zondag 22 oktober 2023

#Niet Mokken, Máár Lekker Bokken!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Cause I'd tear out the pages that I've got in these books.
Just to find you some words, just to get some reward.
And I'll show you all the photographs that I ever got took.
And I'll play you old 45's that now mean nothing to me.
And you're a real gone kid!
Now I've stood on your shadow and I've watched it grow.
And it's shaken and it's driven me.
And let me know, let me know.
About all the old 45's and the paperback rooms.
And it's scattered all the photographs of summer and suns.
And you're a real gone kind and maybe now baby (maybe now baby)
I'll do what I should have did, cause you're a real gone kind'
Uut 'Real Gone Kind' van Deacon Blue.

Moi, ben ik weer.
Huh? Deacon wie....? Nou, Deacon Blue!
Kan zijn dat jullie er nog nooit van hebben gehoord. 
Tourde de laatste maanden een beetje door het Verenigd Koninkrijk, eind van het jaar te vinden in ondermeer Australië en Nieuw-Zeeland. 
Was ik in de jaren tachtig gek van. Vooral van hun lp's 'When the World Knows Your Name' uit 1989 en 'Whatever You Say, Say Nothing' (1993).
Weet het, je hebt er niks aan. Lekker boeiend allemaal. Ze kwamen ineens buurten op mijn tijdlijn via Facebook. Krijg de laatste tijd toch alleen maar oude muzikanten en oude muziek te zien?
Hoe dan? Nu bijvoorbeeld The Rolling Stones weer, jemig die draaien toch ook al 100 jaar mee...? Angry, altijd die oude shit. Ze maken tegenwoordig toch geen nieuwe muziek meer? 
Heeft te maken met bepaalde ritmes, als dat klopt zou ik eigenlijk hele andere dingen moeten zien? Haha. Jan en Henk zijn de laatste tijd bijzonder hulpzaam met het zoeken naar de ware! Ze hebben er allerlei en verschillende theorieën over. Geweldig! Jongens met jarenlange ervaring. Kennen de klappen van het zweepje. Als dit de norm was bij de PPP, zaten we allang over die broodnodige 100 punten heen. Wat ik oe brom! Het kan overigens nog tot februari. Dan houdt 't op. Haha...Zet de druk er maar op voor het vinden van dat ene leuke mens. Voel totaal geen spanning hoor, not!
Maar dit geheel terzijde. Vind het allang prima. Deacon Blue. Vind het nou steeds goed te pruimen. 
Kwestie van het feit dat mijn muzieksmaak niet veel is veranderd in de loop van de jaren!
Deacon Blue is/was een Schotse band opgericht door ene Ricky Ross in 1985.
Vernoemd naar het liedje 'Deacon Blues' van Steely Dan, trouwens ook fantastische muzikanten. Waarvan akte! Ze trekken hier in de vorige eeuw wel de aandacht van sommige DJ's maar ze breken niet echt door in Nederland, wel in Engeland en omstreken en dus in een dorpje in Overijsssel. 
Wie weet komen ze volgend jaar wel een tourtje doen in Europa, in de gaten houden derhalve. 
Want, knuppel - knuppel soms ben ik domweg te laat met het bestellen van kaartjes. Lekker boeiend allemaal. Maar nu mis ik wel Frank in Hedon en/of Metropool. Als iemand nog een kaartje, of misscien twee, overheeft, ik hou mij van harte aanbevolen. Zeg me dat het niet zo is.
Niet mokken, ga lekker bokken!
Tja, zolang het nog kan hè want ik las gisteren dat er een kaalslag onder brouwers van speciaalbieren dreigt.
Kijk, dan gaan bij mij alle alarmbellen af. Want de hoogte van accijns wordt vanaf januari 2024 mede bepaald door het percentage alcohol. Huh...?? Dat is toch te bezopen voor woorden. Of niet dan?
Als die knuppels in de Tweede Kamer er volgende week mee instemmen met een forse stijging van de accijns op alcoholica heeft dat, verteld het verhaal, vooral voor de speciaalbierbrouwers grote gevolgen. Een verhoging van 40(!!) procent is voor vele brouwers het verschil tussen winst of verlies! Tel uit je winst.
Ik luister nooit naar de plannen op Prinsjesdag, had ik nu misschien wel moeten doen met enigszins terugwerkende kracht.
Want toen maakte dat 'stomme' kabinet (kan dessi...mi naar niet schrijven, sorry) bekend dat de accijns op bier, wijn en mixjes vanaf 1 januari 16,2 procent (!?!!) stijgt. Dat moet 153 miljoen extra opleveren boven op de 1,2 miljard die al met alcoholaccijnzen wordt opgehaald. Hallllloooooo, te bezopen voor woorden! Of niet dan? 
