woensdag 9 december 2015

Papklok luiden, traditie in Zelhem. Winnen toch nie?

Voorbeschouwing Mariënberg – z.s.v. Zelos 
(Zaterdag 12 december, sportpark Het Westerpark in Mariënberg)

Komende zaterdag zijn wij gastheer voor Zaterdag SportVereniging Zelhem en Omstreken.
(kortweg Zelos duzz). Graag neem ik u mee naar een nieuwe editie van:

(her)ontdek je voetbalplekje, 2e jaargang, nummer 43: (Leest u gezellig mee…..)

Zelhem is een dorpje in de Nederlandse gemeente Bronckhorst, provincie Gelderland - ie weet wel doar in de Achterhoek. Lange tijd was Zelhem een zelfstandige gemeente, maar vanaf 1 januari 2005
(ze weten het nog als de dag van gisteren) werd Salehem bij de gemeentelijke herindeling samengevoegd met de nabij gemeenten Hummelo en Keppel, Steenderen, Hengelo (niet die in Overijssel) en Vorden. Zelhem noemt zich ook wel eens ‘Het Groene Hart van de Achterhoek’ toch speelt Zelos gewoon in het Oranje/Wit? ’s Avonds wordt nog altijd, precies om 21.00 uur, de papklok geluid.
De wat….? Ja, de Papklok, een oude traditie. Daar houden ze wel van. Want bij Zelos gaan ze tevens weer een oude traditie in ere herstellen. Het (vr)etten van stamppotten, dat doen ze op zaterdag 19 december met de A-junioren en de voltallige senioren…Laat het jullie vast smaken. Waarvan Akte!
De Papklok was in vroeger tijden de klok die men ’s avonds luidde om het sluiten van de stadspoort aan te kondigen. Dit was voor mensen die op het land werkten het teken dat het werk erop zat. (vroeger schreven ze dus best wel wat overuren, wat ik jullie brom). Zodra de papklok luidde ging men naar huis om een bord warme pap te eten, vandaar de naam. Tja, ik had nog veel meer kunnen vertellen over Zelhem, dat Zelhem het grootste dorp in de gemeente Bronckhorst is of dat de Lambertikerk nog steeds het middelpunt van Zelhem vormt. Maar dat misschien volgend jaar.
Wij concentreren ons nu eerst op Zelos. Het grote en onbekende Zelos… Groot zijn ze zeker met bijna 700 leden. Dat noopte het bestuur onlangs om de samenwerking te zoeken met de collega’s van vv Zelhem. Zelos groeit namelijk uit haar jasje en niet alle elftallen kunnen meer trainen en spelen op de groene velden van sportpark Pluimerskamp.Met een ferme handdruk en ondertekenen van enkele papieren in eetcafé De Groes werd hier vast en zeker op geproost en is de samenwerking een vaststaand feit. Zsv Zelos werd opgericht in 1963. Om precies te zijn, 11 mei. Jan Beumer, Wim Nusselder en Jan Scheffer namen het initiatief om Zelos geboren te laten worden.
De KNVB, daar heb je ze weer, gaf eerst geen toestemming aangezien de bestuursleden niet meerderjarig waren. Maar Joop Heijink stak de helpende hand toe en liet op de KNVB-burelen vast zijn paspoort zien dat hij niet minderjarig was. Meteen in het eerste seizoen dat Zelos meedeed aan de competitie werd het ongeslagen kampioen. Ze hebben een mooie historie die gasten van Zelos. Een heugelijk feit valt te noteren in 1984. Het damesvoetbal doet haar intrede, wegens gebrek aan fatsoenlijke omkleedruimte voor de voetballende vrouwen wordt een oude GSM bus aangeschaft die later zou uitbranden, teveel haarspray? Trainert bij onze gasten van zaterdag is Jan Lorsé.
Zelos is voor de 35-jarige Jan zijn eerste club als hoofdtrainer. Vooral als voetballer was Jan geen onbekende in de Achterhoek. Hij was een begenadigd spits. Speelde in de jeugd bij de Graafschap en werd gescout door het grote PSV, die trouwens overwintert in de Champions League. Dat is Ajax de laatste jaren niet gelukt, dus een compliment aan onze PSV Fans op het altijd gezellige Westerpark is wel op zijn plek. Ze hebben lang genoeg gebivakkeerd in het donker. Onder Dick Advocaat wist Jan niet door te breken en  verhuisde hij naar Top Oss en speelde hierna jarenlang bij Babberich. Een grote naam in het amateurvoetbal. Iedereen had Zelos bij de eerste zes verwacht, voorlopig staan de Zelhemmers op de 10e plek. Echter maakt de hoofdzuster van de Zelosse Ziekenboeg overuren zo viel zaterdag 27 november te lezen in de Achterhoek editie van de Gelderlander (zeg maar de Gelderlandse Stentor/Tubantia).
Diep van binnen weet je, verhaalt Lorsé, dat Zelos moeilijk te kloppen is als iedereen aan boord is.
Maar Lorsé kent vele blessuregevallen. Ik telde er zeker 5 in het stukkie... Nou, wij missen ook enkele basisspelers maar ik moet afsluiten…Het papier is op of mijn teksten zijn te lang.
Dat kan ook. Ik gok op een ouderwetse 3-1 zege. Onze achtste overwinning en de tiende keer dat wij ongeslagen blijven. Aftrap is om half drie (14.30 uur).
Laat ons juichen. Succes mannen en Veule wille. (AD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten