hun ogen, staat er wel een sterretje bij: Dat alleen een expert kan bepalen of de koe wel of niet gezond is. Nou Moe...? Is het in het belang van de koeien dat wij als NSB'ers te werk gaan. Als een boer een oude koe apart in een weitje heeft staan om hem extra aandacht te geven is hij dan meteen verdacht...? Mag een koe niet meer oud worden, of herstellen van het feit dat hij ziek is geweest? Wij worden toch ook allemaal niet gezond ouder. Hebben allerlei kwaaltjes onder de huid zitten! Schieten wij onze oudjes dan ook maar af?
Kan een koe dat niet hebben? Wij leven in een land van aannames. Mensen denken automatisch dat iets zo is als het wordt verteld in zo'n reclamespotje of als het zwart op wit staat gedrukt op bijv. Facebook!
Je zet zo boeren flink te kakken. Zonder verweer. Je komt aan mijn familie! Je komt aan mien Ome Jan en grote neef Gernand. Ze boeren vol trots aan de Zwarteweg. Mien Va en Moe komen ook van de boer! Niks mis mee. 
Je zet boeren weg alsof ze criminelen zijn. Ga koekeloeren. Deed ik gisteren even onderweg naar Oldenzaal. Ik zag vergestrekte weilanden met grazende en herkauwende koeien die skik hadden. Moi, hoe ist met joe dan? Stukje worst? 
Kan ik gewoon kwaad om worden. Als je het niet vertrouwt ga dan eens met een boer in gesprek. Kun je met je eigen ogen bekijken en horen wat boeren allemaal doen om hun veestapel zo goed mogelijk te verzorgen. Ik heb tranen in de ogen gezien bij mijn Ome Jan als hij noodgedwongen een koe moest afmaken als deze bijvoorbeeld ziek was. Het zijn hun kinderen potverdikkemei, hij heeft ze allemaal even lief. Hij noemde de koeien niet voor niks naar zijn grote zussen. Martha 84 bijvoorbeeld, eigenwieze koe net als mien Moe....(grapje Moe).
Eerst zijn de boeren één van de grootste boosdoeners in de hele stikstofcrisis en nu doet Wakker Dier er nog even flink wat scheppen bovenop. Slaat de boeren murw tegen de touwen. 
En het gekke is, een groot deel van onze goegemeente denkt ook nog dat het zo is. Denkt niet na, neemt maar aan dat het zo is. Ze zeggen het toch op de radio..?!? Kom op zeg! Zo boeren Ome Jan en Neef Gernand echt niet heur! 
Ik ging gisteren wel koekeloeren maar genoot van alle dieren in de wei. Van de mooie zwartgevlekte koeien, tuurlijk niet allemaal even schoon. Net als varkens woelen ze graag door de modder. 
De ene koe had een grotere uier dan zijn zus. Wij hebben de koplampen toch ook allemaal niet even groot. De één heeft cup D, de ander komt amper tot cupje B. Nou én? Dolf Jansen is toch ook vel over bot terwijl Django Wagner iets vaker in de wei mag huppelen. Snap ie! Dat dus.
Moeten wij Dolf nu aangeven bij een organisatie als Amnesty International omdat wij vermoeden door het ongevraagd koekeloeren dat hij slecht wordt behandeld door zijn vrouw en/of omgeving?
Tuurlijk, er zijn ook slechte boeren! Net als er slechte mensen zijn. Maar nu worden alle boeren en dus ook mien Ome Jan en neef Gernand over één kam geschoren. Dat vind ik niet eerlijk! Verre van dat.
Daar gaan mijn haren rücksichtslos van overeind staan. Stop met koekeloeren, ga bij een boer het erf op en zeg: Hallo Boer, mag ik eens naar jouw koeien kijken en wat klopt er nu allemaal van het verhaal wat Wakker Dier ons voorschoteld? Dan krijg je het (h)eerlijke verhaal. Trek dan je conclusie(s).
Mensen zijn ontwetend maar ga pvd met elkaar in gesprek. Nu staan wij allebei aan de zijlijn omtrent het dierenwelzijn. We hebben allemaal hetzelfde doel, dier wel zijn. Nu komen wij nooit in 't midden om samen te strijden tegen vermeend onrecht! Ook de boer wil die boer die er een potje van maakt op de brandstapel hebben, geloof me! Maar scheer ze niet allemaal over één kam! Kom niet aan mijn familie want dan kom je aan mij! Koekeloeren kan op zoveel andere manieren. 
Ik koekeloer zo graag. Kijk zo graag naar al het moois in dit leven. Naar bijvoorbeeld een halve maan en één vallende ster boven Banthum (Bergentheim).
De eerste editie van Stoeterock kan in de boeken als meer dan geslaagd! Wat hebben wij mooi staan te koekeloeren naar drie leuke bandjes. De volgende keer mag de verwarming wel een paar graadjes hoger. April doet wat ie wil. Ach, een kleinigheid hou je altijd. Fantastisch georganiseerd. Geen wanklank te horen. Hier waren de mensen niet te mager, te vies of hadden te grote uiers. 