Staatsecretaris Marnix van Rij (Financiën) wilde de boel nog een beetje sussen. Hij vertelde dat een pilsje nog geen 2 cent duurder word en een kratje bier amper 50 cent. Maar deze knuppel repte niet over het feit dat speciaalbiertjes een flink stuk duurder zal gaan worden als die nieuwe maatregel grond aan de voeten krijgt. Wat een Bokkelul zeg! Lekker bokbier trouwens van brouwerij de Eeuwige Jeugd. Maar dat terzijde. 
Net weer een beetje brouwerij in mien leven, gaat die overheid kutten met hogere accijnzen en zo...
Moeten jullie niet doen hè. Want het schijnt dat de hoogte van bieraccijns wordt bepaald aan de hand van het alcoholpercentage. Waarom? Ik drink gemiddeld biertjes van, pak 'm beet, tussen de 8 en 10%.
Zwaardere bieren gaan dus extra hard omhoog, juist die bieren waar al die mooie, vaak kleine, brouwerijen zich mee weten te onderscheiden. In het verhaal vertelde een brouwer dat zijn Tripel met maar liefst 40% omhoog moet en dat de prijs van zijn Quadruppel met 100% !! Halloooo...wakker worden. Dat is niet grappig. Potverdikkemei, echt niet! De accijnzen gaan finaal door het dak van de brouwerijen.
Niks geen leven meer in de brouwerijen....!! Vele mooie brouwerijtjes zijn zo ten dode opgeschreven. 
Vermoord door die nuchtere overheid. Hebben die geen leven of zo....? Geen vrije tijd? Allemaal lid van de blauwe knoop, fout in de bieroorlog geweest?
Sorry voor mijn taalgebruik maar kom mij niet aan mijn geweldige leuke hobby in het weekend naast het voetbal. 
Het consumeren van mooie en fijne speciaalbiertjes. Ik trek dat allemaal niet hoor....niet meer! 
Weer wordt de kleine man (lees: brouwerij) ontzettend hard in zijn ballen geraakt! Auw!
Terwijl veel kleine brouwers al kampen met een cocktail van torenhoge coronaschulden, duurdere grondstoffen waaronder graan, hop, verpakkingsmateriaal en energie. Hogere huren en personeelskosten. Nederland telt een kleine 1000 bierbrouwerijen. Sommige kunnen het al niet meer bolwerken en verkopen de ketels etc. en stoppen er gewoon mee. Daar gaat weer zo'n lekkere tripel. Brouwers die nog wel een leven krabben zich eens flink achter de oren, heeft het nog wel zin om bier te gaan brouwen? Een hobby is leuk maar het moet niet in de papieren gaan lopen. Ok, hobby's kosten geld maar niet op deze manier, of niet dan? 
Neem nou bijvoorbeeld Eddy Kivits van Brouwerij De Vlindert in Hardenberg, hemelsbreed nog geen kilometer van mien huus vandaan. Die gast is net begonnen met het iets grootschaliger brouwen van lekkere biertjes. Petje af. Jan van het Kaaskeldertje, mmmmm wat een lekker zaakje, tipte mij. Moet je eens proberen Alfred. Proefde gisteren (vorige week ook al...) zijn Wapendrager. Sterk blond bier!
33 cl in het flesje en 8,0% alcohol. Dus als het aan die knuppels in Den Haag ligt wordt dat dus extra zwaar belast! Laat ze lekker op die Haagsche matras blijven liggen dagdromen maar bemoei je niet met dat biertje uut Heemse (Hardenberg). Dan geeft zo'n biertje ineens een bittere nasmaak. Weet niet eens wat Jan ervoor vroeg maar het moet wel leuk blijven. At vrijdag een frikandel speciaal met ketchup. 3 euro hè, dat was vroeger gewoon 6 gulden en zestig cent! Daar had je eerder je neus voor opgehaald. Dat ga ik echt niet voor zo'n lange lummel betalen. Echt nie! 
Dat mag dus niet zo gaan met speciaalbiertjes. Om den drommel niet! 
Zo'n Eddy Kivits moet gewoon lekker bier kunnen blijven brouwen, leven blijven houden in zijn net opgerichte brouwerij!
Het kan nog afketsen maar ik zie het donker in, het einde van het bierglas komt met rasse schreden dichterbij. Scandinavische toestanden! Straks is het bier nog duurder dan bijv. een pizza. Ooit meegemaakt in Oslo toen ik een weekje inpandig mocht zijn in deze mooie stad voor het werk. Maar die kant gaan wij ondertussen wel op! Waarom? 
Want ik ben graag de proever van al die noeste arbeid en vakmanschap wat bijvoorbeeld zo'n Kivits in zijn eerlijke product steekt en stopt! Maar hij moet niet stoppen en velen met hem! 
Maar Den Haag weet sowieso niet wat er leeft aan deze kant van de Iessel maar ook niet daar voor!
Nu nog maar ff genieten van het gerstenat! Buurman GertJan stuurde gisteravond een mooie foto vanuit Kaatsheuvel. Daar zijn ze momenteel. Martha, een sexy blonde van 8% alcohol uut België.
Bijzonder grappig want mien 92-jarige Moe heet Martha. Hoe voel je je vandaag vroeg het biertje Martha zich af? Wild, gek of juist sexy? Of extreem gelukkig? of juist niet? Grappige tekst op het flesje, mooi toch. 
Het maakt niet uit hoe wij ons voelen vertelde het etiket mij op de foto. Er is altijd een Martha dat bij ons gevoel past. Haha, ik moest denken aan mien eigen Martha, mien Moe. Een sexy blonde....??
Nou ja, misschien zestig jaar geleden...Haha. Was mien Moe vroeger blond en sexy? Het bier was sowieso goedkoper destijds. 
Hoop dat buurman nog een Martha deze kant mee op neemt. Zou ik wel tof vinden, verkapt verzoek derhalve! Haha, sorry GJ. Néé heb ik, ja kan ik krijgen....Toch? Because there's a Martha in Everyone of Us. Prachtig!
Misschien is dat wel de toekomst. Bier halen uit het buitenland net zoals wij dat nu al doen met de benzine! Dan trekken wij ineens wel een grens! 1 Europa?? amahoela....Te bezopen voor woorden.
Moet niet gekker worden. Bokkelullen zijn het op het pluche daar in de Hofstad! Ik snap dat de staatskas gevuld moet worden maar niet met mijn leuke bijkomstigheden in het weekend! Ik word zo extra hard genaaid, (nog) geen lekker wijf in het huus (Henk en Jan doen hun best) maar straks ook geen fijne pretkegels meer naast mijn fijne ouwelullen stoel waar nu het mooiste meisje van deze aardkloot ligt met haar schapendekentje...Wat heb ik in hemelsnaam fout gedaan dat ik zo hard wordt gestraft? En met mij jullie allemaal, liefhebbers van het goede leven. 
Daarom vanmiddag genieten, potverdikkemei! Genieten van acht verschillende bo(c)kbieren aan de tap.
Wij gaan natuurlijk voor de springkussens, ahum. Maar ik duik in de bijzondere mooie wereld van het speciaalbier en in dit geval de diverse bo(c)kbiertjes. Kinderen zijn ook erg enthousiast. Benieuwd wat ze allemaal aan de tap hebben in Ommen. Niet teveel hè, moet Moos en Mouna de weg terug kunnen wijzen naar het station, trein zal wel vertraging hebben. 
Mits het een beetje droog blijft natuurlijk! Biertjes drinken is leuk wark maar ik hoef geen nattigheid op mijn net geknipte kruin, als je snapt wat ik bedoel. Ben weer netjes voor enkele weken, geen boter meer op mijn hoofd maar wax in dit geval. 
Niet Mokken maar lekker Bokken! De mini-herfstvakantie lekker en leuk begonnen afgezien van dat bezopen krantenartikel. Tja, soms moet ik alleen de koppen lezen en de inhoud maar overslaan. 
Tja, maar het ging over bier en dan ben ik getriggerd hè. Net zoals die test over de verschillende pasta-sauzen. Wil ik wel weten wat de lekkerste is en welke ik beter kan laten staan.....
Soms kan ik het speciaalbier ook beter laten staan. Zoals enkele weken geleden maar mag ik dat nog zelf beslissen? Wordt een beetje erg dronken van deze overheid.....Welke afslag hebben ze gemist!
De stemming is wel eens beter geweest! Maar niet mokken, eerst lekker bokken, straks pas stemmen.
Is er een bierpartij, ik vraag dit natuurlijk voor een vriend?
De kinderen zijn vier dagen inpandig! Dus wat heb ik überhaupt te mokken! Ja, inderdaad. Niks!
Genieten. Gisteren met Mouna een mooi borrelplankje gemaakt. Hattem kwam op bezoek!
Mooie wijnen (lekker Roel, die witte). Breurlief nam Bokkelul voor mij mee van de eeuwige Jeugd! Vanavond maar nemen als afzakkertje. Proef op de som nemen, Bokkelul. 
Gisteren was het o.a. de Wapendrager en brouwerij Vakwerk!
Nu het nog kan! Nu het nog betaalbaar is! Heb vannacht al enkele schietgebedjes gedaan, of het helpt? Want in de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier. Nog wel, nog wel....Hoe lang nog?
Anders is zo'n bordje in de kroeg ook iets van vroeger, net als : Morgen, Gratis Bier!
Nou echt niet! Dus daarom, niet mokken maar lekker bokken!
Hopelijk blijft het droog! Please....blik naar boven gericht!
Fijne zondag. Joah, mag wel zo.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten