zondag 7 juli 2024

#Zieke Geest!

Hallo Lieve Vriendinnen en Vrienden, 

'Dus...laat me alles zien, dan doe ik dat ook
En...haal me even uit mijn hoofd.
Geef me het leven, ook al doet het pijn.
Geef me de klootzak die je soms moet zijn.
Deel al je zorgen, ook al zijn ze klein.
Kom maar dichterbij.
Geef me het leven, hef je glas omhoog.
Proost op de liefde waarin ik geloof.
Geef me maar alles, wat het ook zal zijn.
Kom maar dichterbij...'
Geef me het Leven van Miss Montreal.

Moi, ben ik weer! 
Voor een zieke geest in een gezond lichaam*
Dronk dit bier uit Edegem (België) in het nuchtere Hardenberg maar moest denken aan onze Tweede Kamer. Wat een aanfluiting! 
Een kleuterklas was er deze week nog heilig bij.
Kinderen kun je tenminste nog iets aan het verstand peuteren. 
Een juf, of voor mijn part meester, kan je bestraffend toespreken en jouw neus weer de juiste richting op laten duwen. Neus omhoeg. Plaatsvervangende schaamte.
Moet dit zooitje ons land besturen? Wat een zieke geesten daar, zekers niet positief.
Jemig, hebben wij deze gasten met z'n allen de kamer ingestemd..?? Deur dicht en sleutel weggooien, alsjeblieft!
Nam maar een slok van mijn biertje 'Zieke Geest', het biertje uit België wat is ontstaan in samenwerking met een goede kompel des huizes (Lees: brouwerij Vleesmeesters) en stand-up comedian Philippe Geubels. Je weet wel, die heeft zijn humor graag droog maar blijkbaar zijn bier iets minder..Waarvan Akte!
Hij vroeg aan de brouwerij om zijn biertje iets minder bitter te maken: 'iets gelak nen tripel...'
Ze dachten daar tevens gelijk aan, aan een tripel mits dat redelijk gelijk een tripel is...
Snappen jullie het nog? Neuh, je moet het bier gewoon drinken en er niet over lullen Dorgelo.
Ik dronk dus zijn zieke geest! Uit de fles...
Schijnbaar is het toch een tripel geworden of iets gelijkaardig. Eentje van 8% waarbij uitsluitend, zo vermeld het etiket, Belgische Hop is gebruikt. Zacht bier met een mooie moutigheid. 
Op het einde volgt er een subtiele, licht hoppige afdronk. Klopt!
Ze gaan er tevens vanuit bij deze brouwerij dat mijn zieke geest genoeg gezond verstand heeft om te weten dat het drinken van dit bier u geen gezond lichaam gaat bezorgen! Daarom dat * aan het begin.
Moeten wij een paar flesjes van dit heerlijke spul naar de Tweede Kamer sturen of zijn ze er inmiddels zelf achter dat al dat gekibbel zo ouderwets uit de mode is? Staat ze niet! Laten ze PVD het land gaan besturen in plaats van elkaar de vlooien af te vangen. Heb nooit zoveel met de politiek gehad, vind je het gek? 
Zo krijg ik het ook niet, jemig wat een stel kleuters bij elkaar. Dan lees ik liever het fantasieverhaal van Mouna. Zo vader, zo dochter. Ze toverde van de week zo'n mooi Kriebelbeestje-verhaal uit haar hoge hoedje, petje af! Wat een fantasie. Ze had het over een lieveheersbeestje die een leuke meneer op Terschelling ontmoette. Toevallig heette die grote meneer Alfred en hij verjaagde de Heks die het lieveheersbeestje pijn wilde doen. Ze is zeven hè maar al een stuk volwassener dan al die Heksen en Wolven in de Tweede Kamer! Lijkt wel een heel slecht sprookje...
Trots! Net als op Moos. Sorry, ga ik weer in de verheerlijkstand omtrent mijn eigen kroost. 
Wat appte het jochie gisteren toch gevat! Deed ie al toen ik mij vorige week op Terschelling bevond. 
Behoorlijk grappig en ad-rem. Gisteravond deed ie het weer. Terwijl ik Robert zo'n beetje een blauw oog sloeg en een scheve schouder liet aanleunen appte Moos vanuit de kantine/restaurant/weet ik veel van de Kleine Belties de ene voltreffer na de andere. Hij appte zoals ik elke week zo'n beetje twitter over de voetbal. Ik vond het lachen, iets met een appel die niet ver van de boom valt...
Niks geen zieke geest aan. Ja, dan positief bedoeld. Anders tegen deze wereld aankijken. Moos kan het, Mouna dus ook. Was ik maar de meneer die het lieveheersbeestje hielp en de Heks verjoeg!
Mijn geest is niet ziek, mijn brein wel behoorlijk troebel en ik mis zo af en toe nog wel eens een afslag. 
Lekker boeiend. Normale mensen zijn er al genoeg. De meeste gekken zitten niet opgesloten maar lopen vrij rond. Iedereen heeft wel een steek of twee los zitten, ik iets meer maar in Den Haag hebben ze voorlopig de gehele bedrading los liggen. Jemig. Alle knappe knoppen die handig met de handen zijn inmiddels verplicht afgereisd naar het Westen om de boel daar eens behoorlijk te resetten. Veule wille en succes. 
Dat laatste hebben jullie meer nodig dan het eerste...vrees ik met grote vrezen.
Gisteravond weer ouderwets stuk gegaan. Jemig, wat een wedstrijd tegen die Turken!
Eind goed, al goed! Maar ik heb weer genoeg gescholden voor de eerste twintig jaar....
Welke zieke geest dit EK-verloop heeft bedacht is niet goed bij zijn hoofd en kan zomaar de nieuwe minister-president van ons kromme koude kikkerlandje worden, wat ik oe brom.
En toch was het ook weer genieten met een grote G. Voor avonden als deze kijk je naar het voetbal, ga je stuk maar laat je je ook weer lijmen door diezelfde elf voetballers in het veld. 
Je haat ze en tegelijkertijd hou je ook van ze. Ziek toch! Het is maar een spelletje was gisteren niet aan de orde. Ik nam een potige buurman van die luu uut Enter en nog iene...Kop d'r veur.
En ondertussen appte Moos weer een filmpje hoe hij aan het kijken was. Op momenten als deze mis ik hem nog meer als hij hier niet inpandig is. Hij heeft dezelfde humor, wij snappen elkaar! Zelfde bloedgroep.
Snap niet alles! Toch wil ik dit leven niet missen. Nam graag afscheid van alle gekkigheid maar kan er toch ook niet zonder! Sanne raakte mij vrijdagochtend. Ik was op tijd, lekker vroeg aan de Kruiwiel.
Zij was 'live' bij Jan-Willem en Jeroen. Mooi hoe zij verhaalde over haar nieuwe single. Puur, rauw.
Het deed niet pijn toch riep ik even 'auw', snap je...Mooi mens! Tof wijf! Niks geen opsmuk.
Wat je ziet is wat je krijgt. Hoorde haar alleen maar wellicht begrijpen jullie mij. 
Dat hoeft niet altijd hè, sprak gisteren iemand die helemaal (nou ja, een beetje) los ging over mijn geschrijverij. Hij snapte mij soms niet! Dat hoeft niet, vertelde ik. Je wilt toch iets kwijt....
Ja, klopt maar waarom wil je het dan ook houden....?!?! Haha, nam nog een slok van mijn zieke geest.
Dat vond ik weer lachen. Een slok nemen van mijn zieke geest. Dit was mijn flesje uit België.
Een slok nemen van mijn zieke geest bracht dat de de boodschap over, vroeg ik mij af?
Heb de laatste tijd toch veel mensen die mij niet altijd snappen, houden zo. 
Ik snap mijzelf ook niet zo en dat heeft niks te maken met overmatig drankmisbruik. 
Neuh, als ik volkomen nuchter ben draait mijn bovenpan ook overuren....Sta pas uit als ik slaap!
Die appel valt tevens niet ver van de boom. Moos heeft dat ook en Mouna, zij het in mindere mate...
Gisteravond zag ik mijn voormalige buurvrouw ook als een moatie....HighFiven, door het dolle heen, kom eens hier!
Best wel ziek hoe je 'moods' binnen een paar minuten weer om kunnen slaan. Toch die Wout hè. Zere schouder, Robert? Sorry.
Die kan er geen kloten van en ineens is ie éénoog in het land der blinden. 
Zag gisteravond, toen ik uit de trein stapte, iemand lopen met een shirt waarop DrunkFries stond genoteerd. Dekte aardig de lading. Moos moest lachen, tuurlijk appte ik hem vannacht de foto. Hij zag het pas vanmorgen (tuurlijk). Hij vond het lachen, hoe gaat ie nou, Papa.....
Dat dus! Vertelde hem over het Zeeuws Spek van slagerij Hoff. Dat ik het lauwwarm meekreeg omdat dit fijne Hardenbergse Spek net uit de oven was gehaald. Nog even buiten de koelkast houden vertelde het lieve meisje uit de losse pols. Straks kan Therèse er ook weer van alles mee....
Maar ik had een beter idee. Een fijne boterham van bakkerij Nollen besmeerde ik met knoflookboter en wat aioli, sneed het spek in dunne plakkies, een beste lik grove Zwolse mosterd ging over het vlees. 
Lekker man! Genieten...Gewoon op een zaterdagmiddag hè. Had de was al gedaan, drie keer zelfs. 
Huis weer aan de kant. Alles gezogen daar waar mogelijk, boven en onder gedweild, badkamer weer spic en span en de WC ook. En dan zo'n bruine boterham met spek gewoon uut Hardenberg. Waarom ze dat Zeeuws Spek noemen is mij een raadsel. Noem het toch gewoon Anbargs Spek.....
Kon gisteren de slaap niet vatten. Was helemaal niet zo laat terug uit Mainbarg, NS Arriveerde op tijd.
Fietste langs Sevens. Hè, daar zit Freek en René was er ook. Nog iene dan...?
Frank had mevr. Neymar over de vloer. Jan was goed te passe en Marjanne ook. Leuke lui.
Maakte ff een selfie, zag net best wel veel selfies met van alles en iedereen zodat ze zelfs in Valkenburg wisten dat ik ff een tussenstop had gemaakt bij de mooiste en gezelligste kroeg van Hardenberg. 
Niks geen zieke geesten. De dresscode was niet een keer zwart maar fel oranje, deed mij zeer aan de ogen. Mooi toch! 
Thuus kwam het bed niet buurten. Neuh, moest nog even een tour door Frankrijk maken...en dom voor mij uitkieken. De treurbuis had skik. Soort van adrenaline terwijl ze Alina in haar paspoort heeft staan.
Niks geen gehamster. Die lag uitgeteld op de bank, waar Mouna 'm donderdagmorgen had laten liggen.
Brengt hij ons het geluk, die XXL-hamster van de Appie? Je zou het haast denken. 
Het was een rare week. Zo ben je met zes mooie mensen op Terschelling en zo zit je weer alleen achter je kommetje met Griekse yoghurt en je vers kopje gemberthee. Miste ze deze week vooral bij het ontbijt. Toch de start van je dag. 
Ardje, Fero, Robert, Irma, Therèse en Harold. Ben net zo'n snelhechter joh, je gaat je hechten hè.
Al snel wordt iets wat leuk is standaard. Zat nog even te mijmeren over 4 dagen op Terschelling!
In mijn gedachten zat ik weer bij dat fijne Mexicaanse Steakhouse 'Léon El Rojo' met zo'n lekker stukje vlees voor mijn neus. Perfecte afsluiting bij deze Rode Leeuw afgelopen zondag! Gisteren was ie trouwens weer Oranje...nu moesten ze ff flink doorbakken, anders graag zo rood mogelijk!
Ze schijnen daar de lekkerste spare-ribs van het eiland te hebben. Althans, volgens Perry van het leuke cafeetje De Zeevaart. Zoon van Alma, de vriendin van Fero. Koos voor een lapje Entrecote dus er staat nog wat op het verlanglijstje, een goed excuus om de boot nog eens te nemen naar TS. Misschien willen Moos en Mouna ook wel mee deze keer. Die houden ook wel van Spare-ribs en een bult gezelligheid! 
Toch komt niet alles dichterbij. Het lukt mij maar niet om alles dichterbij te laten komen....
Laat mensen toe in mijn zieke geest. Deuren wagenwijd open, kom maar binnen. Kijk maar ff rond of er iets van jouw gading bij zit. Vaak lopen ze ook linea recta de deur weer uit. 
Soms blijft er eentje hangen maar na lang wikken en wegen zie ik nog net de getatoeëerde (3x woordwaarde) kuiten aan de roodzwart gekleurde horizon verdwijnen. Terug bij af.
Misschien ben ik niet duidelijk genoeg. Snappen ze niet dat ik niet altijd de geest heb en de fles nog vol. Snap je...Blijkbaar niet, anders vraag je er niet na. 
Tik van de (koffie) molen gehad. Wat een lekkere cranberry's taartjes. Wel meerdere. Ging er vanmorgen in zonder doel voor ogen, dan scoor ik meestal niet en blijft het ergens hangen tussen Harlingen en West-Terschelling. Vaak wel meer dan iets...Terug naar Terschelling. 
Een zieke geest is niet altijd gezond voor het overige deel van het lichaam. 
Breng het flesje maar naar de glasbak, niet vandaag (zondag hè) maar morgen...
Ga er namelijk bijzonder dom van lullen. Sorry, het is vandaag ook weer niet gelukt om iets zinnigs uit mijn troebele brein te laten ontsnappen.
Wat dat betreft kan ik ook zo plaatsnemen in onze Tweede Kamer, daar hoef je volgens mij niet voor doorgeleerd te hebben. Lekker overzichtelijk....kan ik mooi naar hartelust appen en Twitteren (X-en). 
Dat moesten ze eens verbieden. Let eens op als iemand achter dat spreekgestoelte staat in plaats van te scrollen op de digitale snelwegen. Je mag er binnenkort weer 130. Ze moeten net als op alle scholen, als de Tweede Kamer binnen komen lopen, die wijze telefoon inleveren....Gewoon luisteren naar de juf of meester, gewoon horen wat een ander zegt en niet dom bliev'n kieken op dat ding. 
Dan wordt het ook geen kleuterklas meer, misschien studeren ze dan wel cum laude af! 
Durf te dromen!
Wat een zieke geesten!
Iemand worst bij die zieke geest?
Fijne zondag. Joah, mag wel zo...



1 opmerking:

  1. Een aanfluiting Alfred de Tweede Kamer, net wat he zegt: laat de ouwe koeien rusten, stop met ruzie en doe waarvoor je besteld bent, regeren!

    BeantwoordenVerwijderen