In Banthum werd er niet zo op je gelet! Hier allemaal mensen van de gestampte pot met een verse worst! Hier werd ons geen worst voorgehouden. Koekeloeren in optima forma! 
Zo'n groene pretkegel in je knuistjes en luisteren naar stevige rock! Buncker trapte af, vijf jonge honden uut Rijssen. Niks mis mee. Four of a Kind uit Drenthe kwam hierna. De ervaren jongens uit het land van Daniël wisten ons te bekoren. Stevige covers uut een mooi tijdperk. Koekeloeren tot kunst verheven. Mooie gesprekken, mooie mensen gezien. Een feestje zonder poespas, ouwe jongens krentenbrood. Henk goed te passe, Jan ook en de rest van het volk ook. Hier sloegen ze jou niet de bunders over. Neuh, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg! Jeugdsentiment kwam langs toen ze Brommers Kiek'n speelde. Hoe vaak hebben wij niet staan te koekeloeren op het voormalige terrein van Ophof naar twee mooie dingen. Als de muren konden praten kreeg je alsnog rode oortjes. Brommers Kieken, het synoniem voor met een meisje naar buiten te stiefelen om wat leuks met elkaar te doen! Mooi naar elkaar koekeloeren, elkaar ontdekken. Waar houdt zij van, waar hou jij van? Vinden jullie het allebei leuk, is de vrachtwagen open...? Oh, er liggen al een paar, innig verstrengeld elkaar op te eten...
Een hervertaling van een nummer van The Beatles, Saw Her Standing There....Nou, dat klopte inderdaad als een bus euh..vrachtwagen van Ophof. Liep nog even naar achteren...Ogen dicht en in gedachten koekeloeren. Het leven was soms te mooi, soms te dik dan weer te dun....Toen sliepen alle dieren nog. Was er één geen wakker en vertelde je eerlijk wat je ervan vond. En als je te luidruchtig was kreeg je een knal voor je kanis!
Mooi dom lullen. Ben ik goed in! White Child sloot het festival af. Moet ik vaker hebben gezien tijdens mijn nachtelijke escapades in Ommen. Ze gingen als de brandweer! Het plezier spatte er van af. 
Henk was nog steeds goed te passe en Jan ook en de rest! We namen nog een pretkegel en Beerenburg/cola voor Ard en Harold mee! Journey kwam langs....Kippenvel! Maar ook Home of the Brave van Toto...Geweldige uitvoering. De drummer ging lekker los en ik bleef maar koekeloeren en draadjes in mijn niet meer heldere brein met elkaar proberen te verbinden. Lukte deels! 
Waarom niet of waarom wel? Vaak ben je te bange....De maan boven mij gaf ook geen sjoege, zoek het zelf maar uit was zijn devies! Op fietse naar huus! Thuus je verkneukelen aan de Mummelmann.
Warm worden in je eentje. Even tot hier terugkijken en er echt nachtwerk van maken! 
Was goed te passe! Had genoeg lopen te koekeloeren. Leven is mooi maar je moet zelfs soms de slingers ophangen. Dacht aan Moos en Mouna. Wat een mooie Koningsdag hebben we samen gehad. Het leven vieren maar nu gewoon met z'n drieën. Mis van alles maar vooral het gezinsleven. Ze hadden het goed voor elkaar in de Marslanden, tevens de eerste editie. Iedereen was daar goed te passe. GertJan ook...en Mandy! Ook dom voor mij uit zitten te koekeloeren. Heerlijk! 
Zag dat iedereen er goed uitzag. Niemand te dik of te dun, iedereen op haar of zijn eigen gewicht! Mooi gezicht. Zo kan het ook! Met z'n allen op een weilandje in de Marslanden. Koekeloeren!
Later nog even getreind naar Gramsbergen. De Bunzings stonken niet! Leuke bandjes gezien in de laatste paar dagen. Bandje, Biertje en Burgers en de wereld kan mij gestolen worden!
Hier aan deze kant van de Iessel is het allemaal niet zo moeilijk. We blijven aan het koekeloeren, ik kijk echt niet anders naar de koeien in de wei. Die lopen er vrolijk en goed gezond bij. Ik vertrouw de boeren en zekers mien Ome Jan en neef Gernand en eeder mien Opa's en Oma's. (h)eerlijke lui
De één mag een mens worden, de andere wordt koe in zijn leven en is jouw route uitgestippeld! 
Soms wou ik dat ik een koe was. Lekker liggend in de wei en kieken naar de mensen die allemaal voorbij komen lopen. Soms zichzelf voorbij lopen....Dier (wel) zijn is nog niet zo gek! 
Wij gaan op een dag dood, de koe ook! Zo is het leven. Kan het niet mooier maken dan het is!
Koekeloer vandaag nog maar even verder. Neem straks een stukje stoete met worst en kaas! 
Fijne zondag. Joah, mag wel zo....


2 opmerkingen: